ONLINE: Kyjev odmietol plán Číny, v Rusku zatýkali protestujúcich, štáb ta3 bol na Ukrajine

ta3 TASR ČTK
24.2.2023 06:32

V piatok 24. februára uplynul rok od vpádu ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Štáb ta3 pri príležitosti výročia odcestoval na Ukrajinu, aby pokrýval najaktuálnejšie udalosti. Informácie sme vám prinášali online.

00:00 ONLINE k príležitosti výročia prvého roku vojny sme ukončili. Ďakujeme za priazeň.

23:46 Krajiny Európskej únie sa v piatok dohodli na uvalení nových sankcií na Rusko. V poradí už desiaty balík sankcií voči Moskve zaviedli pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje.

23:04 K mieru na Ukrajine vedie jediná cesta, ktorou je zastavenie útočných operácií Ruska. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer to povedal v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku, ktoré sa konalo pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

22:03 Lídri krajín skupiny G7 v piatok upozornili, že ak budú ostatné štáty naďalej pomáhať Rusku vyhýbať sa zavedeným sankciám, "draho za to zaplatia".

22:00 Tisícky ľudí sa v piatok zišli v nemeckej metropole Berlín na demonštrácii proti ruskému útoku na Ukrajine, uviedla agentúra DPA. Berlínska polícia odhadla, že v podvečerných hodinách prišlo pred budovu konferenčného centra Café Moskau na triede Karl-Marx-Allee, ktoré je však na znak podpory Kyjevu v čase od 24. do 27. februára premenované na Café Kiew, okolo 10.000 ľudí.

21:35 Bratislava si uctila boj Ukrajincov za slobodu a obranu svojej krajiny. Večer prvého výročia vpádu ruských vojsk na územie východného suseda vysvietila Slavín v žlto-modrej kombinácii ukrajinských štátnych farieb. Informovalo o tom vedenie hlavného mesta. V ukrajinských národných farbách sa v piatok večer rozsvietili aj Bratislavský hrad i Prezidentský palác, rovnako tak historická budova Úradu vlády SR.

20:17 Švajčiarsko sa v piatok opätovne ponúklo za sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine. "Švajčiarsko je vždy pripravené posadiť všetkých za jeden stôl s cieľom dosiahnuť väčší rešpekt pre ľudské práva a v konečnom dôsledku mier," uviedol švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazzio Cassis na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku k prvému výročiu ruskej invázie na Ukrajinu.

19:34 Ukrajinský prezident Zelenskyj povedal, že sa plánuje stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Podľa neho by to bolo prospešné pre obe strany.

19:30 Dnes už tradičný odev - vojenskú mikinu alebo tričko, spravidla v khaki farbe - vymenil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za strohý oblek hneď po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Zmenu šatníka, ktorá sa rýchlo stala symbolom ukrajinskej obrany pred ruskou agresiou, mu odporučil jeho tím, uviedol prezident v rozhovore so stanicou BBC.

19:15 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN pri príležitosti roku od vypuknutia ruskej útočnej vojny vyhlásil, že život ľudí na Ukrajine je peklom. Vyzval súčasne na mier a zastavenie ďalšej eskalácie konfliktu.

19:05 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok oznámil, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom začali vo Varšave rokovať o výrobe streliva pre Ukrajinu. "Môžem povedať len toľko, že s prezidentom Bidenom sme sa rozprávali o začiatku spoločnej vojenskej výroby, išlo by napríklad o výrobu munície," povedal Duda novinárom. Dodal, že tieto rokovania budú "s určitosťou pokračovať".

18:45 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok počas telefonického rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyzval na "spravodlivý mier" na Ukrajine, oznámil jeho úrad.

18:29 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok uviedol, že návrh Číny na vyriešenie konfliktu na Ukrajine je síce "zaujímavý", ale nie je to plnohodnotný plán, ktorý by viedol k mieru. "Nie je to mierový plán, je to pozičný dokument..., v ktorom Čína dala dokopy všetky svoje postoje vyjadrené od začiatku (vojny)," povedal Borrell novinárom pred zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN.

18:14 Ruské ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že podporuje Čínou predstavený plán na ukončenie vojny na Ukrajine. Kyjev by sa podľa Moskvy mal zmieriť s novou "novou územnou realitou", informovala agentúra TASS.

18:13 Rusko sa môže pokúsiť vytvoriť na Ukrajine zamrznutý konflikt. V tom prípade to bude opotrebovávacia vojna, ktorá bude stáť obrovské zdroje a čas. Ten je v tomto zmysle na strane Ruska, povedal zvolený prezident ČR Petr Pavel na piatkovej diskusii k výročiu vojny.

17:56 Stovky až tisíce ľudí sa zišli na Staromestskom námestí v centre Prahy, aby pripomenuli, že pred rokom Rusko začalo inváziu na Ukrajinu. Cieľom organizátorov je, aby sa Praha v deň výročia invázie stala „hlasom Ukrajiny“, chcú tiež upozorniť na firmy, ktoré v Rusku aj po vpáde vojsk do susednej krajiny podnikajú.

17:42 Niektoré body čínskeho plánu na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dávajú zmysel, s inými ale nesúhlasia. Na tlačovej konferencii k výročiu ruskej invázie na Ukrajinu uviedol, že s Čínou možno spolupracovať. Ak spojenci Kyjeva dodržia svoje slovo a splnia svoje úlohy, ukrajinské víťazstvo bude nevyhnutné, uviedol tiež prezident a zdôraznil, že je potrebné nadviazať bližšie partnerstvo s krajinami Latinskej Ameriky a afrického kontinentu, ktorých podpora Ukrajine chýba.

17:09 Deň pred ruskou inváziou na Ukrajinu sa medzi 500 najbohatších ľudí sveta radilo 23 Rusov. Ich majetok podľa rebríčka miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, predstavoval 339 miliárd dolárov. Po roku konfliktu sa imanie týchto 23 ruských boháčov stenčilo o pätinu - kleslo o 67 miliárd dolárov, napísala agentúra Bloomberg.

16:53 Český prezident Miloš Zeman v piatok pri príležitosti výročia vojny na Ukrajine opätovne odsúdil ruskú agresiu. Český národ vyzval na statočnosť, ktorú preukazuje ukrajinský ľud a armáda. "Je to rok, čo som v mimoriadnom televíznom prejave odsúdil ruskú agresiu proti Ukrajine. Povedal som vtedy, že sa musíme správať ako statoční ľudia, ktorí sa vo vlastnom záujme s ruskou agresiou nezmieria," citovala Zemana Kancelária prezidenta republiky na Twitteri.

16:45 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok uviedol, že jeho krajina je pripravená uskutočniť výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16. "Áno, sme pripravení viesť v Poľsku výcvik zameraný na stíhačky F-16," povedal Morawiecki novinárom počas návštevy Kyjeva. "Zdôrazňujem, že toto by sa malo dohodnúť v širšej koalícii, avšak Poľsko je pripravené vykonávať takýto výcvik."

16:28 Švédsko dodá Ukrajine "okolo" desať svojich tankov Leopard 2 spolu so systémami protivzdušnej obrany typu Iris-T a HAWK. Pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu to v piatok oznámili švédsky premiér Ulf Kristersson a minister obrany Pal Jonson.

15:56 Kyjev odmietol Čínou predstavený plán na prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou, podľa neho by viedol k zmrazeniu vojny. Moskva označila plán za vyvážený.

15:29 Spojené štáty rok po ruskej invázii na Ukrajinu výrazne rozširujú sankčný zoznam s ruskými občanmi, informuje agentúra Reuters. Americké ministerstvo zahraničia podľa nej novými sankciami mieri na deväť členov ruskej vlády vrátane ministrov energetiky alebo kultúry, ďalej na gubernátorov takmer 50 ruských regiónov. USA tiež oznámili vízové obmedzenia pre viac ako 1000 príslušníkov ruskej armády.

15:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteri poďakoval prezidentovi Spojených štátov Joeu Bidenovi za finančnú podporu. Podľa Zelenského by mali Američania na Ukrajinu poslať dve miliardy dolárov na obranu a 9,9 miliardy dolárov finančnej podpory.

15:16 V rôznych mestách Ruska sa v piatok, na výročie ruského vpádu na Ukrajinu, v atmosfére represií konajú protivojnové protesty. Polícia často zatýka, píše CNN Prima News.

14:46 Diplomatické napätie vyvolané ruskou vojnou proti Ukrajine v piatok vyplávalo na povrch aj v indickom Béngalúre, kde sa stretávajú zástupcovia skupiny veľkých svetových ekonomík G20. Americká ministerka financií Janet Yellenová počas rokovaní odkázala ruským predstaviteľom, že nesú podiel viny za "zverstvá" ruského prezidenta Vladimira Putina. 

14:39 Ruské jednotky 24. februára zaútočili na ukrajinské územie a rozpútali ďalšiu fázu krvavého konfliktu. Zničili mestá, infraštruktúru aj rodiny. Boje stále pokračujú a mierové rokovania sú v nedohľadne. Čo spôsobila ruská agresia a prehĺbila súčasná kríza ešte viac rozdiely východného a západného sveta? Viac sme si o tom povedali s geopolitickým analytikom Jozefom Hrabinom.

14:33 Spojené štáty uvalili nové sankcie na desiatky firiem po celom svete, ktoré podporujú ruskú schopnosť bojovať alebo pomáhajú Rusku sankcie obchádzať, uviedol Biely dom. 

14:17 Európska únia musí sprísniť vízové normy a bezpečnosť hraníc, aby zabránila vstupu ruských špiónov. Vyhlásila to v piatok eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. "Potrebujeme prísnejšie kontroly žiadostí o víza a väčšiu bezpečnosť na našich hraniciach," povedala Johanssonová na konferencii v Aténach pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. 

14:04 Medzinárodná organizácia Finančný akčný výbor (FATF), ktorá bojuje proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu, v piatok oznámila, že z dôvodu agresie Moskvy voči Ukrajine pozastavila členstvo Rusku.

13:51 Tvrdou kritikou ruskej invázie na Ukrajinu pokračovalo v piatok zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni. Keď delegácie povstali, aby dali najavo svoju solidaritu s Ukrajinou, opustil sálu ruský zástupca.

13:38 Územnú integritu a suverenitu Ukrajiny nemožno spochybňovať. Vyhlásila to na Twitteri k výročiu vypuknutia vojny na Ukrajine maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorá zdôraznila, že vojnoví zločinci musia byť potrestaní. "My Maďari si želáme otvorenie cesty k spravodlivému mieru", konštatovala Nováková a poznamenala, že vojna trvá už rok a jej koniec nevidno. 

13:33 Moskva bude považovať akékoľvek kroky ohrozujúce jej mierové jednotky v moldavskom separatistickom regióne Podnesterska za priamy útok na Rusko. V piatok to podľa agentúry TASS uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Prevažne ruskojazyčné Podnestersko sa od Moldavska odtrhlo v roku 1990 a ruská armáda v ňom udržuje svoje jednotky. "Akýkoľvek krok, ktorý ohrozí ich bezpečnosť, bude podľa medzinárodného práva považovaný za útok na Ruskú federáciu," uviedol ruský rezort diplomacie.

13:27 24. februára 2022 nadránom odvysielali ruské štátne médiá prejav prezidenta Vladimira Putina, v ktorom oznámil svoje rozhodnutie začať inváziu na Ukrajinu. Označil ju za "špeciálnu vojenskú operáciu" s cieľom vykonať "demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny". O téme sme sa rozprávali s vojakom a profesorom Fedirom Šandorom. 

13:14 Riešením rusko-ukrajinského konfliktu nie sú dodávky zbraní, ale mierové rokovania. Vyhlásil to opozičný Smer-SD, ktorý odmieta zaťahovanie SR do tohto konfliktu. Úlohou Slovenska je podľa Smeru-SD poskytovať humanitárnu pomoc.

13:10 Konečným cieľom vojny na Ukrajine je vyhnať Rusov. V deň výročia vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny to vyhlásil na Facebooku maďarský expremiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány. Rusko je podľa vyjadrenia opozičného politika agresorom a ruský prezident Vladimir Putin a jeho spolupracovníci sú vojnoví zločinci, ktorých treba postaviť pred súd. Ukrajinu označil Gyurcsány za obeť a hrdinu. 

13:05 Výbor ministrov Rady Európy na svojom piatkovom mimoriadnom zasadnutí v Štrasburgu opätovne potvrdil potrebu silnej a jednoznačnej medzinárodnej právnej reakcie na agresiu Ruska proti Ukrajine.

12:55 Poľský premiér Mateusz Morawiecki priviezol na Ukrajinu prvé tanky Leopard 2, oznámil v piatok poľský prezident Andrzej Duda.  

12:53 Bratislavský hrad a Prezidentský palác sa v piatok večer rozsvietia v ukrajinských národných farbách pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. Hrad bude nasvietený od 18.00 do 23.00 h, informovala Kancelária Národnej rady SR. 

12:44 Britský kráľ Karol III. si v piatok pripomenul výročie začiatku ukrajinskej vojny odsúdením "nevyprovokovaného totálneho útoku" na Ukrajinu. "Už je tomu rok, čo obyvatelia Ukrajiny nepredstaviteľne trpia nevyprovokovaným totálnym útokom na územie svojho štátu. Svet s hrôzou sleduje všetko to zbytočné utrpenie," uviedol britský panovník v neobvykle otvorenom vyhlásení, v ktorom však Rusko menovite nespomína.

12:38 Ruský prezident Vladimir Putin sa "pripravuje na viac vojny" a chce Európu, v ktorej môže Rusko diktovať, čo majú robiť susedia. Podľa agentúry AP to v piatok povedal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg počas svojej návštevy v Talline, kde sa k nemu pri príležitosti Dňa nezávislosti Estónska pripojila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

12:11 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier spochybnil v piatok ochotu Číny stať sa sprostredkovateľom v konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom po tom, čo Peking vyzval na urýchlené mierové rozhovory s cieľom ukončiť vojnu. "Každý konštruktívny návrh, ktorý nás priblíži k spravodlivému mieru, je veľmi vítaný. Či chce globálna veľmoc Čína hrať takú konštruktívnu úlohu, je stále otázne," povedal Steinmeier pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

12:05 Rusko pred rokom porušilo všetky pravidlá a začalo brutálnu inváziu na Ukrajinu. Česko sa ako jedna z prvých krajín za napadnutú krajinu postavila. V piatok to v spomienke na prvé výročie vojny uviedol český premiér Petr Fiala. Česká vláda aj väčšina spoločnosti sa podľa Fialu ihneď postavili na stranu napadnutej Ukrajiny. "Utečencom ste otvárali svoje domovy, posielali ste peniaze na humanitárnu pomoc, organizovali ste zbierky," pripomenul český premiér. 

11:45 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok uviedla, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa rok od spustenia vojenskej invázie na Ukrajinu nepodarilo dosiahnuť ani jediný cieľ.  "Putinovi sa rok po začiatku brutálnej vojny nepodarilo dosiahnuť ani jeden zo svojich strategických cieľov... Namiesto vymazania Ukrajiny z mapy je konfrontovaný s národom, ktorý je dôraznejší ako kedykoľvek predtým," povedala predsedníčka EK v estónskej metropole Tallinn.

11:40 Vojnu na Ukrajine nepredlžujú dodávky zbraní zo Západu, ale ruský prezident Vladimír Putin, ktorý boje môže zastaviť stiahnutím svojich vojakov. V piatok to v Berlíne na ústrednej spomienkovej ceremónii k prvému výročiu ruskej invázie na Ukrajinu vyhlásil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. V prejave zdôraznil, že Nemecko je v Európe najväčším poskytovateľom pomoci Ukrajine a že Kyjev sa môže na nemeckú podporu naďalej spoliehať.

11:35 Dánsko je otvorené myšlienke poslať Ukrajine bojové stíhačky v rámci pomoci v jej boji proti Rusku, uviedol v piatok dočasne poverený dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen. "Nevylučujem, že v nejakom bode bude potrebné porozmýšľať o prispetí stíhačkami," uviedol Poulsen.

11:28 Senátor Parlamentu ČR a predseda senátneho Výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť Pavel Fischer sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zelenskyj ho prijal spoločne s ďalšími predsedami parlamentných výborov z krajín NATO a EÚ. Fischer to v piatok oznámil na svojom Twitteri.

11:16 Štáb ta3 aktuálne z Kyjeva.

11:06 "Naše hnutie od začiatku stojí na strane Ukrajiny a podporuje všetky snahy jej pomôcť brániť sa ruskej agresii. Niektoré strany túto tému ale cynicky zneužívajú na šírenie nenávisti a robenie si kampane. Vyzývame ich, aby s tým prestali. Po roku vidíme desiatky tisíc obetí Putinovej krvavej vojny, z nich množstvo detí, veľa zranených ľudí, aj takých, čo prišli o všetko. Počúvame svedectvá o hrôzach páchaných ruskými vojakmi. Ukrajina sa ale statočne bráni ďalej a my ju budeme podporovať, kým nezvíťazí," vyhlásil Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska.

11:02 Desiatky tisíc obetí a milióny vysídlených ľudí. Taký je výsledok ruskej invázie na Ukrajinu. Aj keď presné počty ľudí, ktorí prišli v dôsledku ruskej agresie o život známe nie sú, už teraz je isté, že ide o najväčší vojnový konflikt od konca druhej svetovej vojny. Ako vyzerá situácia na frontovej línii, aké typy zbraní sa využívajú, o tom sme si povedali s bezpečnostným analytikom Vladimirom Bednárom a generálom vo výslužbe Pavlom Mackom.

10:55 Severoatlantická aliancia v piatok uviedla, že vo svojej podpore Ukrajiny je "rozhodná" a že ruské snahy o zlomenie Ukrajincov zlyhávajú. Vo vyhlásení zverejnenom pri príležitosti prvého výročia začiatku invázie Ruska na Ukrajinu organizácia NATO konštatovala, že Rusko musí okamžite skončiť svoju nelegálnu vojnu, ktorá ovplyvnila svetový trh s potravinami a dodávkami energií.

10:49 Británia je ochotná krajinám strednej a východnej Európy poslať bojové lietadlá, pokiaľ poskytnú svoje stroje sovietskej výroby Ukrajine. Povedal to v piatok rozhlasovej stanici Times Radio britský minister obrany Ben Wallace. Ide podľa neho o krajiny, ktoré disponujú napríklad stíhačkami typu MiG-29 alebo Su-24.

10:44 Z Kyjeva sa prihlásil krátko po desiatej hodine redaktor zahraničnej redakcie ta3 Róbert Zoľák.

10:37 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v piatok uviedol, že ukrajinská armáda pracuje na príprave protiofenzívy, ktorou vytlačí invázne ozbrojené sily Ruska z územia Ukrajiny. Povedal to pri príležitosti prvého výročia vpádu ruských inváznych vojsk na Ukrajinu. "Pred rokom bolo pre nás náročné získať zbrane. Dnes civilizované krajiny vidia, že ste štít Európy na východe," odkázal Reznikov ukrajinským vojakom. "Bude protiofenzíva. Usilovne pracujeme na jej príprave a zabezpečení," dodal.

10:26 Časť londýnskej ulice bola pri príležitosti prvého výročia ruského napadnutia Ukrajiny premenovaná na Kyjevskú cestu (Kyiv Road). Nová adresa bude úsekom Bayswater Road, medzi kolmo nadväzujúcimi ulicami Ossington Street a Palace Court, a nachádza sa neďaleko konzulárneho oddelenia veľvyslanectva Ruskej federácie.

10:23 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok ráno pricestoval do Kyjeva, aby si pripomenul prvé výročie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Poľský premiér na začiatku svojej návštevy položil kyticu kvetov k Múru pamiatky padlých za Ukrajinu.

10:19 Traja najvyšší ústavní činitelia SR podporujú desaťbodový mierový plán prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. V spoločnom vyhlásení pri príležitosti prvého výročia napadnutia Ukrajiny vojskami Ruskej federácie tiež uviedli, že pevne stoja na strane Ukrajiny a medzinárodného práva. Vyjadrili ľútosť, že vo vojne umierajú nevinní ľudia. Záujmom SR je podľa nich pomáhať Ukrajine tak, aby sa ubránila a vojna sa nerozšírila ďalej. Deklarujú, že je v našom národnom záujme, aby Ukrajina bola súčasťou EÚ.

10:10 Rusko musí posunúť hranice, na ktorých pre neho hrozí nebezpečenstvo, čo najďalej, aj keby to bolo až k Poľsku. V piatok to na Telegrame napísal bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Na prvé výročie ruského vpádu na Ukrajinu uviedol, že "si vezmeme späť svoje územia a ochránime svoj ľud, ktorý trpel počas genocídy a ostreľovania". Ochrana ruskojazyčných obyvateľov Ukrajiny bola pred rokom jednou zo zámienok, prečo Moskva začala inváziu do susednej krajiny.

10:05 Zatiaľ čo mnohí Ukrajinci bojujú so zbraňou v ruke, frontovou líniou Jevhena Klopotenka je kuchyňa. Cez ňu bojuje za ukrajinské tradície. Meno celebritného kuchára sa spája najmä s borščom. Vďaka jeho úsiliu je totiž polievka zaradená na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO .

10:03 Poslanci Parlamentu ČR si v piatok pred začiatkom rokovania uctili pamiatku obetí ruskej agresie na Ukrajine minútou ticha. Predsedníčka PSP ČR Markéta Pekarová Adamová predtým na balkóne Snemovne odhalila umelecké dielo k výročiu ruskej invázie.

9:58 Vyše 80 percent cudzincov usadených v Poľsku tvoria Ukrajinci. Vyplýva to z údajov poľského Úradu pre cudzincov (UdSC). Od 24. februára 2022, teda od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, je migračná situácia v Poľsku definovaná zvýšeným prílevom ukrajinských migrantov. Tí tvoria "viac než 80 percent všetkých v krajine usadených cudzincov," uviedol hovorca UdSC Jakub Dudziak. Platné povolenie na pobyt má v Poľsku v súčasnosti asi 1,4 milióna ukrajinských občanov. "Ženy a deti tvoria približne 87 percent tejto skupiny," uviedol Dudziak.

9:51 V piatok o 14:00 hod. sa v Bratislave na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou začína podujatie nazvanané Malá Ukrajina, ktoré pripomína výročie invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať ukrajinské jedlo, zoznámiť sa s vodičmi, ktorí dodávajú pomoc priamo na Ukrajinu a zapojiť sa do zaujímavých aktivít aj s deťmi. O 18.00 hod. sa v tomto priestore začne verejné zhromaždenie.

9:40 „Ukrajinci už rok bránia svoje domovy, rodiny i celú krajinu. Pomáhame im, pretože je to morálne správne a zároveň v našom vlastnom záujme. Dobytím a podriadením si Ukrajiny by Rusko vytvorilo nebezpečný precedens pre nové dobyvačné vojny, ruské vojská by sa dostali priamo na naše hranice a ruský režim by sa utvrdil v beztrestnosti svojho konania. Toto nesmieme dopustiť,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer.

9:36 Británia na výročie ruského vpádu na Ukrajinu zaviedla ďalšie sankcie proti Rusku. Okrem iného zakázala vývoz všetkých položiek, ktoré Rusko používa na bojisku, oznámilo v piatok britské ministerstvo zahraničia. Ďalší balík sankcií na Rusko sa chystá uvaliť aj Európska únia a sprísnenie sankčného režimu ohlásil aj Washington.

9:31 Cieľom Ruska na Ukrajine nie sú v súčasnosti ani tak rozsiahle územné zisky, snažia sa skôr oslabiť ukrajinskú armádu av dlhodobom horizonte Ukrajinu vyčerpať. Vo svojej pravidelnej správe to v piatok, počas prvého výročia vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, na twitteri uviedla britská vojenská rozviedka.

9:25 Ruský prezident Vladimir Putin podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza neuspel. Začal útočnú vojnu a stavil na rozdelenie, spôsobil ale opak. Ukrajina je jednotnejšia ako kedykoľvek predtým a aj krajiny Európskej únie stoja pri sebe. Scholz to uviedol v krátkom videu, ktoré k prvému výročiu vojny zverejnil jeho úrad. 

9:14 Druhé najväčšie mesto Ukrajiny, Charkov, čelilo ostreľovaniu hneď od začiatku ruskej invázie. Aj odtiaľ museli utiecť tisíce ľudí. Medzi nimi aj členovia Charkovského národného divadla opery a baletu. Tí našli útočisko na Slovensku, do štúdia prijali pozvanie a o téme sme sa rozprávali s Kurátorkou humanitárneho turné Európska cesta pani Ľudmilu Verbickou, zástupkyňou generálneho riaditeľa pani Oľhou Jevdokymovou a s hlavným dirigentom Dmytrim Morozovom.

9:04 Čínska armáda sa z monitorovania ruskej invázie na Ukrajine naučila, že úspešný útok na Taiwan by musel byť rýchly. Situáciu však pre Peking komplikuje Taiwanský prieliv, uviedol v piatok taiwanský minister obrany Čchiou Kuo-čeng. "Rusko-ukrajinská vojna im (čínskej armáde) priniesla veľké ponaučenie – určite sa budú snažiť byť rýchli," povedal Čchiou.

8:56 Vladyslav Yatskovyi. Mnohí z vás si ho pravdepodobne spájate s Ukrajinskými správami na ta3. Realita je však taká, že hoci žije na Slovensku a veľmi rýchlo zapadol do našej televíznej rodiny, tá jeho zostala na Ukrajine. Ako vníma správy prichádzajúce zo svojej rodnej krajiny a ako pomáha svojim najbližším?

8:50 Svojím rozsahom a charakterom sa ruská agresia úplne vymyká z úrovne európskej civilizácie 21. storočia. Žiadna zámienka, žiadna výhovorka Kremľa nemôže ospravedlniť utrpenie, ktoré Ukrajincom svojou agresiou spôsobili. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti prvého výročia vojny na Ukrajine. Pripomenula, že každodennou realitou častí Ukrajiny, kde vstúpili ruskí vojaci, sú masové hroby, mučenie či odvlečení ľudia.

8:46 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok 24. februára 2022 oznámil, že rozhodol o uskutočnení tzv. "špeciálnej vojenskej operácie" vo východnej časti Ukrajiny. Pozrite si, ako ta3 minútu po minúte mapovala udalosti v deň, kedy Ruská federácia vojensky zaútočila na Ukrajinu. 

8:41 Vypuknutie vojnového konfliktu na Ukrajine od prvého dňa detailne mapuje naša zahraničná redakcia. O téme rozprávali Patrícia Kordiaková a Tomáš Verníček, ktorí v tomto štúdiu sedeli presne pred rokom, 24. 2. 2022 a prinášali vám úplne prvé informácie o začiatku ruskej agresie. A robia tak do dnešného dňa. 

8:28 Hlasovanie Valného zhromaždenia ukázalo, že pre demokratický svet je počínanie Ruska neakceptovateľné a že väčšina sveta podporuje nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Vyhlásil to vo štvrtok v New Yorku na mimoriadnom zasadnutí VZ OSN minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer.

7:53 Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty, uviedol v piatok na twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tento rok bude podľa neho rokom ukrajinského víťazstva."24. februára sa milióny z nás rozhodli. Nie bielu vlajku, ale modro-žltú. Nie útek, ale postaviť sa čelom. Vzdor a boj," napísal na sociálnej sieti. "Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty. A zostali sme v tomto roku nezlomní. Vieme, že rok 2023 bude rokom nášho víťazstva," dodal v príspevku spolu s videom pripomínajúcim rok ruskej vojenskej agresie.

7:45 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov, uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan.

7:34 Po roku od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu slovenského ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera prekvapili odhodlanosť a vlastenectvo Ukrajincov, ale aj neefektívnosť a amatérstvo ruskej armády. V rozhovore pre ta3 šéf slovenskej diplomacie taktiež povedal, dokedy si myslí, že by mohla vojna na Ukrajine trvať.

7:27 Austrália vyhostila rozsiahlu skupinu ruských špiónov, ktorí vystupovali ako diplomati. Členmi skupiny boli údajní zamestnanci veľvyslanectva a konzulátu i ďalšie osoby, ktoré vystupovali pod krycími menami, napísal v piatoké austrálsky denník The Sydney Morning Herald s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s operáciou.

7:15 Bývalý britský premiér Boris Johnson povedal, že Čína sa v prípade dodania zbraní Rusku dopustí "historického omylu". Takisto vyzval Spojené kráľovstvo aby "prelomilo ľady" a ako prvá krajina dodalo Ukrajine bojové lietadlá.

7:00 Čína vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory. Tiež upozornila, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane.

6:53 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE)  vo štvrtok oznámila, že od začiatku ruskej invázie zaznamenala viac než 40 mimoriadnych udalostí v spojitosti s jadrovými elektrárňami na Ukrajine. "Máme šťastie, že doteraz nedošlo k žiadnemu jadrovému nešťastiu a musíme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme túto šancu minimalizovali," uviedol šéf MAAE Rafael Grossi.

6:45 Z ukrajinského hlavného mesta sa prihlásil krátko pred siedmou hodinou redaktor zahraničnej redakcie ta3 Róbert Zoľák.

6:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyjadril presvedčenie, že jeho krajina nad ruskými inváznymi silami zvíťazí. Takisto sa poďakoval všetkým bojovníkom, ktorí bránia Ukrajinu.

6:37  Diplomatické misie 36 krajín v SR vyjadrili v spoločnom vyhlásení podporu Ukrajine a odsúdili ruskú agresiu. Tiež ocenili postoj Slovenska proti aktivitám Ruska či prijatie ukrajinských utečencov. Informoval veľvyslanec Poľskej republiky v SR Krzysztof Strzałka.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, 23. februára.

Témy: Ukrajina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok