Rok od ruskej invázie. Aktuálne informácie od štábu ta3 na Ukrajine

ta3 tasr čtk
22.2.2023 18:36

V piatok 24. februára uplynie rok od vpádu ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Štáb ta3 pri príležitosti výročia odcestoval na Ukrajinu, aby pokrýval najaktuálnejšie udalosti. Informácie sme vám prinášali online.

Rok od ruskej invázie. Aktuálne informácie od štábu ta3 na Ukrajine
TASR/AP

23:35 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:50  Americký prezident Joe Biden na piatkovom virtuálnom summite skupiny G7 oznámi uvalenie ďalších sankcií na Rusko. Vo štvrtok to oznámil Biely dom. 

21:58 Valné zhromaždenie OSN v novej rezolúcii znovu vyzvalo Rusko, aby okamžite stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, kde posledný rok Moskva vedie útočnú vojnu. Text v predvečer prvého výročia invázie podporilo 141 krajín, proti bolo sedem delegácií a ďalších 32 sa zdržalo.

21:42 Dodávka amerických tankov typu M1 Abrams na Ukrajinu by mohla trvať až dva roky. Vo štvrtok to uviedla štátna tajomníčka ministerstva obrany Spojených štátov Christine Wormuthová. 

21:37 Severoatlantická aliancia pozoruje náznaky, že Čína "zvažuje a možno plánuje" poslať Rusku zbrane, ktoré mu majú pomôcť pri invázii na Ukrajinu. Vo štvrtok to v rozhovore pre agentúru Reuters povedal šéf NATO Jens Stoltenberg.

21:02 Poľsko v čase, keď si svet pripomína rok od vypuknutia vojny na Ukrajine, preventívne posilňuje ochranu svojich hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Ako vo štvrtok oznámil na sociálnej sieti Twitter tamojší minister obrany Mariusz Blaszczak, prvá protitanková bariéra bola postavená na hraniciach s ruskou exklávou Kaliningrad.

20:27 Ruské sily vypálili na územie Ukrajiny od začiatku invázie pred rokom tisíce rakiet. Celkovo bolo zaznamenaných približne 5000 raketových útokov, uviedol vo štvrtok zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Olexij Hromov.

19:45 Rusko sa pri šírení prokremeľskej propagandy uchyľuje k taktike používanej spamermi, keďže jeho sofistikovanejšie metódy zlyhali. Vo štvrtok to uviedla spoločnosť Meta, ktorá vlastní sociálne siete Facebook a Instagram.

19:36 Redaktor Róbert Zoľák priniesol nové informácie z hlavného mesta Ukrajiny:

19:23 Nemecko stojí na čele štátov, ktoré Ukrajine pomáhajú. Vo štvrtkovom rozhovore s nemeckou verejnoprávnou televíziou ZDF to vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý tiež povedal, že všetka podpora Kyjevu je ale podriadená tomu, aby sa konflikt na Ukrajine nezmenil na vojnu medzi Ruskom a NATO. 

18:25 Ukrajinská vláda počas už rok trvajúcej ruskej invázie vynakladá takmer celý štátny rozpočet určený na mierové časy na armádu. Vo štvrtok to v Kyjeve uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje televízia CNN. 

18:22 Redaktor ta3 Róbert Zoľák navštívil v Kyjeve aj pamätník obetiam ruskej invázie na Ukrajinu:

Pamätník obetiam ruskej invázie na Ukrajinu ta3/Róbert Zoľák

17:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že nevidel žiadny čínsky plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Bolo by ale podľa neho žiaduce, aby sa čínski a ukrajinskí zástupcovia v tejto veci stretli. Informovala o tom agentúra Reuters.

17:42 Španielsko dodá Ukrajine šesť tankov a Leopard 2A4 a v čo najkratšom čase tento počet navýši na desať. Prvé stroje budú odoslané po dokončení výcviku ukrajinských vojakov. Podľa serveru RBK-Ukrajina to pri návšteve Kyjeva povedal španielsky premiér Pedro Sánchez.

17:12 Ukrajinské súdy obžalovali za rok trvania ruskej invázie z vojnových zločinov takmer 300 osôb. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská prokurátorka Myroslava Krasnoborová, ktorá koordinuje prípady vojnových zločinov v Haagu. 

16:50 Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) predstavila vo štvrtok dátové centrum zamerané na zber a analýzu dôkazov o zločinoch na Ukrajine. 

16:19 V piatok to bude presne rok, čo Rusko začalo útočiť na Ukrajinské územie. V Kyjeve už máme nášho redaktora Roba Zoľáka:

16:01 Aj rok po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu prejavuje väčšina občanov členských krajín Európskej únie solidaritu s touto krajinou a podporuje opatrenia na podporu Ukrajincov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometra, ktorý bol zverejnený vo štvrtok.

15:28 Zimné zasadanie Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (PZ OBSE) sa začalo vo štvrtok vo Viedni. Pre účasť zástupcov Ruska sa na nej nezúčastňuje ukrajinská delegácia, informuje agentúra AP.

14:52 Ukrajinská centrálna banka v švrtok predstavila novú pamätnú bankovku k prvému výročiu ruskej invázie na Ukrajinu. Na jednej strane bankovky s nominálnou hodnotou 20 hrivien sú traja vojaci vztyčujúci ukrajinskú vlajku, na druhej strane sú vyobrazené ruky zviazané páskou.

14:40 Moskva vo štvrtok oznámila, že úplne otvorili pre automobilovú dopravu kľúčový Krymský most. Jeho konštrukciu vlani v októbri poškodil výbuch. Oznámenie prišlo deň pred prvým výročím napadnutia Ukrajiny. Moskva obvinila Kyjev z útoku na Krymský most, ktorý spája Ruskom anektovaný Krymský polostrov s ruskou pevninou. Kyjev to odmietol.

14:28 Skupina britských aktivistov vo štvrtok namaľovala na cestu pred ruským veľvyslanectvom v Londýne obrovskú ukrajinskú vlajku. Politickí aktivisti zo skupiny "Led By Donkeys" na ulici pred ambasádou nakrátko zastavili premávku a na každý z dvoch jazdných pruhov vyliali žltú a modrú farbu. Na asi 500 štvorcových metrov použili viac ako 300 litrov farby.

14:01  Slovensko v prípade vojny na Ukrajine principiálne stojí na strane svojho východného suseda a výrazne sa angažuje v jeho politickej či humanitárnej podpore. V hodnotení doterajšej spolupráce medzinárodného spoločenstva a slovenských partnerov v súvislosti s dôsledkami ruskej agresie na Ukrajine to na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková.

13:23 Zakladateľ ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin vo štvrtok oznámil, že muníciu potrebnú v bojoch na Ukrajine jej už ruské ministerstvo obrany odoslalo.  

13:12 Fínsko pošle Ukrajine tri tanky nemeckej výroby Leopard 2, oznámilo vo štvrtok fínske ministerstvo obrany. Hodnota najnovšieho obranného balíka pre Ukrajinu je 160 miliónov eur a bude zahŕňať okrem tankov aj výcvik súvisiaci s ich používaním, uviedol fínsky rezort.      

13:06 Ruský prezident Vladimir Putin označil vo štvrtok ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. 

12:50 Ruská ekonomika v minulom roku preukázala nečakanú odolnosť voči rozsiahlym hospodárskym sankciám zo strany západných krajín. Návrat prosperity Ruska na úrovne z obdobia pred začiatkom vojny na Ukrajine ale môže byť podľa analytikov veľmi vzdialený. Uviedla to v štvrtok agentúra Reuters. Analytici okrem iného upozorňujú, že vládne výdavky v Rusku sa viac zamerali na armádu, čo bude mať časom negatívny dopad na rozvoj civilnej ekonomickej infraštruktúry.

12:08  Holandské stíhačky F-35 rozmiestnené v Poľsku zachytili v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltským mori dve ruské vojenské lietadlá, oznámilo vo štvrtok holandské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra PAP. Holandský rezort obrany uviedol, že išlo o dve ruské prieskumné lietadlá Il-20. Neuviedol však, kedy presne k incidentu prišlo.

11:35 Vďaka rýchlej pomoci najmä Českej republiky a Poľska začal Ukrajine pomáhať aj Západ. V histórii to bude kľúčový moment, povedala vo štvrtok česká ministerka obrany Jana Černochová.  "Viac menej vďaka našej pomoci, vďaka naším a poľským včasným dodávkam sme dali Ukrajincom časový náskok, aby boli schopní brániť sa a odvracať niektoré regionálne bitky, napríklad tú pri Hostomeli," spresnila Černochová. 

11:25 Americký Kongres schválil predaj mobilných protilietadlových raketových systémov HIMARS Poľsku, informoval vo štvrtok na Twitteri poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. "Kongres potvrdil predaj týchto špičkových raketových systémov s dlhým doletom a ich dodávky poľským ozbrojeným silám. Zmluva bude podpísaná čoskoro!" napísal v tweete minister obrany. Blaszczak dodal, že Poľsko získa takmer 500 súčastí týchto systémov.

11:16 Moldavsko poprelo vo štvrtok tvrdenia ruského ministerstva obrany, že Ukrajina plánuje vtrhnúť do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA. 

10:56 Ruské bojové lietadlo Suchoj Su-25 sa vo štvrtok zrútilo v Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. Príčina nehody nebola bezprostredne známa, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. Informuje agentúra Reuters. Pilotovi sa podarilo z lietadla pred nehodou katapultovať a je nažive, uviedli miestne pohotovostné služby, z ktorých citovala agentúra Ria Novosti.

10:43 Približne 95 percent Ukrajincov je presvedčených, že Ukrajina nad ruskými inváznymi silami zvíťazí. Vyplýva to z prieskumu ukrajinského sociologického inštitútu Rating Group zhotoveného začiatkom februára, informuje agentúra AFP. Tento prieskum tiež ukazuje nárast dôvery v ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dôvera v Zelenského vzrástla na 90 percent v porovnaní s 36 percentami v januári 2022, teda mesiac pred začiatkom invázie.

10:25 Slovinská skupina Laibach odohrá koncom marca koncert v Kyjeve ako prvé zahraničné hudobné teleso od 24. februára 2022, keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Skupina vystúpi 31. marca v kyjevskej Bel Etage Music Hall. Názov koncertu Eurovision je odkaz na vlaňajšie víťazstvo Ukrajiny v tejto pesničkovej súťaži. Pre vojnu sa však tento ročník bude konať v britskom Liverpoole.

10:11 Švédsko je otvorené dodaniu niekoľkých svojich tankov Leopard na Ukrajinu, uviedol švédsky minister obrany Pal Jonson pre tlačovú agentúru TT, informuje agentúra Reuters. "Sme tomu otvorení a úzko o tom diskutujeme predovšetkým s Nemeckom," povedal Jonson. Vo švédskom parlamente zároveň silnie podpora, aby Štokholm dodal Kyjevu niektoré zo svojich 120 tankov Leopard.

10:05 Britský občan Shaun Pinner, ktorého počas bojov na Ukrajine zajali ruskí vojaci, pre portál televízie Sky News opísal mučenie v zajatí a poslal odkaz ruskému prezidentovi.

9:55 Podpora Ukrajiny, ktorá vzdoruje ruskej invázii, nie je veľkorysosť, ale investície do vlastnej bezpečnosti. V rozhovore so zahraničnými spravodajcami v Berlíne to vyhlásil predseda zahraničného výboru nemeckého parlamentu Michael Roth. V debate s korešpondentmi zároveň ocenil to, aký zásadný politický obrat Nemecko v podpore Ukrajiny urobilo. Dôrazne tiež varoval pred obetovaním Ukrajiny a pred takým kompromisom, ktorý by síce vojnu ukončil, zároveň by však povzbudil ruskú agresiu.

9:48 Britský minister obrany Ben Wallace si myslí, že vojna na Ukrajine môže trvať ešte aj ďalší rok. Uviedol to v rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu LBC. Na otázku moderátora, či "budeme aj o 12 mesiacov diskutovať o prebiehajúcej vojne na Ukrajine", Wallace odpovedal: "Myslím, že budeme."   

9:38 Ruskí vojaci sa sústredia na ofenzívy v smeroch na Kupjansk v Charkovskej oblasti a Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarsk v Doneckej oblasti. V stredu ukrajinskej sily odrazili asi 90 nepriateľských útokov v týchto oblastiach, uviedol vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb.

9:23  Španielsky premiér Pedro Sánchez pricestoval vo štvrtok do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby prejavil tejto krajine napadnutej Ruskom podporu. "Dnes, rok po začiatku vojny, sa do Kyjeva vraciam," napísal Sánchez na Twitteri a pripojil video, ako v ukrajinskej metropole vystupuje z vlaku. "Budeme stáť pri Ukrajine a jej ľude až dovtedy, kým sa do Európy nevráti mier," dodal v tweete v španielčine i ukrajinčine.

9:15 Európske krajiny sa v dôsledku konfliktu na Ukrajine začali viac zameriavať na svoju obranu i energetickú bezpečnosť. Vojna takisto ukázala výrazné slabiny Ruska v oblasti armády a obrany. Uviedol to James Hackett z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) v minulotýždňovej analýze (15. februára).

8:54 Ruský prezident Vladimir Putin využil vo štvrtok príhovor k ruskému sviatku Deň obrancov vlasti na vyhrážanie sa, že Moskva posilní svoj jadrový arzenál.

8:06 Rozsah vojenskej podpory západných krajín pre Ukrajinu po začiatku ruskej invázie mnohých prekvapil. Len málokto očakával, že členovia Severoatlantickej aliancie poskytnú Kyjevu i moderné tanky či výcvik pre ukrajinských vojakov. Povedal Niklas Masuhr, bezpečnostný analytik zo Spolkovej technickej vysokej školy vo švajčiarskom Zürichu. Dodal, že za súčasných podmienok sa frontová línia s najväčšou pravdepodobnosťou do leta zásadne neposunie ani jedným smerom. Podľa jeho slov sa zdá, že Rusko ani Ukrajina momentálne nedokážu viesť prelomové vojenské operácie. Pripomenul však, že ak by sa podmienky na bojisku zásadne zmenili, napríklad ak by jedna zo strán vyčerpala svoje zásoby munície, situácia by sa mohla rýchlo zmeniť.

7:16 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v noci na štvrtok vyzval krajiny sveta, aby dokázali, že stoja za Chartou OSN a hlasovali za rezolúciu požadujúcu mier. Vyjadril sa tak na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.  

6:55 Britský premiér Rishi Sunak v stredu večer telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Premiér informoval o svojej návšteve Mníchovskej bezpečnostnej konferencie a uviedol, že túto udalosť využil na to, aby vyzval spojencov, aby urýchlili svoju podporu a pomohli Ukrajine dosiahnuť v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch vojenské zisky," uviedla hovorkyňa Downing Street.  

6:47 Z ukrajinského mesta Ľvov sa prihlásil krátko pred siedmou hodinou redaktor zahraničnej redakcie ta3 Róbert Zoľák.

6:50 Litovský prezident Gitanas Nauséda v stredu povedal, že na stretnutí vo Varšave vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby sa snažil o rozmiestnenie ďalšej vojenskej techniky NATO v pobaltských krajinách. Ako príklad pritom zmienil salvové raketomety HIMARS či bojové vrtuľníky.  

23:50 Ruská vojna proti Ukrajine je urážkou kolektívneho svedomia medzinárodného spoločenstva. Na začiatku zasadnutia Valného zhromaždenia OSN to povedal generálny tajomník tejto organizácie António Guterres. Podľa neho ruská invázia porušuje hodnoty, na ktorých je postavené medzinárodné spoločenstvo, aj Chartu OSN, píše agentúra AFP. Odsúdil aj hrozby použitím jadrových zbraní zo strany Ruska.

23:27 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská vyzvala na vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za zločiny proti ľudskosti, ktoré ruské jednotky páchajú na Ukrajine. Uviedla to v stredajšom videopríhovore na podujatí Organizácie Spojených národov venovanom porušovaní ľudských práv na Ukrajine. "Víťazstvo Ukrajiny bude znamenať aj víťazstvo ľudských práv nad bezprávím, mučením a skazou. Spravodlivosť pre Ukrajinu je preto spravodlivosťou pre celý svet," vyhlásila manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

23:00 Vo viacerých častiach Ukrajiny bude v nadchádzajúcich dňoch posilnená bezpečnosť z dôvodu nadchádzajúceho prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré by mohlo spôsobiť eskaláciu ruských útokov. Informovala o tom stanica CNN citujúca z vyjadrení miestnych úradov.

22:15 Rozhodnutie Ruska pozastaviť svoju účasť na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) nezvýši hrozbu nukleárnej vojny. Povedal to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

22:13 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že Rusko bojuje na Ukrajine za svoje "historické územia". Uviedol to na štátom organizovanom zhromaždení v Moskve, ktoré sa oficiálne konalo pri príležitosti štátneho sviatku - Dňa obrancov vlasti -, pripadajúceho na 23. februára. Informuje o tom AFP.

21:52 Prvé západné tanky s vycvičenými ukrajinskými posádkami dorazia na Ukrajinu v najbližšej dobe, ohlásil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Na Západ naopak podľa neho mieria ruské tanky ukoristené ukrajinskými vojakmi na bojisku, aby západnej verejnosti na výročie ruskej invázie predviedli, že ruská armáda nie je neporaziteľná.

21:31 Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev odmietol výzvy amerického prezidenta Joea Bidena, aby sa ruské jednotky stiahli z Ukrajiny. "Vojna skončí, až keď Spojené štáty prestanú dodávať zbrane režimu v Kyjeve," napísal v stredu Medvedev v príspevku na svojom profile v aplikácii Telegram. Dodal, že ak "Rusko ukončí špeciálnu vojenskú operáciu bez víťazstva, prestane existovať a bude rozdrobené na kúsky".

20:43 Lídri krajín tzv. Bukureštskej deviatky sa na stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom zhodli na tom, že v rámci pomoci Ukrajine sú naďalej jednotní a odhodlaní. Po prílete z Varšavy to na stredajšom brífingu uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Hlas krajín B9 označila za veľmi dôležitý. Upozornila však zároveň na informačnú vojnu a množstvo dezinformácií vo virtuálnom svete. 

20:03 Americký prezident Joe Biden odletel v stredu večer z Varšavy do Spojených štátov. V Európe bol dovedna približne 72 hodín, v priebehu ktorých navštívil Poľsko a ešte predtým neohlásene Kyjev.  

19:45 Česká republika dodala Ukrajine od začiatku ruskej invázie vojenskú pomoc v hodnote desať miliárd českých korún (približne 422 miliónov eur). Na bojisko poslala tanky, obrnené vozidlá, húfnice či muníciu. V stredu po rokovaní krajín Bukureštskej deviatky s americkým prezidentom Joe Bidenom to oznámil český premiér Petr Fiala.

19:35 Krajiny Európskej únie nedosiahli v stredu dohodu o nových sankciách voči Rusku. Plánujú však pokračovať v rozhovoroch, aby bol desiaty súbor sankčných opatrení hotový v čase prvého výročia invázie Moskvy na Ukrajinu, uviedli podľa agentúry Reuters diplomatické zdroje.

19:05 Štáb ta3 sa aktuálne nachádza v meste Ľvov.

18:40 Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev odmietol výzvy amerického prezidenta Joea Bidena, aby sa ruské jednotky stiahli z Ukrajiny. "Vojna skončí, až keď Spojené štáty prestanú dodávať zbrane režimu v Kyjeve," napísal v stredu Medvedev v príspevku na svojom profile v aplikácii Telegram. Dodal, že ak "Rusko ukončí špeciálnu vojenskú operáciu bez víťazstva, prestane existovať a bude rozdrobené na kúsky".

18:39 Štáb ta3 sa aktuálne nachádza v Ľvove, kam dorazil asi pred hodinou. "Vyzerá to ako bežný večer uprostred týždňa, no zúri tu vojna. Cestu sem nič nekomplikovalo, na hraniciach sme strávili asi 45 minút. Za ten čas, čo sme tu, sme našťastie, nepočuli, protivzdušnú sirénu, ale v mobiloch máme nainštalovanú aplikáciu Air Alert, ktorá Ukrajincov upozorňuje na blížiace sa vzdušné útoky," ozrejmil Zoľák s tým, že do Kyjeva vyrazia vo štvrtok ráno.

18:30 Štáb ta3 v zastúpení redaktora zahraničného spravodajstva Roba Zoľáka a kameramana Borisa Gála v stredu doobeda odcestoval na Ukrajinu. Výročie invázie bude sledovať a prinášať aktuálne informácie. O plánovanej ceste viac povedali v relácii Raňajky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok