Nicholsonová: V parlamente sedia nezodpovední populisti. Do koalície s OĽANO by som nešla

ta3/Alžbeta Múcsková
26.2.2023 00:00

Len niekoľko mesiacov pred predčasnými voľbami oznámila záujem vrátiť sa do slovenskej politiky europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Už teraz vie s kým by v prípade úspechu vznikajúcej strany Jablko do partie šla, a s kým nie. Synonymom jej politického programu sa majú stať regióny, ktoré podľa nej vie postaviť na nohy.

Nicholsonová: V parlamente sedia nezodpovední populisti. Do koalície s OĽANO by som nešla
Facebook/Lucia Ď. Nicholsonová

Lucia Ďuriš Nicholsonová v rozhovore hovorí:

  • či pôjde Jablko do predvolebnej koalície, ak by boli voľby skôr,
  • ako chce zastaviť prepad regiónov,
  • či je za vznik spoločnej európskej armády,
  • ako chce zastaviť odliv mozgov,
  • ako reagovala na späťnú väzbu na názov strany a logo,
  • s kým by si strana vedela predstaviť spoluprácu, 
  • či má krízový scenár, ak by nevyzbierali dosť podpisov.

Prezidentka Zuzana Čaputová sprvu avizovala, že akceptuje septembrový termín predčasných volieb, 16. februára však uviedla, že súčasná situácia si vyžaduje skorší termín. Kedy by mali byť podľa vás?

Pre krajinu by bol najlepší čo najskorší možný termín volieb. Situácia v parlamente je chaotická a naháňa hrôzu z pretekov populistov, ktorí celkom rozvrátia stav verejných financií v hone za vlastnými preferenciami. Tiež je teraz na schválení valorizácie dôchodkov zreteľne vidieť, akí nekompetentní ľudia sedia v zákonodarnom zbore. Na druhej strane úprimne priznávam, že Jablko by skorší termín volieb nedalo. Ale aj z tohto by existovala cesta von, pravdepodobne by sme sa spojili s niektorou z existujúcich strán.

Smer-SD straší mobilizáciou, parlament sa nevie dohodnúť na forme pomoci, akú by malo Slovensko poskytnúť Ukrajine, Igor Matovič ponúka 500 eur každému voličovi a rastie počet ľudí, ktorí prezentujú proruskú propagandu a veria konšpiračným teóriám. Ako vnímate túto súčasnú politickú situáciu na Slovensku?

Ja si nepamätám takúto šialenú situáciu v parlamente od 90. rokov, a to v tom našom parlamente sedel už všelikto. Hodnotím to ako totálny chaos a rozklad štátu, pretože v parlamente sedia nezodpovední populisti, ktorí už ani len nepredstierajú, že im záleží na krajine. Záleží im len na nich samých. Pre preteky o vlastné preferencie uviedli do stavu právnej neistoty ľudí aj firmy. Taktiež prestali fungovať základné procesy na ministerstvách, lebo tie nemajú funkčné vedenie. 

Stačí sa pozrieť na to, čo stvárajú s Plánom obnovy na ministerstve zdravotníctva pri Rázsochách, na ktoré im chýbajú základné dokumenty uskutočniteľnosti výstavby nemocnice a dosiahnutia míľnikov. Pre neschválenie dvoch kľúčových dokumentov máme pozastavené platby na eurofondové projekty, ďalšie projekty za milióny sa robia duplicitne a triplicitne len preto, aby sa minuli peniaze zo starého rozpočtu, ale nie preto, aby sa krajina niekam posunula. Na krajine akoby už nikomu nezáležalo. Šírenie dezinformácií ako tých o mobilizácii považujem v demokratickej krajine za neprípustné, ale u nás je predzvesťou špinavej kampane, kde nepôjde o predstavovanie vízií a reforiem, ale o šírenie klamstiev a podlého strašenia občanov.  

Predvolebná kampaň

Opozícia už pri zmienkach o mobilizácii Slovákov predstavila, že sa v politickej kampani bude sústrediť najmä na situáciu s vojnou na Ukrajine. Akým témam sa v predvolebnej kampani bude venovať Jablko? Čím sa budete snažiť presvedčiť voličov, aby vôbec prišli k urnám?

My sa nechceme dať vtiahnuť do špinavej hry opozície ani ľudí ako Matovič, Záborská, Kollár a im podobným, ktorí zase budú vyťahovať všelijaké ideologické pseudotémy. Jablko má ústrednú tému programu štrukturálnu reformu regiónov, a teda prenos kompetencií aj peňazí na regióny na východ od Bratislavy, ktoré nám vymierajú pred očami. 

Prepad regiónov musíme zastaviť a my vieme ako. Na eurofondoch nemajú čo sedieť úradníci v Bratislave, tie peniaze majú ísť do regiónov, na pokrytie ich potrieb a potrieb ich občanov, na vytvorenie príležitostí pre mladých ľudí, na prilákanie a podporu podnikateľov, na kvalitné školy a zdravotnú starostlivosť dostupnú pre občana. Toto je jediná cesta k tomu, aby sa Slovensko posunulo k príbehu úspešných krajín v Európskej únii. Okrem toho budeme mať suverénne najsilnejší program na reformy v sociálnej oblasti od reformy dôchodkov, ktorú dal dokopy Jozef Mihál, až po reformu systému podpory mladých rodín a reformu sociálnych služieb.

Lucia Ďuriš Nicholsonová je slovenská politička, ktorá od roku 2019 pôsobí ako poslankyňa Európskeho parlamentu. V minulosti pôsobila ako novinárka, štátna tajomníčka ministerstva práce, podpredsedníčka slovenského parlamentu a členka strany SaS. S novou stranou Jablko sa chystá vrátiť do slovenskej politiky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok