Čínsky diplomat Wang I je už v Moskve. Chce, aby sa Peking viac podieľal na ukončení vojny

ta3 čtk
20.2.2023 10:00

Vysokopostavený čínsky diplomat Wang I pricestoval do Moskvy s cieľom zvýšiť rolu Pekingu v urovnaní konfliktu na Ukrajine, napísal v nedeľu večer ruský denník Kommersant. Na konferencii v Mníchove cez víkend Wang I povedal, že Čína má mierový plán riešenia vojny na Ukrajine, ktorý predstaví pri príležitosti blížiaceho sa výročia vojny. Rusko Ukrajinu napadlo vlani 24. februára.

Čínsky diplomat Wang I je už v Moskve. Chce, aby sa Peking viac podieľal na ukončení vojny
TASR/AP

O programe návštevy čínskeho diplomata v Moskve sa do poslednej chvíle nehovorilo, podotkol ruský denník. Cez víkend ale hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin povedal, že popredný diplomat bude rokovať o "rozvoji vzťahov Číny a Ruska v novej etape rovnako ako o pálčivých medzinárodných i regionálnych otázkach predstavujúcich spoločné záujmy". Podľa Kommersantu hovorca povedal, že Peking chce spoločne s Moskvou hájiť záujmy oboch krajín a zohrať kladnú úlohu v zabezpečení mieru vo svete.

Wang I v minulý dňoch počas svojej cesty po Európe navštívil Francúzsko, Taliansko, Maďarsko a Nemecko, kde vystúpil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Tam sa tiež stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Toto stretnutie podľa Kommersantu nedalo žiadnu nádej, že by v napätých americko-čínskych vzťahoch mohlo nastať zlepšenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok