Ruské útoky zasiahli vojenský objekt na západe Ukrajiny, v Kyjeve vypli prúd

ta3 ČTK
18.2.2023 18:40

Pri sobotňajšom rannom údere na mesto Chmelnyckyj na západe Ukrajiny bol zasiahnutý vojenský objekt a autobusová zastávka, oznámil šéf oblasti. Dvaja civilisti boli podľa neho pri ruských útokoch zranení. Ráno na Ukrajine podľa webu Ukrajinska pravda začalo rozsiahlym leteckým poplachom, ktorý trval zhruba hodinu.

efe
TASR/AP

"Bohužiaľ bol zasiahnutý vojenský objekt a ďalší zásah nastal v blízkosti zastávky verejnej dopravy," napísal na Telegrame šéf Chmelnyckej oblasti Serhij Hamalij. Tlaková vlna poškodila obytné domy, rozbila stovky okien a poškodila 11 automobilov. Dvaja civilisti boli prevezení do nemocnice, uviedol Hamalij, ktorý dopoludnia informoval o dvoch explóziách.

V Mykolajivskej oblasti bola podľa miestneho gubernátora Vitalija Kima aktivovaná protivzdušná obrana a v niektorých regiónoch vrátane Kyjeva úrady preventívne vypli prúd, aby v prípade zásahu nebola výrazne poškodená infraštruktúra. 

Ruské sily v sobotu tiež ostreľovali obce neďaleko Charkova, podľa šéfa rovnomennej oblasti Oleha Synehubova v meste Vovčansk zomrel muž. Ďalší dvaja civilisti boli zranení v dôsledku ruskej paľby na predmestí Kupjansku.

Podľa informácií ukrajinského generálneho štábu, ktoré nie je možné nezávisle overiť, robia ruské straty v bojoch predovšetkým na východe Ukrajiny zhruba 1000 ľudí za posledný deň. Moskva sa naďalej usiluje o územný postup v okolí Bachmutu a Avdijivky na západe Doneckej oblasti. Front pozdĺž rieky Dneper na juhovýchode Ukrajiny, ani severne od Donecku a pozdĺž rieky Oskil sa významnejšie neposunul, hoci ruské sily podľa Kyjeva útočia v smere na Kupjansk ležiace na Oskile.

Britské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom hlásení na twitteri dnes pripomenulo, že tajomník vládnej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak predložil prezidentovi Vladimírovi Putinovi správu, ktorá sa "pravdepodobne dotýka problémov ako je sociálna podpora pre mobilizované a ich rodiny". "Tento problém nadobúda na význame, ak (v Rusku) prebehne akákoľvek ďalšia, či už tichá alebo neskrývaná, mobilizácia," usudzuje Londýn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok