Pre železnice je záťaž starať sa o pozemky v ich blízkosti. Rozhodli sa ich preto prenajímať

ta3
18.2.2023 13:43

Mestá a obce našli spoločnú reč so železnicami. Desiatky samospráv od nich prenajíma pozemky, ktoré sú dlhodobo nevyužívané. Budujú na nich parkoviská, stojiská pre bicykle, ale aj dopravné terminály. Je to ku prospechu oboch strán. Železnice sa zbavia údržby a mestá za symbolický poplatok získajú užitočnú plochu.

Starať sa o nevyužívané pozemky v blízkostí tratí je pre železnice záťaž. Obciam a mestám ich ponúkli do dlhodobého prenájmu za symbolické ceny. Za posledných päť rokov uzavreli 31 nájomných zmlúv a ďalšie štyri desiatky sú viazané k cykloprojektom.

"Cena je 22 centov za m² za rok s možnosťou pre samosprávu vybudovať parkovisko, odstavnú plochu, spevnenú plochu na parkovanie, dopravný terminál a následne starostlivosťou samosprávy prevádzkovanie stavby," tvrdí Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky.

O prenájom pozemku majú záujem aj v Trenčíne. Pri železničnej stanici vybudujú jedno zo štyroch záchytných parkovísk. Slúžiť bude obyvateľom blízkeho sídliska. Za plochu kde sa zmestí 64 parkovacích miest zaplatia ročne 370 eur. Výstavba parkoviska sa omeškala pre opakované podávanie žiadostí o územné rozhodnutie a posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok