Bolo by ekonomicky nevýhodné, ak by migy zostali na Slovensku. Nevyužijeme ich, uviedol Naď

ta3/Dominik Pálka
15.2.2023 21:25

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa zúčastnil rokovania ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie. V relácii Téma dňa povedal, že na rokovaniach rezonovali najmä témy letectva, protivzdušnej obrany a pozemnej techniky. Dodal, že sú to tri hlavné oblasti, v ktorých potrebuje pomôcť vojnou zmietaná Ukrajina.

nad_21.jpg
TA3

Dodajú stíhačky F-16 Ukrajine? 

"Ukrajinci požiadali o nadzvukové letectvo, viaceré krajiny potvrdili, že to tam dodali alebo dodali náhradné diely. Zároveň viaceré krajiny potvrdili, že rokujú o dodaní stíhačiek F-16 Kyjevu," potvrdil.

Minister si myslí, že by bolo ekonomicky nevýhodné, ak by migy zostali na Slovensku. "Môžeme za nich dostať 150 až 170 miliónov eur a aj nejakú techniku od spojencov navyše. My tú techniku používať nebudeme, teraz za ňu môžeme niečo dostať a zároveň pomôžeme Ukrajincom," skonštatoval. 

Keď sa migy uzemnili, tak letuschopné boli štyri stroje z 11. "Aj tie, ktoré boli funkčné, mali v priemere každých 43 minút chybovú hlášku," dodal. Slovensko by vedelo dodať desať migov. Naď povedal, že ak by sa dali "dokopy", tak by možno polovica z počtu bola bojaschopná. 

Uviedol, že darovanie vyradeného materiálu nie je obranná politika, ktorá by sa musela prerokovať v rámci NATO. "Kolektívny orgán NATO o tomto rokovať nebude. Toto je o rozhodovaní plnoprávnej krajiny. Pomáha vyše 60 krajín, tam to koordinujeme a je to rozdelené na dodávky v rôznych oblastiach. Ak by NATO rokovalo o pomoci Ukrajine, tak by bolo vtiahnuté do konfliktu. NATO nikdy nerokuje kolektívne o rozhodnutiach konkrétnych krajín," vysvetlil.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok