Pri nehode autobusu zomrelo v Paname najmenej 39 ľudí, prevážal migrantov

TA3 ČTK
15.2.2023 19:34

Najmenej 39 ľudí zomrelo v stredu na západe Panamy pri nehode autobusu, ktorý viezol migrantov z Južnej Ameriky od kolumbijských hraníc k hraniciam Kostariky. Viac ako dve desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia a boli prevezené do rôznych nemocníc.

V autobuse bolo 66 cestujúcich rôznych národností, ktorí zrejme smerovali cez Panamu do Spojených štátov. Informovala o tom agentúra EFE. "V autobuse boli celé rodiny, rodiny s deťmi," povedala panamskému rozhlasu María Isabel Saravia z vládneho úradu pre migráciu. Podľa nej boli medzi migrantmi ľudia z Brazílie, Čile, Ekvádoru či Venezuely.

Sústrasť pozostalým vyjadril aj panamský prezident Laurentino Cortizo. Autobus podľa miestnych médií viezol migrantov od hraníc s Kolumbiou k hraniciam s Kostarikou a blízko obce Gualaca sa zrejme snažil na ceste otočiť, pretože zablúdil, a pri tomto manévri sa stretol s dodávkou a spadol zo zrázu. Nehoda sa stala v provincii Chiriquí, asi 400 kilometrov na západ od hlavného mesta Panamy.

Panama sa v poslednom roku stretávala s nebývalým prílivom migrantov z Južnej Ameriky, ktorí do tejto stredoamerickej krajiny často volia nebezpečnú cestu cez prales Darién na hraniciach Panamy s Kolumbiou. V dariénskom dažďovom pralese migrantov ohrozujú divé zvieratá, močiare, ale aj kriminálne gangy.

V minulom roku takto prišlo do Panamy cez džungľu Darién okolo 248.290 migrantov, o rok skôr ich bolo asi 133-tisíc. Väčšinou išlo o Venezuelany, ďalej medzi nimi boli Ekvádorčania, Haiťania či Kubánci, ale aj ľudia z ázijských či afrických krajín. Len od začiatku tohto roku cez provinciu Darién prišlo do Panamy 32.800 utečencov, oznámilo v utorok panamské ministerstvo zahraničia.

Panamská vláda sa kvôli veľkej migračnej vlne snaží bežencom pomáhať, poskytuje im nocľah, jedlo či zdravotnícke služby pred tým, než sa títo ľudia vydajú autobusy ku kostarickým hraniciam. Podľa niektorých médií ich tam miestne úrady samy vozia do strediska, kde im opäť poskytnú nocľah a jedlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok