Rusko sa bude usilovať o to, aby na medzinárodnej scéne skončil monopol Západu, povedal Lavrov

ta3 ČTK
15.2.2023 11:56

Rusko sa bude v rámci novej koncepcie svojej zahraničnej politiky usilovať o to, aby skončil "monopol" Západu na medzinárodnej scéne. Podľa agentúry TASS to v stredu uviedol šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v prejave pred poslancami Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu.

Rusko sa bude usilovať o to, aby na medzinárodnej scéne skončil monopol Západu, povedal Lavrov
TASR/AP

"Naša aktualizovaná koncepcia zahraničnej politiky už bude hovoriť o nutnosti ukončiť monopol Západu na utváranie rámca medzinárodného života," povedal Lavrov. "USA a ich spojenci sú posadnutí manickou túžbou oživiť neokoloniálny, unipolárny svetový poriadok," zopakoval Lavrov skoršie tvrdenie ruských predstaviteľov o tom, že Západ potláča suverenitu Ruska a bráni vzniku nových svetových centier vo svete.

Vo svojom prejave tiež znovu obvinil Západ, že využíva Ukrajinu ako "rusofóbne vojenské predmostie". Západná politika podľa neho v tomto dosiahla bod, z ktorého "nie je návratu". Opäť zmienil aj porušenie údajných záväzkov západných krajín, že sa Severoatlantická aliancia nebude rozširovať smerom na východ.

Rusko pred takmer rokom začalo inváziu na Ukrajinu, ktorá rozpútala najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Moskva vojnu na Ukrajine nazýva špeciálnou operáciou, ktorej cieľom je podľa nej demilitarizácia a "denacifikácia" susednej krajiny a zaistenie bezpečnosti Ruska pred údajnou rozpínavosťou NATO. Kyjev podal v reakcii na ruskú inváziu prihlášku do NATO aj Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok