Situácia na fronte zostáva extrémne zložitá, oznámil Zelenskyj. Bojuje sa o každý meter pôdy

ta3 čtk
14.2.2023 23:53

Situácia na fronte, najmä v Doneckej a Luhanskej oblasti, je naďalej extrémne náročná, uviedol vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Je to doslova boj o každý meter ukrajinskej pôdy, dodal. Americkí analytici naznačujú, že mobilizovaní Rusi nedokážu uskutočniť plnohodnotnú ofenzívu.

Ruské invázne sily ostreľovali ukrajinské jednotky aj mestá na fronte a veľká časť ich delostreleckej paľby sa sústredila na Bachmut, napísala agentúra Reuters.

"V Bachmute nie je jediný meter štvorcový, ktorý by bol bezpečný alebo ktorý by nebol v dosahu nepriateľskej paľby alebo bezpilotných lietadiel," povedal skôr v ukrajinskej televízii šéf Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, podľa ktorého Rusi ostreľujú ukrajinské ciele pozdĺž celej frontovej línie východoukrajinského regiónu.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby v utorok vo Washingtone uviedol, že ruská armáda pri útoku na Bachmut za posledný deň či dva dosiahla postupný pokrok, ale stále nie je jasné, či mesto padne. Kirby ďalej na otázky novinárov povedal, že ak by Rusi Bachmut ovládli, "nemalo by to strategický vplyv na celú vojnu".

Reuters píše, že dobytie Bachmutu by Rusom poskytlo odrazový mostík na postup na dve väčšie mestá Kramatorsk a Slovjansk a zároveň by pre Moskvu znamenalo nový impulz po mesiacoch neúspechov na bojisku. S blížiacim sa výročím invázie Rusko zintenzívnilo svoje operácie na východe a juhu Ukrajiny a všeobecne sa očakáva nová veľká ofenzíva inváznych vojsk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok