Putin ocenil zahraničnú politiku Srbska. Inváziu na Ukrajinu síce odsúdilo, ale nepridalo sa k sankciám

ta3 čtk
14.2.2023 16:44

Ruský prezident Vladimir Putin v liste zaslanom srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi ocenil "vyváženú zahraničnú politiku" Belehradu. Balkánsky štát síce odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, zároveň sa ale nepripojil k sankciám voči Moskve, ktoré zaviedla Európska únia a ďalšie západné krajiny.

Putin ocenil zahraničnú politiku Srbska. Inváziu na Ukrajinu síce odsúdilo, ale nepridalo sa k sankciám
TASR/AP

Putin tiež vyjadril Srbsku, ktoré patrí k najvýznamnejším spojencom Ruska v Európe, podporu v jeho spore s Kosovom, informovala agentúra Reuters.

"Vysoko oceňujeme vyváženú zahraničnú politiku, ktorú Belehrad uplatňuje v komplikovanom medzinárodnom prostredí. Podporujeme vaše úsilie pri ochrane vašej územnej celistvosti a pri riešení záležitosti Kosova," napísal Putin Vučičovi v blahoželaní k sviatku srbskej štátnosti, ktorý si balkánska krajina pripomenie v stredu. Putin označil Srbsko za "významného a spoľahlivého partnera".

Rusko a Srbsko majú dlhodobo blízke vzťahy. Rusko odmieta nezávislosť bývalej srbskej provincie Kosova, ktoré vyhlásilo samostatnosť pred 15 rokmi, a blokuje vstup Kosova do medzinárodných organizácií, napríklad OSN. Belehrad sa nepripojil k sankciám, ktoré zaviedla Európska únia proti Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Srbsko má pritom ambíciu sa stať členom EÚ. Brusel srbskú politiku voči Moskve kritizuje. Srbská premiérka Ana Brnabičová pred časom uviedla, že prístupové rokovania sa kvôli nezavedeniu sankcií predlžujú a že schválenie týchto opatrení považuje EÚ za "podmienku všetkých podmienok" pre postup rozhovorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok