V Jeruzaleme protestuje podľa odhadov až 100-tisíc ľudí, nesúhlasia s vládnym návrhom súdnej reformy

TA3 ČTK
13.2.2023 14:27

Protestu proti plánu izraelskej vlády presadiť kontroverznú súdnu reformu sa v pondelok v Jeruzaleme podľa organizátorov zúčastňuje asi 100-tisíc ľudí, podľa nezávislých odhadov je počet účastníkov demonštrácie pri sídle parlamentu 70-tisíc až 80-tisíc ľudí. Informuje o tom spravodajský web The Times of Israel.

Menšie protesty od pondelkového rána pokračujú aj v ďalších izraelských mestách; v Tel Avive demonštranti krátko zablokovali hlavný vjazd na letisko. Vo výbore izraelského parlamentu, ktorý príslušné reformy prerokúval, sa medzitým podľa agentúry Reuters strhla hádka medzi poslancami.

Navrhovaná reforma by pravicovému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi zaistila väčšiu kontrolu nad vymenovaním sudcov a oslabila by schopnosť najvyššieho súdu blokovať zákony a rozhodovať proti moci výkonnej, píše Reuters. Proti plánom sa už cez mesiac konajú demonštrácie. Ústavný výbor izraelského parlamentu v pondelok poslal na prvé čítanie v pléne prvú časť kontroverznej reformy. Podľa Reuters malo rokovanie výboru búrlivý začiatok, pri ktorom boli z miestnosti za pokriku "hanba" vykázaní najmenej traja opoziční zákonodarcovia.

Na transparentoch demonštrantov v Jeruzaleme sú vidieť nápisy ako "zachráňte izraelskú demokraciu" a na cestách vedúcich do mesta sa tvoria dopravné zápchy, pretože sa na mieste schádzajú tisíce ďalších ľudí, píše The Times of Israel. Na demonštrácii už prehovoril rad predstaviteľov opozície, vrátane jej lídra, expremiéra Jaira Lapida. "Nebudeme ticho," uviedol. "Nebudeme ticho zatiaľ čo ničí všetko, čo je nám drahé a sväté," zdôraznil.

"Mám strach o budúcnosť svojich troch vnúčat. Bude to diktatúra ako v Maďarsku alebo Poľsku," povedala denníku The Times of Israel 74-ročná Etty Passová, ktorá na demonštrácii dorazila sama. "Nemám v práci dovolenku, ale bolo pre mňa dôležité prísť," uviedla Tahel, pracujúca matka z Herzlija pri Tel Avive. Na demonštráciu prišla s dvoma deťmi a manželom. Podobne ako mnoho ďalších rodičov sa rozhodla v pondelok neposlať svoje deti do školy, aby ich mohla vziať na protest.

Niekdajší šéf izraelskej tajnej služby Mossad Tamir Pardo povedal, že by rozsiahle reformy posunuli Izrael smerom k diktatúre. Podľa neho sa navrhované reformy "spreneverujú základným hodnotám" Izraela, ktorých obrana stála životy mnohých vojakov. Netanjahu je súdený kvôli podozreniu z korupcie, ktoré odmieta. Tvrdí, že zmeny sú potrebné na obmedzenie aktivistických sudcov, ktorí prekročili svoje právomoci a zasahujú do politiky.

Kritici si naopak myslia, že reformy môžu oslabením úlohy sudcov obmedziť demokratické princípy v Izraeli a zaistiť vláde neobmedzenú moc. S varovaním okrem opozície prišli aj izraelské banky a technologický sektor. Podľa nich môže reforma ohroziť občianske inštitúcie, ktoré prispievajú k prosperite krajiny. V nedeľu večer izraelský prezident Jicchak Herzog v televíznom prejave vyzval na nájdenie zhody a povedal, že rozhorčenie spôsobilo, že sa Izrael ocitol na pokraji "ústavného a sociálneho kolapsu". Americký prezident Joe Biden vyzval Netanjahua na dosiahnutie zhody pred presadením ďalekosiahlych zmien a v komentári, ktorý v nedeľu zverejnil denník The New York Times, uviedol, že nezávislé súdnictvo je jedným zo základov americkej a izraelskej demokracie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok