Sankcie obmedzia ruský export a zasiahnu propagandistov, povedala šéfka EK

ta3 čtk
9.2.2023 16:51

Pripravovaný desiaty balík sankcií Európskej únie zasiahne ruský export v hodnote desiatich miliárd eur. Zahrnie aj ďalšie politiky a armádne činitele rovnako ako šíriteľa ruskej vojnovej propagandy. Po rokovaní summitu EÚ s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to vo štvrtok povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Zároveň ocenila ukrajinské reformy v snahe o vstup do EÚ, pevný časový plán rozšírenia ale podľa nej nie je stanovený. Komisia podľa nej chystá písomné hodnotenie ukrajinskej pripravenosti na jeseň.

"Počuli sme o naliehavosti, s ktorou je nutné podporiť Ukrajinu práve teraz... Musíme urobiť viac," vyhlásila na adresu Zeleného vystúpenia šéfka exekútívy Únie. EÚ a členské krajiny podľa nej budú pokračovať vo finančnej a hmotnej podpore, ktorá za takmer rok od začiatku ruskej invázie dosiahla 67 miliárd eur.

Okrem toho chcú krajiny EÚ zosilniť tlak na Rusko pomocou nových sankcií, ktoré by komisia mala podľa von der Leyenovej navrhnúť "v najbližších dňoch". EÚ sa podľa nej zameria na "Putinových propagandistov", čo požadoval sám Zelenskyj. Ďalej rozšíri obmedzenia ruského exportu a obmedzí vývoz technológií využiteľných na vojenské účely. Únijné krajiny chcú schváliť sankcie pred prvým výročím začiatku invázie pripadajúcim na 24. februára.

Von der Leyenová tiež ocenila ukrajinskú snahu o reformy v boji proti korupcii či na posilnenie nezávislosti justície a médií. Ukrajina získala štatút kandidáta vstupu do EÚ krátko po začiatku vojny a komisia podľa svojej šéfky chystá písomné hodnotenie jej doterajšieho pokroku na jeseň.

"Je potrebné pokračovať. Dôležité je pochopiť, že nie je žiadny pevný časový plán, ten proces postupuje podľa zásluh," vyhlásila von der Leyenová.

Zelenskyj pritom dnes zdôraznil, že Ukrajincov vrátane bojujúcich vojakov by veľmi motivovalo, keby EÚ urobila ďalší krok v procese a začala prístupové rokovania s Kyjevom ešte tento rok.

Ukrajina chce vzhľadom na obavy z Ruska v porovnaní s inými kandidátmi na členstvo v EÚ výrazne rýchlejší prijímací proces a jej politici hovoria o vstupe do roku 2026. Únijní politici však zdôrazňujú nutnosť dokončenia reforiem a varujú pred prehnanými očakávaniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok