Zomrel bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušarraf, podľahol ťažkej chorobe

TA3 ČTK
5.2.2023 08:14

Vo veku 79 rokov zomrel pakistanský prezident z rokov 2001 až 2008 Parvíz Mušarraf. Zomrel po dlhej chorobe v nemocnici v Dubaji, kde v posledných rokoch žil. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na pakistanské médiá.

Zomrel bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušarraf, podľahol ťažkej chorobe
TASR/AP

Armádny generál Mušarraf sa moci v Pakistane zmocnil pri vojenskom prevrate v roku 1999, kedy zvrhol demokraticky zvoleného premiéra Naváza Šarífa. O dva roky neskôr sa formálne stal prezidentom. 

Pakistanci ho najskôr podporovali, postupne ale strácal ich priazeň, keď namiesto sľubovaného prechodu k demokracii naopak posilňoval svoje právomoci a podľa kritikov dusil politickú slobodu. Početným stúpencom islamizmu tiež vadilo spojenectvo s USA v boji proti extrémistom v susednom Afganistane.

Z postu odstúpil v roku 2008, pretože mu hrozilo odvolanie. Po rezignácii odišiel do exilu, ale v marci 2013 sa vrátil, aby kandidoval vo voľbách. Volebná komisia mu kandidovať neumožnila a Mušarraf bol zatknutý.

Šaríf, ktorý sa znovu dostal na čelo vlády v roku 2013, začal proti Mušarrafovi stíhanie za vlastizradu, z ktorej bol Mušarraf obvinený v roku 2014. Stal sa tak prvým vrchným veliteľom armády, ktorý bol v Pakistane obvinený z vlastizrady. Koncom roku 2019 bol odsúdený na trest smrti. V tom čase ale už Mušarraf žil v Dubaji. Pakistanský najvyšší súd v januári 2020 rozsudok smrti zrušil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok