Zelenskyj označil Bachmut za ukrajinskú pevnosť. Budeme ho brániť tak dlho, ako to len pôjde, dodal

ta3 ČTK
3.2.2023 16:57

Ukrajina bude brániť Bachmut tak dlho, ako to len pôjde, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Frontové mesto na východe krajiny, na ktoré už mesiace útočia ruské sily, označil za ukrajinskú pevnosť. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Ukrajina na východe oslobodila takmer 2500 kilometrov štvorcových, oznámil Zelenskyj
TASR/AP

"V Bachmute sa nikto vzdávať nebude. Budeme bojovať, kým budeme môcť. Bachmut považujeme za našu pevnosť," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii po summite s predstaviteľmi Európskej únie v Kyjeve. Dodal, že Ukrajina je schopná udržať Bachmut a oslobodiť aj obsadené časti Donbasu, pokiaľ dostane zbrane s dlhým dostrelom.

Bitku o Bachmut zvádzajú ukrajinské jednotky s útočiacimi ruskými silami už zhruba pol roka. V posledných týždňoch sa situácia obrancov zhoršuje a mestu hrozí obkľúčenie. Jediná zásobovacia trasa teraz do mesta s predvojnovou populáciou vyše 70-tisíc ľudí vedie od západu.

Estónska vojenská rozviedka dnes podľa serveru RBK-Ukrajina uviedla, že ukrajinská armáda sa v najbližších týždňoch či dňoch pravdepodobne z Bachmutu stiahne, aby zbytočne neplytvala prostriedky. Podľa Tallinnu sa vďaka úpornej ukrajinskej obrane podarilo vytvoriť nové obranné línie pred mestami Slovjansk a Kramatorsk. 

Zelenskyj dnes tiež uviedol, že Rusko bude pokračovať v ofenzíve na východe Ukrajiny. Ukrajinské sily podľa neho budú schopné vydržať do doby, než dorazí viac západných zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok