Ščerbak môže nastúpiť za hokejový Slovan, podľa SZĽH sa splnili všetky podmienky

ta3 TASR
3.2.2023 14:16

Ruský hokejista Nikita Ščerbak je oprávnený nastúpiť za Slovan Bratislava v Tipos extralige. V stanovisku to uviedol Slovenský zväz ľadového hokeja.

Hokej-TEL: HC Slovan Bratislava - HK Nitra 4:2 v 37. kole - sumár, text
TASR/Jakub Kotian

Dvadsaťsedemročný útočník prišiel do kádra "belasých" koncom januára, keď s klubom podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny. Jeho prestup však napadol Robert Ľupták, riaditeľ HC MV Transport Prešov. Jeho klub mal podpísať s hráčom zmluvu ešte v októbri, a tak by bol jeho štart v drese Slovana neoprávnený. Bratislavský tím reagoval, že jeho zmluva so Ščerbakom je právoplatná, čo potvrdil vo svojom stanovisku aj SZĽH.

"Aby hráč mohol regulárne nastúpiť do zápasu Extraligy seniorov (TIPOS Extraliga), musí on a jeho klub splniť podmienky v zmysle Súťažného poriadku SZĽH a zákona o športe. Hráč musí byť registrovaný v klube na základe matričného úkonu preukazujúceho príslušnosť hráča ku klubu, to znamená registrácia hráča v klube, prestup, hosťovanie, v tomto konkrétnom prípade aj medzinárodný transfer spĺňajúci podmienky Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a súhlas zahraničného klubu k tomuto matričnému úkonu," píše sa v stanovisku SZĽH.

"Hráč musí mať platnú lekársku prehliadku, byť zapísaný na zozname družstva a musí mať uzatvorenú hráčsku zmluvu s klubom. Zmluvu je klub povinný zaslať na evidenciu SZĽH v zmysle zmienených ustanovení súťažného poriadku SZĽH, najneskôr však do 30 dní od jej uzatvorenia medzi klubom a hráčom v zmysle § 8 ods. 4 zákona o športe," doplnili.

"V prípade hráča Nikitu Ščerbaka vyššie zmienené podmienky klub HC Slovan Bratislava splnil. Klub HC MV Transport Prešov vyššie zmienené podmienky nesplnil, keďže nedisponoval transferom IIHF a súhlasom zahraničného klubu, taktiež v zmysle súťažného poriadku a zákona o športe nezaslal do 30 dní zmluvu na evidenciu," uvádza sa v stanovisku zväzu.

Ščerbak sa predstaví druhýkrát v najvyššej slovenskej súťaži. Debutoval v nej v ročníku 2021/2022, keď odohral 25 zápasov v drese Banskej Bystrice. Nazbieral v nich 21 kanadských bodov za 6 gólov a 15 asistencií. Následne zamieril do najvyššej českej súťaže a sezónu dokončil v Hradci Králové. V rovnakom tíme začal aj sezónu 2022/2023, no po vypršaní povolenia na pobyt sa vrátil do Kanady, kde sa doteraz pripravoval individuálne. Premiéru v novom drese by mal absolvovať v piatkovom zápase na ľade HC Košice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok