FOTO: Na Budajovu spoluprácu so štátnou bezpečnosťou reagoval Ústav pamäti národa

ta3 TASR
1.2.2023 15:56

Štátna bezpečnosť (ŠtB) vnímala Jána Budaja (OĽANO) ako neseriózneho spolupracovníka. Spoluprácu s ním ukončila. Skonštatoval to Ústav pamäti národa (ÚPN). Reagoval tak na medializované informácie o nájdení dokumentu, ktorým súčasný dočasne poverený minister životného prostredia Budaj podpísal spoluprácu ŠtB.

Z dokumentov, ktoré má ÚPN k dispozícii, podľa neho vyplýva, že v plnom rozsahu neinformoval o získaných poznatkoch a bez vedomia sa angažoval pri organizovaní nelegálnych kultúrnych podujatí. S cieľom odstránenia nedostatkov mali preto u neho organizovať príslušné opatrenia. "ŠtB teda už v priebehu roku 1980 spolupracovníka vnímala ako neseriózneho a nasledujúci rok spoluprácu ukončila," uviedol ÚPN.

XII. správa Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) mala Budaja podľa ústavu evidovať ako tajného spolupracovníka od júna 1979 do októbra 1981. "Z registratúrnych záznamov (korešpondencie útvaru) vyplýva, že XII. správa ZNB odstúpila na nadriadený útvar do Prahy len dva agentúrne záznamy, oba v marci 1981," doplnil.

ÚPN priblížil, že Budaja od júla 1982 rozpracovávala XII. správa ZNB v signálnom zväzku s krycím menom John. Od novembra 1986 ho mala evidovať aj ako nepriateľskú osobu. Denník Sme v utorok informoval o nájdení dokumentu, ktorým Budaj podpísal spoluprácu s ŠtB.

 

Dokument s podpisom Jána Budaja z českého archívu. Zdroj: ÚPN 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok