ONLINE: Rusko vypálilo na Ukrajinu vyše 30 rakiet, nemecké Patrioty sú už v Poľsku

ta3 tasr čtk čt24
26.1.2023 07:00

Gubernátor Odesskej oblasti Maksym Marčenko oznámil, že Rusko sa pripravuje na masívny raketový útok na Ukrajinu s využitím lietadiel a lodí. Kyjevská vojenská správa oznámila, že v noci na štvrtok bolo ukrajinskou protivzdušnou obranou nad mestom zostrelených približne pätnásť iránskych dronov. Udalosti sme s vami sledovali online.

13:40 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinášame aj naďalej v sekcii Zahraničie.

13:39 Výcvik ukrajinských vojakov pre tanky Leopard 2 a bojové vozidlá pechoty Marder začne v priebehu niekoľkých dní, oznámil nemecký minister obrany Boris Pistorius. Povedal tiež, že začne rokovať so zbrojným priemyslom o urýchlení nákupu zbraní a munície, píše agentúra Reuters.

13:00 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová je na neohlásenej návšteve ukrajinskej Odesy. Informovala o tom na Twitteri. Chce tak vyjadriť podporu suverenite Ukrajiny, ktorá už takmer rok vzdoruje ruskej invázii. Oblasť dnes čelila intenzívnemu ruskému útoku a v Odese je poškodená infraštruktúra. Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba svojej francúzskej kolegyni poďakoval za smelé gesto.

12:29 Tanky Leopard, ktoré Nemecko sľúbilo Ukrajine v boji proti ruskej invázii, prídu Kyjevu "koncom marca, začiatkom apríla", oznámil vo štvrtok nemecký minister obrany Boris Pistorius. Povedal to na návšteve vo výcvikovom priestore nemeckých vojakov v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko.  

12:03 Agentúra Unian píše o vplyve ruských striel vo Vinnyckej oblasti, nie sú tam hlásené obete. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat už skôr povedal, že Rusko na Ukrajinu vypálilo vyše 30 rakiet.

11:51 Podľa šéfa správy Odesy Maksyma Marčenka spôsobil ruský raketový útok značné problémy s dodávkami elektrickej energie. Útok poškodil kritickú infraštruktúru. Energetici už začali opravy, odstránenie škôd však bude nejaký čas trvať.

11:25 Moskva vníma poskytovanie zbraní Kyjevu ako priame zapojenie USA a ďalších západných krajín do konfliktu na Ukrajine, uviedol vo štvrtok podľa TASS hovorca Dmitrij Peskov.

10:56 Na mníchovskom letisku bol zatknutý Nemec podozrivý z vlastizrady a odovzdávania tajných informácií vynesených z rozviedky BND ruskej spravodajskej službe.

10:45 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že v dôsledku ranných ruských útokov bol zabitý najmenej jeden človek a dvaja zranení. Raketa zasiahla nebytový dom v Holosijivskom obvode, zranení boli prevezení do nemocnice.

10:43 Kyjevský starosta Vitalij Kličko uviedol, že v dôsledku ranných ruských útokov bol zabitý najmenej jeden človek a dvaja zranení. Raketa zasiahla nebytový dom v Holosijivskom obvode, zranení boli prevezení do nemocnice.

10:11 Poľsko prevezme prvé tanky americkej výroby Abrams už tento rok na jar. Do konca roka ich Poľsko dostane 58. Uviedol to poľský minister obrany Mariusz Blaszczak vo vysielaní verejnoprávnej rozhlasovej stanice Polskie Radio 1. Dodal, že poľské posádky na ich používanie vycvičila americká armáda. Informoval o tom poľský server Interia. Tanky, ktoré tento rok dorazia do Poľska, budú stroje staršej generácie M1A1, ktoré "vyplnia medzery po tom, čo Poľsko previezlo staré tanky T-72 na Ukrajinu", uviedol Blaszczak. Najmodernejšie tanky Abrams M1A2 dorazia do Poľska na konci budúceho roka.

9:52 Rusko vo štvrtok ráno vypálilo vyše 30 rakiet na ciele po celej Ukrajine v rámci najnovšej vlny útokov. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje o tom agentúra AFP a denník The Guardian. 

9:48 Systémy protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka už dorazili na miesto pôsobenia v Poľsku, uviedla vo štvrtok najväčšia poľská súkromná rozhlasová stanica na svojom webe RMF24.pl.

9:37 Americké spravodajské služby nezaznamenali, že by Rusko malo v úmysle použiť zbrane hromadného ničenia, vrátane taktických jadrových zbraní, povedal koordinátor Rady národnej bezpečnosti pre strategickú komunikáciu John Kirby. "Monitorujeme, ako najlepšie vieme, a veríme, že náš strategický odstrašujúci postoj je primeraný," uviedol.

9:05 Počas ruského vzdušného útoku boli v niekoľkých regiónoch zostrelené rakety, uviedli ukrajinskí predstavitelia. Protivzdušná obrana pracuje nad mestom Vinnycia, povedal starosta Serhij Morhunov po tom, čo bolo v meste počuť niekoľko výbuchov. O práci protivzdušnej obrany nad regiónom informovala aj vojenská správa Kyjevskej oblasti. Explózie boli počuť aj v Dnepropetrovskej, Odeskej a Žytomyrskej oblasti.

8:22 Kanada zvažuje vyslanie štyroch tankov Leopard 2 na Ukrajinu, tvrdí CBC News. Vláda by podľa stanice mohla svoj zámer oznámiť počas štvrtka. "Jeden zo zdrojov uviedol, že Kanada pravdepodobne pošle Ukrajine variant tanku A4 - najstarší vo výzbroji kanadskej armády. Kanada kúpila tanky A4 od Holandska počas vojny v Afganistane," uvádza sa v správe.

8:03 Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že prvé rakety ruského útoku už zachytila protivzdušná obrana. Ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK oznámila, že kvôli raketovému útoku vykonáva núdzové odstávky v meste Kyjev a v Kyjevskej, Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti. "Jedná sa o vynútený preventívny krok, ktorý zabráni značným škodám na energetickej infraštruktúre, pokiaľ nepriateľské rakety dosiahnu cieľ," napísala spoločnosť.

7:57 Takto vyzerá jedna zo zničených výškových budov v Mariupole.

7:42 Na väčšine územia Ukrajiny vrátane Kyjeva je vyhlásený letecký poplach. Gubernátor Odesskej oblasti Maksym Marčenko oznámil, že Rusko sa pripravuje na masívny raketový útok na Ukrajinu s využitím lietadiel a lodí.

7:09 Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v stredu oznámil svoj plán umožniť Rusom a Bielorusom účasť na olympijských hrách v Paríži ako "neutrálnym športovcom" napriek výzve prezidenta Volodymyra Zelenského, aby im účasť zakázal.

6:55 Ukrajinskí ochrancovia ľudských práv hovoria o tom, že deportácie možno postihli státisíce ukrajinských občanov. Americké ministerstvo zahraničia uvádza, že sa tento počet pohybuje medzi 900-tisíc a 1,6 milióna ľudí, medzi ktorými je 260-tisíc detí. Podľa ukrajinského oficiálneho portálu nazvaného Deti vojny bolo od začiatku ruskej invázie pred 11 mesiacmi zabitých 459 detí a 916 ich utrpelo zranenie. Deportovaných bolo 14 711 detí, 126 sa ich vrátilo na Ukrajinu.

6:36 Kyjevská vojenská správa oznámila, že v noci na štvrtok 26. januára bolo ukrajinskou protivzdušnou obranou nad mestom zostrelených približne pätnásť iránskych bezpilotných lietadiel šáhed. Podľa predbežných informácií nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam. Podľa letectva boli drony vypustené z východného pobrežia Azovského mora.

6:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nalieha na vysokého komisára OSN pre utečencov Filippa Grandiho, aby pomohol s riešením problému deportácie tisícov detí i dospelých z Ukrajiny do Ruska. "Ide o dospelých, ide o deti. Je potrebné vytvoriť mechanizmus na návrat týchto ľudí a na to, aby ľudia vinní na týchto deportáciách boli pohnaní k zodpovednosti. Som si istý, že inštitúcie OSN dokážu mať v tejto veci zásadnú úlohu," uviedol ukrajinský prezident.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok