Sú známe oscarové nominácie. Najviac ich získal film Všetko, všade, naraz

ta3 ČTK
24.1.2023 16:05

Jedenásť nominácií na Oscara si vyslúžil film Všetko, všade, naraz autorského dua Daniel Kwan a Daniel Scheinert. Je nominovaný aj na ocenenie za najlepšiu réžiu a film. O hlavnú cenu sa 12. marca zabojuje s deviatimi ďalšími súpermi, medzi ktorými sú filmy Duchovia Inisherinu, Fabelmanovci, Top Gun: Maverick alebo Avatar: The Way of Water.

Na cenu za najlepší film americká Akadémia filmového umenia a vied, ktorá tento rok Oscarov odovzdá už po 95. raz, nominovala aj snímky Elvis, Tár, Na západe nič nové, Women Talking a Trojuholník smútku. Nominácia v Los Angeles oznámila dvojica hollywoodskych hercov Allison Williamsová a Riz Ahmed.

Multižánrový film Všetko, všade, naraz sa bude usilovať aj o Oscarov v kategóriách pre najlepší pôvodný scenár či najlepšiu herečku v hlavnej úlohe (Michelle Yeohová). Tú v pätici nominovaných dopĺňajú Michelle Williamsová (Fabelmanovci), Andrea Riseboroughová (To Leslie), Cate Blanchettová (Tár) a Ana de Armasová (Blondínka).

O najlepšom hercovi v hlavnej úlohe sa rozhodne medzi Brendanom Fraserom (The Whale), Colinom Farrellom (Duchovia Inisherinu), Austinom Butlerom (Elvis), Billom Nighym (Living) a Paulom Mescalom (Aftersun).

Na cenu za najlepšiu réžiu si okrem dvojice Kwan a Scheinert môže robiť zálusk aj Steven Spielberg, ktorý za čiastočne autobiografickú drámu Fabelmanovci získal už svoju dvadsiatu nomináciu na Oscara. V hre je aj britský režisér Martin McDonagh za komediálnu drámu Duchovia Inisherinu, ktorá má dohromady deväť nominácií. Skupinu dopĺňajú Todd Field za Tár a Ruben Östlund za Trojuholník smútku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok