ONLINE: Referendum je neúspešné. Hlasovať prišlo vyše milióna voličov

ta3 TASR
21.1.2023 07:00

Na Slovensku sa v sobotu 21. januára konalo referendum o zmene Ústavy SR. Sčítané sú už všetky hlasy. Oficiálne výsledky vyhlási štátna volebná komisia v nedeľu o 9.00 h. Podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR je referendum neplatné. Udalosti sme s vami sledovali online.

1:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie o výsledkoch referenda aj reakciách politikov vám prinesieme v nedeľu od 06:00. Ďakujeme za priazeň.

0:57 Politici sa k výsledkom referenda nevyjadrili. Jediný Smer-SD ohlásil tlačovú konferenciu na nedeľu o 10:30.

0:55 Účasť v referende bola 27,25 percenta. Komisie už spočítali všetky hlasy. Denník N upozorňuje, že "Štatistický úrad nevykazuje 100 percent – neodovzdávajú sa totiž zápisnice z trinástich špeciálnych covidových okrskov, v ktorých ani nikto nehlasoval".

0:28 Po sčítaní 99,65 percenta okrskov je účasť v referende 27,26 percenta voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

0:20 Po sčítaní 98,97 percenta okrskov je účasť v referende 27,31 percenta voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

0:03 Mimoriadne štúdio ta3, ktoré sme vysielali po zatvorení volebných miestností, si môžete pozrieť nižšie.

0:00 Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky je podľa neoficiálnych výsledkov neplatné. Po sčítaní takmer 97 percent okrskov sa na ňom zúčastnilo iba 27,47 percenta občanov oprávnených hlasovať. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Priebežné neoficiálne výsledky zverejňuje Štatistický úrad SR.

23:49 Po sčítaní 96,84 percenta okrskov je účasť v referende 27,47 percenta voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. 

23:42 Po sčítaní 94,74 percenta okrskov je účasť v referende 27,51 percenta voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

23:33 Po sčítaní 90,19 percenta okrskov je účasť v referende 27,53 percenta voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

23:26 Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo zatiaľ 97,55 percenta zúčastnených kladne. Najvyššia účasť bola nateraz v Trenčianskom kraji, a to 36,02 percenta voličov. Nasledujú Žilinský (33,14 percenta) a Banskobystrický kraj (29,43 percenta). Najnižšia účasť je nateraz v Bratislavskom kraji, kde prišlo hlasovať približne 22 percent voličov.

23:21 Václav Hřích z agentúry AKO v ta3 povedal, že referendum nebude úspešné.

23:20 Po sčítaní 81,73 percenta okrskov je účasť v referende 27,50 percenta voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. Na platnosť plebiscitu je potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.

23:09 Priebežné výsledky zverejňujeme TU.

23:07 Traja najvyšší ústavní činitelia sa referenda v sobotu 21. januára nezúčastnili. Prezidentka Zuzana Čaputová, dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger a predseda NR SR Boris Kollár vysvetlili, prečo sa tak rozhodli.

23:03 Po sčítaní 48,98 percenta okrskov je účasť v referende 26,69 percenta voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

22:50 Richard Raši (Hlas) v ta3 odhadol, že účasť v referende bude medzi 20 a 30 percentami. Hovorí, že strana nevyužila na propagáciu referenda bilbordy, no vraj bola veľmi aktívna. "Hovorili sme o podstate, prečo treba krúžkovať áno," dodal. Kritizoval, že sa referenda nezúčastnil ani jeden z troch najvyšších ústavných činiteľov.

22:43 Po sčítaní 14,04 percenta okrskov je účasť v referende zatiaľ 25,04 percenta voličov. Vyplýva to z prvých priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

22:28 Štatistický úrad SR postupne zverejňuje odovzdané zápisnice a aktualizuje volebnú účasť TU.

22:26 Referenda sa v sobotu nezúčastnili traja ústavní činitelia - prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NR SR Boris Kollár a Eduard Heger, dočasne poverený predseda vlády.

22:23 Predstavitelia Smeru sa kamerám počas hlasovania v referende vyhýbali. Ústavný právnik Tomáš Hubinák hovorí, že ich prístup bol "vlažný". Podľa neho to ukazuje, ako sa k svojej iniciatíve postavili. Politológ Branislav Dolný tvrdí, že v médiách ešte mohli svojich priaznivcov mobilizovať, čo neurobili, keďže sa medializácii vyhýbali. "Skôr to býva naopak," dodal.

22:17 Ta3 sledovala hlasovanie v regiónoch počas celého dňa. Reportáže našich redaktorov nájdete v článku nižšie.

22:13  Hlasovať v referende mohli aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov. O hlasovanie poštou požiadalo rezort vnútra 75 voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovalo 62 z nich. V rámci Slovenska požiadalo o hlasovanie poštou cez 700 ľudí.

22:09 Tomáš Hubinák, právnik, riaditeľ legislatívno-právneho odboru Kancelárie prezidenta, Václav Hřích z agentúry AKO a politológ Branislav Dolný odhadujú účasť v referende na 20 percent. 

22:08 Václav Hřích z agentúry AKO v ta3 hovorí, že Slovensko zažilo iba jedno úspešné referendum o vstupe do EÚ. "Vstup do EÚ bol jediný, v čom ľudia videli nejaký benefit. Ostatné referendá boli skôr kampaňové. Myslím si, že ľudia nevidia význam a benefit, čo by z toho mali," povedal.

22:06 Plebiscit sa podľa vyjadrení polície zaobišiel bez vážnejších incidentov. Bezproblémovo hodnotili priebeh referendového dňa aj volebné komisie naprieč Slovenskom. V niektorých obciach zaznamenali výpadky elektrickej energie, priebeh referenda to nenarušilo.

22:05 Zatvorením hlasovacích miestností sa skončilo referendum, v ktorom sa voliči mohli vyjadriť k zmene Ústavy SR. Referendové komisie teraz sčítavajú hlasy. Oficiálne výsledky má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej (22. 1.) tlačovej konferencii o 9.00 h. Neoficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR skôr, na webe volbysr.sk.

22:02 Hlasovanie sa v žiadnom meste ani obci nepredĺžilo, všetky problémy s prerušením dodávok elektriny sú vyriešené. Všetky volebné miestnosti sa zatvorili, informovala v ta3 riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

22:00 Volebné miestnosti sa zatvorili. Začalo sa sčítavanie hlasov odovzdaných v referende. Televízia ta3 začala vysielať Mimoriadne štúdio ta3. 

21:55 Niekoľko desiatok minút pred koncom hlasovania sa k referendu vyjadril aj Juraj Krúpa.

21:53 Poslanec NR a člen OĽaNO Tomáš Šudík tvrdí, že nespochybňuje referendum ako nástroj, v rámci ktorého môžu obyvatelia slobodne vyjadriť postoj k dôležitým témam. No podľa neho to neplatí, ak "položené otázky v referende nič neriešia a ak je referendum len PR nástrojom skorumpovaných politikov, čo je príkladom dnešného ficovho referenda".

21:26 K sobotňajšiemu referendu sa minister obrany Jaroslav Naď vyjadril takto:

21:09 Nezabudnite si zapnúť Televíziu ta3 o 22:00. Pripravili sme pre vás Mimoriadne štúdio ta3, v ktorom sa budeme venovať referendu a jeho výsledkom.

21:01 Igor Matovič v sobotu na sociálnej sieti zverejnil niekoľko príspevkov. Jedným z nich je aj vyjadrenie k Robertovi Ficovi. "Len choď, mafiánsky štát nedočkavo čaká za dverami," odkazuje občanom SR, ktorí sa rozhodnú ísť hlasovať.

20:41 Sobotné referendum v krajských mestách Nitra a Trnava je pokojné a bezproblémové. Policajti priebežne počas celého dňa monitorovali situáciu v jednotlivých okrskoch, zasahovať však nemuseli. Záujem voličov o referendum je v obidvoch mestách nízky. Hovorca Nitry Tomáš Holúbek potvrdil, že v meste sa účasť pohybuje do 30 percent. Podľa hovorkyne mesta Trnava Veroniky Majtánovej volebná účasť vo večerných hodinách dosahovala v Trnave zhruba 23 percent. Spestrením pre volebnú okrskovú komisiu v 19. okrsku v Nitre bola volička, ktorú sprevádzal 19-mesačný papagáj Charlie.

20:13 Na verejný poriadok dohliada počas referenda 5570 policajtov. K jeho vážnemu narušeniu zatiaľ nedošlo. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. "Policajti vykonávajú hliadkovú činnosť v okolí objektov konania referenda a usmerňujú dopravu," priblížila polícia s tým, že prijala potrebné opatrenia potrebné na pokojný priebeh referenda.

19:27 Andrej Stančík patrí k poslancom, ktorí sa rozhodli v referende nehlasovať. "Mal som dve dobré stretnutia s dobrými ľuďmi a dobrými debatami. Ako bonus som našiel v kníhkupectve Novú Heloise od Rousseaua. Na zbytočnú marketingovú akciu opozície za peniaze daňových poplatníkov som si ale čas nenašiel," napísal na sociálnej sieti.

19:05 Členovia okrskových komisií v hlavnom meste nemuseli do hlasovacích miestností pridávať plenty tak, ako to bolo pri komunálnych a župných voľbách. Účasť ľudí totiž počas referendového dňa nebola vysoká. Pozreli sme sa do centra Bratislavy, Petržalky a Ružinova.

18:26 Sobotné referendum je v okresoch Trenčianskeho a Žilinského kraja zatiaľ pokojné a bez väčších problémov. Vyplýva to z vyjadrení polície. Bezproblémový priebeh hlásia i vybrané okresné volebné komisie (OVK).

18:13 Poslanec OĽANO Gábor Grendel sa referenda nezúčastní. Svoj postoj vyjadril na sociálnej sieti. "Toto referendum nie je motivované úprimnou snahou pomôcť Slovensku. Toto referendum je motivované strachom."

18:11 Robert Fico (Smer) hlasoval v Karlovej Vsi v Bratislave.

18:08 Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš už v piatok na sociálnej sieti informoval, že sa referenda nezúčastní. V sobotu vo svojom profile zverejnil fotografie, ako vysáva, umýva podlahu a žehlí. "Radšej pomôžem manželke ako mafii," napísal k nim.

17:29 Svoj hlas v referende odovzdal aj Erik Kaliňák zo Smeru. "Bez ohľadu na to, aká bude finálna účasť, sa toto referendum zapíše do dejín Slovenska, ako to najignorovanejšie a najsabotovanejšie v histórii," napísal na sociálnej sieti.

17:10 Výsledky referenda by mohli byť sčítané v nedeľu (22. 1.) okolo jednej až druhej hodiny ráno. Na tlačovej konferencii by ich mali vyhlásiť o deviatej. Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz o tom informoval na tlačovej konferencii. Polícia podľa neho dosiaľ zaznamenala iba drobné incidenty, ktoré sa podarilo vyriešiť namieste.

17:04 Sobotňajšie referendum sa do popoludnia na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaobišlo bez incidentov, ktoré by narušili jeho priebeh. Účasť v plebiscite je na území kraja zatiaľ pomerne nízka. Skonštatovali to jednotlivé okresné volebné komisie.

16:50 V Senci sa doposiaľ na referende zúčastnilo približne 1700 ľudí. Hlasovanie sa zatiaľ zaobišlo bez incidentov. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla Marta Hraňová z Mestského zastupiteľstva v Senci. "Máme 17 okrskov a každý hlási okolo 100 ľudí, zatiaľ," uviedla Hraňová.

16:31 Tlačový brífing štátnej volebnej komisie o priebehu referenda o zmene Ústavy SR si môžete pozrieť nižšie.

16:15 Vo volebných okrskoch vo Vysokých Tatrách volilo aj niekoľko stoviek návštevníkov regiónu. Predseda okrsku číslo 5 v Tatranskej Lomnici Róbert Jurečka uviedol, že tam tvoria zhruba polovicu hlasujúcich. "Chodia priebežne aj turisti, aj domáci, je to tak pol na pol. Nevedeli sme, ako referendum dopadne, aká bude účasť, ale sme celkom prekvapení, že ľudia chodia priebežne počas celého dňa. Do zhruba 15. hodiny sme už mali asi 250 hlasujúcich," zhodnotil Jurečka. Dodal, že hlasovať prišli do Tatranskej Lomnice napríklad aj Bratislavčania, obyvatelia Martina či Košíc.

16:13 V bratislavskej Petržalke doteraz dosiahla volebná účasť približne 12 percent. Uviedla to hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková. Priebeh je podľa nej počas celého dňa pokojný a bezproblémový vo všetkých 56 okrskoch.

16:08 Informácie o doterajšej účasti v referende zatiaľ nie sú, informovala Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR. Všetky takéto informácie by teraz boli len špekuláciami.

15:57 V Pezinku odhadovali účasť na referende do 15.00 h na desať až 12 percent. Žiadny incident zatiaľ nezaznamenali, všetky volebné komisie v 18 okrskoch sa otvorili o 7.00 h. Uviedla to Margita Somorovská z klientskeho centra v Pezinku.

15:53 K sobotňajšiemu referendu sa Igor Matovič vyjadril takto:

15:45 O 16.00 h sa uskutoční brífing o aktuálnom priebehu referenda. Informácie poskytne Ladislav Orosz, predseda štátnej volebnej komisie, Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR a Damián Imre, viceprezident Policajného zboru. Televízia ta3 ju bude vysielať naživo.

15:30 Záujem voličov o hlasovanie v Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske je väčší ako pri spojených voľbách v októbri minulého roka. Odhadla to tamojšia okrsková volebná komisia, ktorá má v zozname zapísaných takmer tisíc oprávnených voličov.

15:22 Odovzdaním hlasu v referende sa na sociálnej sieti pochválil aj Milan Uhrík z Republiky.

15:04 V bratislavskom Ružinove sa voličská účasť v referende zatiaľ pohybuje tesne pod desiatimi percentami. Starosta mestskej časti Martin Chren to uviedol na sociálnej sieti po tom, ako navštívil dopoludnia 25 zo 70 miestnych okrskov.

14:38 Výsledky referenda budú platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Hovorí to Ústava SR. 

14:34 Do referendových miestností prichádzajú ľudia aj na zasneženom východe. Naša kolegyňa Katarína Cimborová monitoruje priebeh referenda na Luníku IX.:

14:23 V Martine sa hlasovalo aj na hasičskej stanici, špecifický okrsok preto navštívil aj náš štáb:

14:19 Priebeh referenda v krajských mestách Nitra a Trnava je zatiaľ pokojný, volebné komisie nemuseli riešiť žiadne problémy. Vo volebnom okrsku č. 17 zriadenom v priestoroch Základnej školy Cabajská členovia okrskovej volebnej komisie oslávili sobotňajší Medzinárodný deň objímania. 

14:16 Aktuálne informácie z volebnej miestnosti v Bratislave priniesol kolega Jozef Šivák:

14:09 Z pohľadu polície je referendum v Košickom kraji zatiaľ pokojné. Potvrdila krajská policajná hovorkyňa z Košíc Jana Mésarová s tým, že od skorého rána dohliadajú na pokojný priebeh hlasovania a zatiaľ sa všetko zaobišlo bez incidentov. 

13:59 Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko odhlasoval v referende v obci Miloslavov. Je presvedčený, že občania využijú svoju šancu na zmenu Ústavy SR. Informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. 

13:36 Ak sa volič pri vypĺňaní hlasovacieho referendového lístka pomýli, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o nový. Nesprávne upravený lístok si nenecháva, má ho odložiť na určené miesto, inak mu hrozí pokuta 33 eur. Vyplýva to z informácií zverejnených na webstránke ministerstva vnútra. 

12:54 S otázkami o referende sa môžu občania obrátiť na informačné linky Ministerstva vnútra SR. Zavolať môžu do 22.00 h. Telefónne čísla sú 02/48592317 a 02/48592312. Informoval tlačový odbor MV SR. 

12:51 Polícia zatiaľ v Bratislavskom kraji neeviduje žiadne incidenty ani narušenia verejného poriadku v súvislosti so sobotňajším referendom. Uviedol to hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. 

12:22 Pozreli sme sa na to, ako to vyzerá v jednotlivých regiónov na Slovensku počas referenda:

12:13 O možnosť hlasovať v sobotňajšom referende prostredníctvom prenosnej volebnej schránky požiadalo v Banskej Bystrici 120 ľudí. Sú medzi nimi i väzni či pacienti hospitalizovaní v nemocniciach na území mesta. Uviedla to vedúca organizačného oddelenia Mestského úradu v Banskej Bystrici Helena Koreňová. 

12:05 Referendum je zatiaľ bez problémov. Informovala o tom naša kolegyňa Barbara Štefanovičová, ktorá sleduje priebeh priamo v priestoroch štátnej volebnej komisie:

12:01 Referenda o zmene Ústavy SR sa zúčastnil aj líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Informoval o tom na sociálnej sieti. 

11:44 Ak volič nemôže sám hlasovať, či už pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, môže mu pomôcť iná osoba, nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie. Takýto volič musí svoju situáciu oznámiť pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojom webe. 

11:14 V sobotnom referende môžu hlasovať aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia Covid-19. Mali o to požiadať do piatka. K nahláseným voličom majú prísť členovia špeciálnej volebnej komisie so špeciálnou schránkou. Vyplýva to z informácií na webe Ministerstva vnútra SR. 

10:53 Všetky volebné miestnosti v krajských mestách Nitra a Trnava sa v sobotu na hlasovanie v referende otvorili načas a bez problémov. Volebné komisie pre referendum zatiaľ nezaznamenali žiadne problémy, informovali hovorca Nitry Tomáš Holúbek a hovorkyňa Trnavy Veronika Majtanová. 

10:47 Referendum zatiaľ prebieha bez problémov, fungovať by mali všetky okrskové volebné komisie. Na brífingu to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz. "Nemáme v súčasnosti žiadnu informáciu, že by bol niekde problém. Všetky komisie by mali riadne fungovať a referendum prebieha tak, ako by malo," povedal Orosz. 

10:13 Návrat zimy prilákal do lyžiarskych stredísk množstvo lyžiarov. Pod Martinskými hoľami sa vytvárala kolóna vozidiel. Pred neďalekou volebnou miestnosťou bolo však pusto. Náladu počas referenda v Martine sleduje náš kolega Peter Revús:

10:12 Pozrite si tlačovú besedu štátnej volebnej komisie o doterajšom priebehu referenda o zmene ústavy:

10:05 Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, môže požiadať okrskovú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojej webstránke. 

9:39 "Referendum sa vždy zneužívalo na politické ciele, a preto mu občania nedôverujú. Je veľká pravdepodobnosť, že platné nebude," uviedol to politológ Michal Cirner v rozhovore pre ta3.

Celý rozhovor s politológom Michalom Cirnerom si môžete pozrieť aj tu:

9:34 Všetky volebné miestnosti v okresoch Žilina, Trenčín a Ilava sa v sobotu na hlasovanie v referende otvorili načas. Doposiaľ okresné volebné komisie pre referendum nezaznamenali žiadne problémy. 

9:27 Líder Smeru-SD Robert Fico odovzdal svoj hlas v referende v sobotu ráno. Informoval o tom na sociálnej sieti. Zdôraznil, že zmena Ústavy SR je jedinou cestou k predčasným voľbám. Referendum iniciovala opozícia na čele so Smerom-SD. 

9:15 Na území Banskobystrického samosprávneho kraja otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti načas, a to aj v obciach, ktoré sú pre pretrvávajúcu energetickú kalamitu bez elektrickej energie. 

8:56 Všetky hlasovacie miestnosti v okresoch Prešov a Košice otvorili načas, úvod sobotňajšieho referenda bol bez komplikácií. 

8:50 V Martovciach prišli hlasovať členovia folklórneho súboru v tradičných krojoch:

8:32 Volič v referende vyberá na hlasovacom lístku odpoveď "áno" alebo "nie". Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný. Pripomína na svojom webe Ministerstvo vnútra SR. 

8:30 Hlasoval aj poslanec zo strany Smer-SD Richard Takáč.

8:08 Poslanec zo strany Hlas-SD Richard Raši už hlasoval. Informoval o tom na sociálnej sieti. "Toto referendum je o našom práve povedať akejkoľvek vláde STOP. Preto som už hlasoval. Poďte aj vy," napísal. 

8:00 Všetkých 12 okrskových komisií v Malackách otvorilo v sobotu ráno hlasovacie miestnosti načas. Mestský úrad Malacky vydal 46 hlasovacích preukazov. Štyria voliči požiadali o špeciálny spôsob hlasovania. 

7:47 Všetky volebné miestnosti otvorili v sobotu ráno načas, priebeh referenda je zatiaľ pokojný. Uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová. Ani počas dňa neočakáva problémy.

7:43 Vzor hlasovacieho lístka:Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa 

7:37 Referendová otázka hovorí o viacerých bodoch, v ktorých by mohlo prísť k zmene. Jej cieľom je možnosť zmeniť znenie ústavy v otázke dĺžky volebného obdobia NR SR. Presné znenie otázky, na ktorú môžete odpovedať áno alebo nie, nájdete TU.

7:20 Prvý volič vhodil obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky krátko po otvorení miestnosti v Trenčianskych Stankovciach.

Hlasovanie v Trenčianskych Stankovciach TASR/Radovan Stoklasa

7:17 Referendum odštartovalo aj v Martine. Väčšina volebných miestností sa nachádza na základných školách. Časť obyvateľov ma však aj netradičný okrsok:

7:12 Volič, ktorý sa chce zúčastniť na referende, musí mať so sebou platný občiansky preukaz. Občania sa môžu s otázkami na referendum obrátiť na infolinku ministerstva vnútra na číslach 02/48592317 a 02/48592312. V miestnosti dostane volič jeden hlasovací lístok s referendovou otázkou, kde zakrúžkuje odpoveď "áno" alebo "nie". Odpovedať bude na otázku, či súhlasí s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný. Volič môže hlasovať aj inde ako v mieste trvalého pobytu, potrebuje na to hlasovací preukaz, o ktorý vopred požiadal. 

7:07 Naša kolegyňa Barbara Štefanovičová monitoruje referendum už od rána. Jej otázky zodpovedala riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová:

7:01 Televízia ta3 bude udalosti okolo referenda podrobne monitorovať aj v živom vysielaní

Pozrite si aj program vysielania:

7:00 Zodpovedali sme pre vás najpodstatnejšie otázky ohľadom januárového referenda. 

Všetky podrobnosti nájdete v tomto článku:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok