Prezidentka o referende: Nezúčastním sa, no rešpektujem rozhodnutie každého občana

ta3/TASR
20.1.2023 17:02

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezúčastní na sobotňajšom referende o zmene ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Chce tak vyjadriť svoj občiansky postoj. Zdôraznila, že rešpektuje inštitút referenda i rozhodnutie každého občana o jeho účasti. Aj neúčasťou však podľa nej možno vyjadriť postoj. Stanovisko hlavy štátu poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka o referende: Nezúčastním sa, no rešpektujem každého rozhodnutie
TASR - Pavol Zachar

Prezidentka predpokladá, že dôvody jej neúčasti na referende sú zrozumiteľné. "Komunikácia organizátorov referenda bola menej zameraná na jeho obsah a viac na útoky proti názorovým politickým oponentom. Moja neúčasť na referende je vyjadrením môjho občianskeho postoja, ako prezidentka však robím všetky potrebné kroky na to, aby sa ústava zmenila v parlamente do konca januára a v dôsledku toho mohli byť predčasné voľby v čo najkratšom reálnom termíne," zdôraznila.

Podčiarkla, že má v úcte referendum ako jeden z mála spôsobov, akým sa občania môžu priamo vyjadriť ku konkrétnym otázkam. Poukázala na to, že ide o jeden z inštitútov priamej demokracie v našej ústave. "Preto plne rešpektujem rozhodnutie každého občana, ktorý sa na ňom rozhodne zúčastniť. Zároveň však rešpektujem, že aj svojou neúčasťou na referende môžu občania vyjadriť svoj postoj. Buď k samotnej referendovej otázke, alebo voči tomu, kto ho inicioval," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok