Žilinka zrušil stíhanie poslanca Borguľu. Odvolanie sa na paragraf 363 kritizuje viacero politikov

ta3/TASR
20.1.2023 11:27

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vnesenie obvinenia voči poslancovi Národnej rady SR Martinovi Borguľovi pre prečin podplácania i rozhodnutiu špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok pre vznesenie obvinenia.

"Skutok, ktorý je uvedený v uznesení obvinenia, neobsahuje fakty, ktoré zamedzia zameniteľnosti skutku, opis skutku a trestné stíhanie sa neopieralo o náležité zistenia skutkového stavu v nevyhnutnej miere potrebnej na vznesenie obvinenia," uviedol Žilinka. Podľa jeho slov neboli vôbec verifikované okolnosti, ktoré sa týkali dôvodov, pre ktoré došlo k obvineniu. Žilinka tak konštatoval nenaplnenie objektívnej stránky trestného činu podplácania. "A teda skutok, ku ktorému došlo, nie je možné kvalifikovať ako trestný čin podplácania," dodal.

Upozornil zároveň na povrchnosť orgánov činných v trestnom konaní v prípravnom konaní, dokumentoval to na nesprávnom označení spoločnosti vystupujúcej v kauze. Rozhodnutie bude v anonymizovanej podobe zverejnené na webe Generálnej prokuratúry (GP) SR. Poslanec Národnej rady SR Martin Borguľa bol na jar 2022 obvinený z podplácania, ako jeden zo skupiny osôb. Voči vzneseniu obvinenia podal sťažnosť, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ju však zamietol. Poslanec sa bránil tým, že v celej kauze vystupoval ako poškodený a čelil vydieraniu. 

Borguľa na sociálnej sieti reagoval, že v prípade, kde bol dlho vedený ako poškodený, sa z neho deň pred hlasovaním o vydaní poslanca parlamentu Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie stal obvinený. "Pol roka ste poškodený, prípad je mesiace uzavretý a zrazu prípad zmení vyšetrovateľa a som obvinený," uviedol.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojej reakcii na sociálnej sieti uviedol, že z tlačovej konferencie generálneho prokurátora je zrejmé, že Generálna prokuratúra SR sa v danej veci odchýlila od svojich doterajších právnych názorov v porovnateľných trestných veciach. "ÚŠP sa po doručení uznesenia generálneho prokurátora komplexne vyjadrí k opakovaným situáciám, keď pri aplikácii paragrafu 363 a nasl. Trestného poriadku je jeden a ten istý procesný postup (alebo výklad hmotnoprávneho ustanovenia) aprobovaný ako zákonný a v prípade inej obvinenej osoby je posúdený ako nezákonný," vyhlásil úrad.

Je presvedčený, že to bolo politické rozhodnutie s cieľom zastrašiť ho pred blížiacim sa hlasovaním. "Celý čas som poukazoval na fakt, že ak som uplácal, musí existovať vec, za ktorú som úplatok dával. Tvrdil som to vyšetrovateľovi nielen ja, ale aj páni prokurátori Lipšic a Harkabus. Bola mu určená povinnosť nájsť prípad, za ktorý som mal uplácať," skonštatoval Borguľa. Tvrdí, že bola prehľadaná prokuratúra, polícia a nič sa voči nemu nenašlo. "Nemal som proste za čo uplácať. A presne v týchto intenciách rozhodol generálny prokurátor," vyhlásil s tým, že si počká na písomné vyhotovenie rozhodnutia.

Reakcie politikov 

Na situáciu reagoval aj dočasne poverený premiér Eduard Heger. "Zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba tejto koalície," napísal na sociálnej sieti.

"Zrušenie obvinenia pre poslanca Borguľu je jasným dôkazom, prečo sa Sme rodina tak vehementne bránila zrušiť paragraf 363. Navyše, bola to práve Sme rodina, ktorá Maroša Žilinku navrhla do funkcie generálneho prokurátora. Maroš Žilinka tak jednoznačne nekoná slobodne a je v konflikte záujmov. Stavia sa na úroveň sudcov a zasahuje do ich domény. Namiesto toho, aby súd rozhodol o vine alebo nevine poslanca, Žilinka opäť nebezpečne a neakceptovateľne zasiahol do spravodlivého procesu. Aj z toho dôvodu je správne paragraf 363 zrušiť," uviedol poslanec Alojz Baránik za stranu SaS.

"Prípad Borguľa aj z tých málo zverejnených informácií ukazuje, ako je kľúčové, aby takéto prípady boli riadne vysvetlené verejnosti a neostala pachuť, že rovnosť pred zákonom neexistuje. Súčasne sa javí, že prokuratúra vystupuje v niektorých kľúčových prípadoch boja proti korupcii ako súd a nie ako zástupca štátu na strane obžaloby," vyjadrila sa k paragrafu 363 Mária Kolíková (SaS).

"Nestačí polícii na boj proti mafii a zlodejom rozviazať ruky, keď jej potom generálny prokurátor 363 systematicky podráža nohy. Žiaľ, poslanci a poslankyne OĽANO, Smer-SD, Sme rodina, ĽSNS, aj niektorí z SaS zvolili do tejto funkcie Maroša Žilinku. V PS sme navrhovali aspoň zmenu paragrafu 363, náš návrh však koalícia nepodporila. Toto je smutný výsledok," konštatoval predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

"Strana Za ľudí ako jediná z parlamentných strán nevolila Maroša Žilinku za generálneho prokurátora, pretože už vtedy boli indície, že funkciu nebude vykonávať nestranne, objektívne a bez akýchkoľvek politických tlakov. Naše obavy, ako aj obavy odbornej verejnosti sa potvrdili," vyjadrila sa strana Za ľudí.

"Žiaľ, najbližšie voľby budú aj o tom, ako bude vyzerať prokuratúra, či na Slovensku bude paragraf 363 sudcom, prokurátorom aj vyšetrovateľom," napísal na sociálnej sieti Juraj Šeliga (Za ľudí). 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok