Zelenská v Davose odovzdala list pre Si Ťin-pchinga s návrhmi na koniec vojny

ta3 čtk
17.1.2023 20:15

Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v utorok na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose odovzdala čínskemu vicepremiérovi list, ktorý napísal jej manžel Volodymyr Zelenskyj čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi a ktorý obsahuje jeho návrhy týkajúce sa ukončenia ruskej vojny proti Ukrajine. Agentúra Reuters uvádza, že Čína, ktorá je rovnako ako Rusko stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, je dôležitým partnerom Moskvy a ruskú inváziu na Ukrajinu doteraz neodsúdila.

Zelenská v Davose odovzdala list pre Si Ťin-pchinga s návrhmi na koniec vojny
TASR/AP

V prejave k účastníkom ekonomického fóra Zelenská povedala, že list adresovaný Siovi odovzdá čínskemu vicepremiérovi Liou Cheovi.

Ukrajinská prvá dáma tiež uviedla, že má listy aj pre šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a švajčiarskeho prezidenta Alaina Berseta. Poslucháčov vyzvala, aby viac využili svoj vplyv na koniec bojov na Ukrajine. Globálna spolupráca je podľa nej potrebná na to, aby sa nezrútili životy ľudí na celom svete, na aké boli doteraz zvyknutí. Upozornila, že vojna na Ukrajine má celosvetové dopady, ktoré by sa mohli zhoršiť, ak by bola jej krajina porazená.

"Ako svet očakáva, že dosiahne klimatickú neutralitu, keď nedokáže ani zastaviť vypaľovanie celých ukrajinských miest. To je to, čo Rusko robí svojim delostrelectvom, raketami, iránskymi dronami," povedala Zelenská. Jej manžel od začiatku skoro jedenásť mesiacov trvajúceho konfliktu do zahraničia nejazdí, jedinou výnimkou bola jeho decembrová cesta do Washingtonu.

Reuters pripomína, že Zelenskyj svoj desaťbodový mierový plán prvýkrát predstavil v novembri, keď prostredníctvom videokonferencie prehovoril k účastníkom schôdzky skupiny krajín G20. Hovoril v ňom o stiahnutí ruských jednotiek z celého ukrajinského územia alebo o zriadení špeciálneho vojnového tribunálu, ktorý by súdil zločiny, ktorých sa Rusi na Ukrajine dopúšťajú. Zelenskyj a šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba sa snaží posilňovať vzťahy s ázijskými a africkými krajinami, aby rozšírili koalíciu proti Rusku.

Bývalý americký minister zahraničia Henry Kissinger vo svojom videoprejave k účastníkom davoského fóra zopakoval, že "rozumným výsledkom vojenských operácií by bolo prímerie pozdĺž línie invázie". Rovnako ako už vlani dal tento 99-ročný veterán americkej diplomacie najavo, že by Ukrajina mala prijať ruskú okupáciu Krymu. Ukrajinskí predstavitelia však také návrhy odmietajú, Zelenskyj ich v minulosti označil za mníchovanstvo. Kissinger dnes zároveň povedal, že Spojené štáty by mali Ukrajine ďalej pomáhať a zosilniť vojenskú podporu do doby, než sa podarí dosiahnuť líniu pre prímerie. Dal najavo svoj obdiv voči Zelenskému aj hrdinstvu Ukrajincov. Pripomenul, že predtým sa kvôli obavám z konfliktu s Ruskom staval proti vstupu Ukrajiny do NATO, teraz si ale myslí, že by bol dobrým výsledkom rokovaní o prímerí. Poznamenal tiež, že zničenie Ruska ako štátu by túto krajinu vlastniacu jadrové zbrane otvorilo vnútornému konfliktu a intervenciu zvonku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok