Rusko očakáva, že nové sankcie výrazne obmedzia vývoz ropných produktov

ta3 ČTK
17.1.2023 19:36

Rusko očakáva, že nové západné sankcie výrazne obmedzia jeho export ropných produktov, a tým aj ich výrobu. To však pravdepodobne podporí export surovej ropy z Ruska. Informujeme podľa správy agentúre Reuters, ktorej to povedal ruský zdroj oboznámený so situáciou.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Európska únia 5. decembra uvalila embargo na dovoz ruskej ropy po mori. Skupina ekonomicky vyspelých krajín G7, Austrálie a EÚ zároveň zaviedli cenový strop 60 dolárov za barel ruskej ropy prepravovanej po mori. V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu. Dovozné embargo EÚ sa 5. februára rozšíri aj na ruské ropné produkty. G7, Austrália a EÚ plánujú v rovnakom čase zaviesť podobný cenový strop na ruské ropné produkty, ako zaviedli na ruskú ropu.

Export ropy je jednoduchší ako vývoz ropných produktov. Ten si vyžaduje menšie tankery a bližšie cieľové trhy, zatiaľ čo ropu môžu tankery prepravovať do vzdialených oblastí, napríklad na americký kontinent, píše Reuters. "Embargo na ropné produkty bude mať väčší dopad ako reštrikcia na surovú ropu," uviedol zdroj. Dodal, že toto embargo povedie k rastu vývozu surovej ropy z Ruska.

"Domnievame sa, že embargo na rafinérske produkty by mohlo byť významnejšie ako embargo na ropu, pretože export určitého množstva týchto produktov je logisticky zložitejší ako u rovnakého množstva ropy," uviedol analytik Ron Smith z maklérskej spoločnosti BCS sídliacej v Moskve.

V minulom roku sa výroba ropných produktov v Rusku zvýšila o takmer tri percentá na 272 miliónov ton. V tomto roku by podľa oficiálnych ruských prognóz mala klesnúť na 230 miliónov ton. Ťažba ropy by sa tento rok podľa týchto prognóz mala znížiť na 490 miliónov ton z minuloročných 535 miliónov ton.

Agentúra Reuters v pondelok s odvolaním sa na vyjadrenie analytikov informovala, že európski obchodníci pred blížiacim sa začiatkom platnosti embarga na dovoz ropných produktov z Ruska výrazne zvýšili nákupy ruskej nafty. Európa podľa pondelňajšej správy agentúry Reuters dúfa, že predpokladané výpadky v dodávkach ruskej nafty bude kompenzovať dodávkami nafty z Číny. Časť tejto nafty ale bude vyrobená z ruskej ropy.

Rusko bolo dlhé roky hlavným dodávateľom nafty do Európy. Produkcia európskych rafinérií nie je dostatočná na pokrytie dopytu zo strany veľkého množstva naftových automobilov prevádzkovaných v Európe. Vlani sa Rusko podľa údajov spoločnosti Refinitiv podieľalo na dovoze nafty do Európy takmer polovicou, hoci sa európske krajiny aj podniky snažili obmedzovať obchodné vzťahy s Ruskom v reakcii na jeho útok na Ukrajinu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok