ROZHOVOR: Hazard na pár klikov. Psychológ popísal znaky gamblera

ta3/Milan Špak
18.1.2023 00:00

Od roku 2008 sa zvýšil počet prípadov závislostí od hazardu. Môže za to príchod online kasín a herní. O tom, prečo ľudia hrajú, čo počas toho prežívajú a ako prebieha liečba závislých, sme sa rozprávali s psychológom Adamom Kurilom, ktorý pôsobí v Centre pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

ROZHOVOR: Hazard na pár klikov. Psychológ popísal znaky gamblera
TASR/Štefan Puškáš

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo ľudia hazardujú,
  • aké sú kritériá pre diagnózu závislosti,
  • či spôsobil online hazard vyšší počet závislostí,
  • aké pocity človek prežíva počas hrania,
  • ako vyzerá liečba.

Čo vedie ľudí okrem vidiny výhry k tomu, aby začali s hazardom?

Niektorí ľudia hrajú preto, že hazardné hranie je pre nich prostriedok socializovania sa, stretávania sa s inými ľuďmi. Či už osobne v herni, alebo trebárs pri pokri, alebo online na rôznych fórach, ktoré často fungujú popri online hazarde. Stávkovanie na športové zápasy môže byť taktiež vďačnou témou rozhovorov medzi kamarátmi. Ďalším motívom je používanie hazardných hier ako prostriedku zmierňovania negatívnych emócií, ako je úzkosť alebo smútok.

Vzrušenie, ktoré prináša najmä hranie hracích automatov, pomáha niektorým ľuďom, ktorí sa cítia zle, cítiť sa trocha lepšie. Častým motívom je potreba vzrušenia, ktorá sa dá dosiahnuť riskovaním pri hazardných hrách. Najčastejšie však ide o finančný motív, teda vidinu rýchlo a ľahko získaných peňazí, ktorý je sčasti prítomný, aj keď dominujú skôr spomínané motívy k hazardnej hre.

Znaky gamblera

Takmer každý si občas kúpi žreb alebo podá čísla do lotérie. V akom bode je niekto diagnostikovaný ako gambler? Existujú nejaké symptómy?

Existuje Medzinárodná klasifikácia chorôb zostavená Svetovou zdravotníckou organizáciou, ktorá určuje, na základe akých kritérií sa má stanoviť diagnóza poruchy alebo ochorenia. Porucha v dôsledku hrania hazardných hier je klasifikovaná ako takzvaná nelátková závislosť a je charakterizovaná narušenou kontrolou nad hraním, narastajúcou dôležitosťou hrania v živote človeka a pokračovaním alebo zintenzívnením hrania napriek zjavným negatívnym dôsledkom na život jedinca. Toto vedie k významnej nepohode v živote jednotlivca alebo k problémom vo vzťahoch, v práci a v ďalších dôležitých oblastiach života. Prvotnými varovnými príznakmi môžu byť, že človek zatajuje alebo skresľuje pred okolím rozsah svojho hrania a že zvyšuje výšku stávok.

Majú ľudia s touto závislosťou nejaké spoločné znaky týkajúce sa napríklad rodinných alebo sociálnych pomerov? Je medzi tým nejaká spojitosť?

Keďže určitú úlohu v rozvoji všetkých závislostí zohráva dedičnosť, tak aj u ľudí, ktorí majú problémy s hraním, často zisťujeme, že ich rodičia, prípadne starí rodičia mali ťažkosti s hraním, s pitím alebo s drogami. Nie však u všetkých. Rizikovým faktorom v rozvoji poruchy v dôsledku hrania môže byť benevolentný postoj rodičov a ďalšieho blízkeho okolia k hazardným hrám.

Viete z vašej pozície povedať, či je rozdiel v hraní na vidieku a vo veľkomeste? Hazardujú ľudia na vidieku viac v krčmách pri automatoch a ľudia v mestách viac online?

K tomuto sa neviem vyjadriť, pretože nemáme dáta. Myslím, že ak v tom existoval rozdiel, tak s narastajúcou dominanciou online hazardu sa tieto rozdiely stierajú. Od roku 2017 už nesmú byť hracie automaty umiestnené v krčmách, ale len v herniach, ktoré musia mať minimálne 12 takýchto prístrojov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok