ONLINE: Erdogan telefonoval s Putinom. Turecko sa opäť ponúklo ako sprostredkovateľ mierových rokovaní

TA3 TASR ČTK ČT24
16.1.2023 06:55

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v druhom tohtoročnom telefonáte ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi zopakoval, že Ankara je pripravená zohrať rolu prostredníka medzi Ruskom a Ukrajinou v rokovaniach o ukončení vojny. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Erdogan telefonoval s Putinom. Turecko sa opäť ponúklo ako sprostredkovateľ mierových rokovaní
TASR/AP

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie o situácii na Ukrajine vám prinesieme opäť zajtra.

23:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok na obytný dom vo východoukrajinskom meste Dnipro za vojnový zločin. Vo svojom dnešnom večernom prejave podľa stanice CNN sľúbil, že páchatelia stanú pred súdom.

23:02 Od začiatku ruskej invázie zomrelo na Ukrajine podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) cez 7000 civilistov. Úrad to dnes uviedol v tlačovej správe, podľa ktorej si boje vyžiadali aj viac ako 11.300 zranených medzi radovým obyvateľstvom. UNHCR informuje len o potvrdených civilných obetiach, v skutočnosti ich podľa úradu môže byť ešte výrazne viac.

22:28 Od chvíle, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojim vojakom inváziu na Ukrajinu, trápia európske vlády najmä jedna otázka: Čo by sa stalo, keby Moskva vypla plyn? Mnohé európske krajiny sa na dodávky ruského plynu dlhodobo spoliehajú a hrozba ich prerušenia bola tromfom, ktorý mohol Putin použiť v prípade, že by sa vojna naťahovala, píše v analýze server CNN. 

21: 59 Šéfovia diplomacií Holandska Wopke Hoekstra a Nemecka Annalena Baerbocková dnes odsúdili deportáciu detí z Ukrajiny ruskými okupantmi. Baerbocková, ktorá dnes navštívila Medzinárodný trestný súd v Haagu, sa vyslovila za zriadenie osobitného medzinárodného tribunálu pre zločiny spáchané počas ruskej vojny na Ukrajine.

21:22 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok vyzvala na zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil vedenie Ruska za inváziu na Ukrajinu. Uviedla to v prejave na pôde Haagskej akadémie medzinárodného práva. 

21:00 Občania Európskej únie vnímajú Poľsko ako hlavného poskytovateľa pomoci pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Vyplýva to z prieskumu v deviatich členských krajinách EÚ, ktorého organizátorom bol aj poľský inštitút pre výskum trhu a spoločnosti IBRiS.

20:09 Početná ukrajinská delegácia vedená prvou dámou Olenou Zelenskou, spustila v pondelok na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose kampaň za zvýšenie dodávok západnej pomoci a zbraní. 

18:50 Britský minister obrany Ben Wallace v parlamente oznámil detaily ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá je podľa neho doteraz najvýznamnejšia. Popri už v sobotu potvrdenej dodávke 14 moderných tankov Challenger 2 bude terajší balík zahŕňať aj stovky obrnených vozidiel, pontóny alebo náboje. Wallace tiež vyzval Nemecko, aby povolilo dodávky tankov Leopard na Ukrajinu

18:21 Ruskí oligarchovia pravdepodobne vopred vedeli o dátume invázie ruských vojsk na Ukrajinu a rýchlo prepisovali svoje aktíva na deti a obchodných partnerov, aby tento majetok uchránili pred očakávanými sankciami. 

17:47 Pätnásť ukrajinských odmíňovačov dnes začalo výcvik u expertov v Kambodži, ktorí majú skúsenosť so zneškodňovaním nevybuchnutej munície po takmer tri dekády trvajúcej vojne. Hoci Kambodža je tradičným spojencom Ruska a Číny, ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdila.

17:25 O azyl v Nórsku požiadal ruský občan, ktorý je údajne bývalým vysokopostaveným členom súkromnej armády známej ako Vagnerova skupina. V pondelok to oznámili nórske úrady.

16:58 Rusko vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpéda Poseidon, ktoré budú umiestnené na jadrovej ponorke Belgorod. Uviedol to zdroj z ruského ministerstva obrany, ktorý v pondelok citovali tamojšie štátne médiá. 

16:36 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v druhom tohtoročnom telefonáte ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi zopakoval, že Ankara je pripravená zohrať rolu prostredníka medzi Ruskom a Ukrajinou v rokovaniach o ukončení vojny.

16:12 Sobotný ruský raketový útok na obytnú budovu vo východoukrajinskom meste Dnipro, pri ktorom zahynulo najmenej 40 ľudí, predstavuje "vojnový zločin". Uviedol to v pondelok švédsky premiér Ulf Kristersson, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ. 

15:47 Kremeľ v pondelok poprel akýkoľvek konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a  žoldnierskou Vagnerovou skupinou a označil to za výmysel médií. 

15:20 Ukrajina si prevzala ôsmu samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2 slovenskej výroby. Ide o poslednú z húfnic, ktorú sa Slovensko zaviazalo dodať Ukrajine prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta-Defence na základe kontraktu na komerčný predaj. 

14:51 Európska únia rázne odsudzuje sobotný ruský raketový útok na obytnú budovu vo východoukrajinskom Dnipre, ktorý zabil najmenej 40 ľudí. Uviedol to v pondelok Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie Európskej únie Josepa Borrella, informuje agentúra DPA. 

14:22 Skupina ruských právnikov adresovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi otvorený list, v ktorom žiadajú, aby sa prestalo so šikanovaním väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. 

14:13 Nemecká armáda začala v pondelok s presunom troch batérií systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot do Poľska. Informuje agentúra DPA. 

13:53 V chersonskej štvrti ruské granáty zasiahli internát a obytný dom, v ktorom sa podľa predbežných údajov vie o jednej mŕtvej. Táto žena na mieste podľahla zraneniam spôsobeným črepinami, uviedol šéf oblastnej správy Jaroslav Januševyč.

13:27 Generál alebo miliardár sa stane budúcim prezidentom v Česku, kde "na vlne nenávisti k Rusku nedokázali v prvom kole zvoliť" novú hlavu štátu, napísal ruský denník Komsomolskaja pravda v pondelkovom komentári k voľbám v Česku.

"Bez ohľadu na to, kto v druhom kole nakoniec zvíťazí, podľa názoru expertov 'proruské a pročínske' vyjadrenia, aké si dovoľoval Zeman, už z Česka nikto nepočuje," napísal denník s odkazom na výroky súčasnej hlavy štátu Miloša Zemana. "Predtým Zemanove vyhlásenia aspoň do istej miery vyrovnávali protirusky naladenú českú vládu, ale teraz všetko pôjde jedným smerom," uviedol denník.

12:58 Oligarcha a prokremeľský politik Viktor Medvedčuk, ktorý bol nedávno zbavený ukrajinského občianstva a momentálne sa zdržiava v Rusku, zverejnil v prokremeľskom denníku Izvestija článok ospravedlňujúci vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine. 

12:31 Najmenej 40 ľudí zahynulo pri sobotňajšom ruskom raketovom útoku na obytný dom vo východoukrajinskom meste Dnipro. O aktualizovanej bilancii oblastnej správy v pondelok informovali ukrajinské médiá. Na mieste pokračujú záchranné práce, píše ruskojazyčný server BBC, podľa skorších správ sa stále nezvestujú desiatky ľudí.

12:08 Ruská protivzdušná obrana údajne v pondelok zostrelila nad mestom Sevastopol na anektovanom polostrove Krym tri ukrajinské drony. Tvrdí to Moskvou dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev, uvádza stanica Sky News a denník The Guardian.

11:40 Analytici Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) hodnotia, že Kremeľ počas takmer 11 mesiacov od začiatku invázie na Ukrajinu nedosiahol svoje operačné ciele; jeho vojakom sa nepodarilo dobyť Kyjev, Luhanskú a Doneckú oblasť, udržať Charkovskú oblasť či juhukrajinský Cherson. Vzdušné údery, ktoré od vlaňajšieho októbra Rusko cielia na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru, nedemoralizovali ukrajinskú spoločnosť, ako Moskva plánovala, píše ISW.

11:30 Poľský premiér Mateusz Morawiecki verí, že Nemecko schváli plán Poľska na zaslanie tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Morawiecki to povedal v pondelok pred avizovaným rozhovorom s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o tomto pláne. Informuje agentúra PAP.

11:10 Počas nočného ostreľovania Záporožie podľa zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka nepriateľ "zaútočil na oblastné stredisko a jeho predmestie raketami". Jedna z nich dopadla vedľa päťpodlažného obytného domu. Úlomky z rozbitých okien zranili päť ľudí, vrátane dvoch detí vo veku deviatich a 15 rokov. Deti boli hospitalizované. Nosná konštrukcia domu nebola poškodená.

10:34 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová odstupuje. V dnes zverejnenom vyhlásení oznámila, že formálne požiadala spolkového kancelára Olafa Scholza o uvoľnenie z funkcie. O blížiacom sa odchode Lambrechtovej z vlády sa v posledných dňoch stále častejšie špekulovalo, hoci ministerstvo obrany ešte v piatok správu denníka Bild o možnej rezignácii ministerky označilo za fámu. Výkon Lambrechtovej dlhodobo kritizovala konzervatívna opozičná únia CDU/CSU.

10:09 Nákladná loď plaviaca sa z Ukrajiny do Turecka narazila v pondelok ráno na plytčinu a uviazla v Bosporskom prielive, kde v dôsledku toho pozastavili dopravu. Nijaké škody však z miesta nehlásili, informujú agentúry Reuters a DPA.

9:16 Ruskí okupanti zrýchlili tempo deportácií Ukrajincov z dočasne okupovaných ukrajinských území, uviedla Ukrajina. "Rusi v záujme vytvorenia takzvanej evakuácie zastavujú fungovanie sociálnych inštitúcií. Najprv zintenzívňujú útoky, aby urobili život miestnych obyvateľov neznesiteľným, potom vyhlásia 'evakuáciu', ktorá je najprv dobrovoľná a neskôr sa stane nútenou," uviedlo ukrajinské Centrum národného odporu podľa serveru Ukrajinska.

8:55 V dôsledku ruského ostreľovania bolo v nedeľu v Doneckej oblasti zranených sedem civilistov, uviedol náčelník doneckej regionálnej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko. "Po dvoch v Bachmute a Avdijivke, po jednom vo Veľký Novosilke, Lymane a Soledare," napísal.

8:29 Drancovanie ukrajinských múzeí ruskými vojakmi je rozsahom asi najväčšia lúpež umenia od čias druhej svetovej vojny, domnievajú sa podľa amerického denníka The New York Times odborníci. Podľa nich je cieľom tohto rabovania pripraviť Ukrajinu o jej kultúrne dedičstvo.

8:07 V Bielorusku sa začalo vopred ohlásené spoločné cvičenie ruského a bieloruského letectva, ktoré potrvá do 1. februára. V pondelok o tom podľa agentúry TASS informovalo ministerstvo obrany v Minsku. Bieloruský generál Pavel Muravejko z bezpečnostnej rady štátu v nedeľu vyhlásil, že manévre majú "výlučne obranný charakter".

7:08 Kremeľ sa pravdepodobne chystá v nasledujúcich šiestich mesiacoch vykonať rozhodujúcu strategickú akciu, ktorej cieľom je získať späť iniciatívu a ukončiť súčasnú sériu operačných úspechov Ukrajiny, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

6:54 Ruské sily v noci na dnešok ostreľovali Záporožie v južnej časti Ukrajiny. Do nemocnice boli kvôli zraneniam utrpeným pri útoku prevezení traja ľudia vrátane dvoch detí vo veku deväť a 15 rokov, uviedol podľa agentúry Unian tajomník záporožskej radnice Anatolij Kurtev. 

6:48 V Nemecku sa v nedeľu pod vedením inštruktorov armády USA začal nový, rozšírený bojový výcvik príslušníkov ukrajinských síl. Oznámil to generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády, informuje agentúra AP. 

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vo svojom večernom príhovore odsúdil "zbabelé mlčanie" ľudí v Rusku o sobotňajšom raketovom útoku na obytný dom v meste Dnipro, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych. TASR o tom informuje na základe správ agentúra DPA a AFP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok