Zeman by Putinovi odkázal, aby sa stiahol z Ukrajiny. Nepovažuje to však za reálne

ta3 ČTK
15.1.2023 13:43

Český prezident Miloš Zeman by ruskej hlave štátu Vladimirovi Putinovi odkázal, aby stiahol armádu z Ukrajiny, povedal v rozhovore na webe Blesk.cz. Fakticky by tým podľa neho ruský prezident uznal svoju chybu. Nepovažuje to však za reálne.

Zeman Putin stretnutie 1140 px (TASR)
TASR

"Ja by som mu odkázal úplne priateľsky, aby stiahol armádu z Ukrajiny. Nikto od neho nechce, aby slovami uznal svoju chybu a bil sa do pŕs, ale fakticky by túto chybu mohol stiahnutím armády z Ukrajiny uznať," povedal Zeman.

Ďalej dodal, že nie je vylúčené, že ak ruské vojská na Ukrajine zotrvajú, zvrhnú Putina buď vojaci, alebo biznismeni. Vojaci prehrávajú a majú pocit, že politické vedenie krajiny je slabé a dostatočne ich nepodporuje. Biznismeni podľa Zemana majú oprávnený pocit, že protiruské sankcie výrazne poškodzujú ich záujmy.

Po ruskej agresii proti Ukrajine Zeman zmenil svoj postoj napríklad aj k sankciám, ktoré predtým kritizoval. Dnes opäť uviedol, že jeho vzťah k Putinovi bol založený na ekonomickej diplomacii, pretože Rusko predtým bolo dodávateľom "veľmi lacných energetických surovín".

"Pretože chcem hájiť záujmy českej ekonomiky, tak som nemal vôbec žiadny dôvod, aby som viedol nejaké reči proti Vladimirovi Putinovi. To prekročilo červenú líniu až po napadnutí Ukrajiny, pretože to už je niečo, kde aj ekonomická diplomacia musí ustúpiť," dodal prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok