ONLINE: Šanca, že nezvestní prežili útok na bytovku v Dnipre, je mizivá. Rusko sobotňajšie útoky potvrdilo

ta3 TASR ČTK CŤ24
15.1.2023 07:03

Zrejme až na šesť desiatok mŕtvych sa môže vyšplhať konečná bilancia ruského útoku na obytný dom vo východo-ukrajinskom Dnipre. Kyjev zatiaľ potvrdil 30 obetí a najmenej 30 nezvestných. Šanca, že niekto z nich ešte žije, je minimálna. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:32 V bojoch o Soledar a Bachmut stratili Rusi počas uplynulého dňa ďalších 119 vojakov, uviedol v ukrajinskej televízii hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. Ťažké straty podľa neho zaznamenávajú ruské jednotky v Soledare, ktoré preto Moskva musí striedať. "Útočia po telách svojich mŕtvych," povedal hovorca podľa agentúry Ukrinform a zdôraznil, že v prvom rade krvácajú elitné úderné jednotky ruskej armády, ktoré sa pokúšajú preraziť ukrajinskú obranu.

20:52 Bývalý veliteľ jednej jednotky ruských žoldnierov z Wagnerovej skupiny Andrej Medvedev dezertoval z bojiska a utiekol do Nórska, kde požiadal o politický azyl, uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu pre ochranu ľudských práv Gulagu.net.

19:58 Letecké a taktické cvičenie Ruska a Bieloruska, ktoré sa uskutoční od 16. januára do 1. februára, má "výlučne obranný charakter", vyhlásil v televízii bieloruský generál Pavel Muravejko z bezpečnostnej rady štátu. Obavy z cvičenia odmietol ako "hystériu, ktorá má upútať pozornosť k neexistujúcemu problému".

19:22 Ukrajina môže od Západu čoskoro čakať viac dodávok ťažkých zbraní. V rozhovore pre nemecké médiá to v nedeľu povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Nedávne prísľuby súvisiace s ťažkým vojenským vybavením (pre Ukrajinu) sú dôležité... a očakávam, že ich v budúcnosti bude viac," povedal Stoltenberg pre nemecký denník Handelsblatt daily.

19:06 "Bolo nájdené telo ďalšej osoby. Raketový útok si tak vyžiadal už tridsať obetí a záchranná operácia stále pokračuje. Pod troskami môže byť tridsať až štyridsať ľudí. V tejto chvíli už bolo do nemocníc prevezených sedemdesiatpäť ľudí," uviedla poradkyňa šéfa Dnepropetrovskej oblastnej štátnej správy Natalia Babachenko, informovala agentúra Ukrinform.

18:26 Keď americký herec Ben Stiller vlani vošiel do kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, objal ho a povedal mu, že je pre neho hrdina. Stiller je jednou z celého radu celebrít, ktoré podnikli dlhú cestu do Kyjeva, aby sa s týmto bývalým hercom a komikom osobne stretli.

17:47 Ukrajinská prokuratúra podľa agentúry Unian pokladá "masívne zabíjanie civilistov" v Dnipre nielen za vojnový zločin, ale za "zločin proti ľudskosti", z ktorého je podozrivé "celé ruské vojenské velenie".

17:16 Popredný nemecký obranný výrobca Rheinmetall nemôže dodať tanky Leopard skôr ako v roku 2024. Rheinmetall má na sklade dvadsaťdva modelov Leopard 2 a osemdesiatdesiat modelov Leopard 1, ale príprava vyradených tankov pre boj bude trvať "necelý rok", povedal generálny riaditeľ Armin Papper.

16:05 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho armáda podnikla predchádzajúci deň vlnu raketových útokov cielených na ukrajinské jednotky a objekty infraštruktúry, píše Reuters.

15:40 Traja ľudia zahynuli a trinásť ich bolo zranených pri výbuchu munície v ruskej Belgorodskej oblasti, informovala v nedeľu agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne záchranné služby. Úrady už skôr v nedeľu uviedli, že pri výbuchu v kultúrnom centre bolo zranených desať ruských vojakov.

15:29 Zrejme na šesť desiatok mŕtvych sa môže vyšplhať bilancia sobotného ruského útoku na obytný dom vo výchoukrajinskom meste Dnipro. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že zásah ruskej rakety si vyžiadal už 25 obetí a ďalších 43 ľudí je nezvestných.

15:12 Za celý deň v oblasti Soledaru a Bakhmutu Rusi udreli 234-krát, stratili stodevätnásť vojakov, ďalších stoosem bolo zranených, uviedol to hovorca východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny Serhij Čerevatyj.

14:31 Šance nájsť ďalších preživších v bytovom dome v ukrajinskom meste Dnipro, zasiahnutom v sobotu ruskou raketou, sú podľa starostu minimálne. Záchranári zatiaľ vedia o 23 mŕtvych a 72 ranených, medzi ktorými je 13 detí. Z trosiek sa podarilo zachrániť 39 ľudí, napísal denník Ukrajinska pravda. Podľa neho záchranári majú informácie o 43 nezvestných.

14:19 Český prezident Miloš Zeman by ruskej hlave štátu Vladimirovi Putinovi odkázal, aby stiahol armádu z Ukrajiny, povedal v rozhovore na webe Blesk.cz. Fakticky by tým podľa neho ruský prezident uznal svoju chybu. Nepovažuje to však za reálne. 

13:55 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že jeho sily v sobotu začali vlnu raketových úderov proti ukrajinskej infraštruktúre a vojenským objektom. Ministerstvo sa nezmienilo o Dnipre ako o konkrétnom cieli úderov, ale v ruskom vyhlásení stálo: "Všetky pridelené objekty boli zasiahnuté. Cieľ úderu sa dosiahol."

13:36 Dynamika ruskej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine je pozitívna, vyhlásil v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň vyjadril nádej, že ruskí vojaci dosiahnu na Ukrajine ďalšie úspechy.

13:06 Pri ostreľovaní mesta Kryvyj Rih zasiahla strela obytné budovy, uviedol šéf Dnepropetrovskej oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Podľa neho jedna osoba zomrela a ďalšia bola zranená. Na mieste pokračujú záchranné práce.

12:16 Zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať tanky Leopard 2 pre Ukrajinu najskôr v roku 2024. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Armin Papperger.

11:26 Počet obetí ruského raketového útoku na obytný dom v ukrajinskom Dnipre sa v nedeľu vyšplhal na 21.

10:08 Podľa bieloruského serveru Nexta je za útok na Dnipro zodpovedný veliteľ 52. gardového ťažkého bombardovacieho leteckého pluku plukovník Oleg Timošin.

9:32 Predseda výboru pre obranu ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov nedávno navrhol, že Rusko predĺži hornú vekovú hranicu pre odvod do armády z 27 na 30 rokov pre odvody na jar 2023, uviedol na Twitteri The Kyiv Independent s odkazom na správu britského ministerstva obrany.

9:04 "Ruskí vojaci zaútočili na Chersonskú oblasť 76-krát. Regionálne centrum ostreľovali 25-krát. Ich strely zasiahli najmä obytné budovy. Včera boli v dôsledku ruského ostreľovania zranení dvaja ľudia s rôzne ťažkými zraneniami," uvádza sa v správe náčelníka Chersonskej oblasti.

8:39 Počet obetí, ktoré si vyžiadal sobotný ruský zásah obytného domu v ukrajinskom Dnipre, stúpol na 20, uviedol server The Kyiv Independent. Prinajmenšom 73 ľudí, vrátane 14 detí, utrpelo zranenia, viac ako 40 ich skončilo v nemocniciach. Na mieste pokračujú záchranné práce.

8:20 Británia začne v najbližších dňoch s výcvikom ukrajinských vojakov v súvislosti s plánovanou dodávkou tankov Challenger 2 a samohybných húfnic AS90.

7:56 Britský premiér Rishi Sunak sľúbil v sobotu dodanie 14 tankov Challenger 2 Ukrajine a Británia sa tak stane prvou západnou krajinou, ktorá Kyjevu poskytne toľko žiadané bojové tanky. Premiérov sľub vyvolal okamžitú reakciu Ruska, ktoré varovalo, že toto konflikt iba "zosilní".  

7:31 Velenie ukrajinského letectva oznámilo, že Rusko 14. januára použilo päť nadzvukových bombardérov Tu-22М3 s dlhým doletom na odpálenie piatich rakiet Kh-22 proti Ukrajine.

7:02 Počet obetí sobotňajšieho ruského útoku na mesto Dnipro naďalej stúpa. Podľa posledných informácií zahynulo 14 ľudí, je medzi nimi aj 15-ročné dievča. Ďalších 64 ľudí utrpelo zranenia.

7:00 Udalosti na Ukrajine sme sledovali ONLINE aj vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok