Sulík: Diskusia o 76-ke nemá zmysel. Venujme radšej energiu do likvidačných zálohových faktúr

ta3 SaS
13.1.2023 11:39

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby začal bezodkladne riešiť energetickú krízu na Slovensku a nevenoval drahocenný čas skladaniu novej 76-ky.

Sulík: Diskusia o 76-ke nemá zmysel. Venujme radšej energiu do likvidačných zálohových faktúr
TASR/Jakub Kotian

"Zvýšené zálohové faktúry sú skutočným problémom ľudí. Vláda musí okamžite konať. Skladanie novej 76-ky je nateraz nerealizovateľnou utópiou, ktorá neponúka občanom našej krajiny žiadne riešenia. Navyše, ani samotné OĽANO nie je jednotné v podpore takejto väčšiny. Dokonca ani Igor Matovič nechce podporiť novú vládu, ak tam bude minister hospodárstva Karol Hirman, ktorého donedávna ospevoval a v ktorom si teraz našiel nového nepriateľa," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Pokračoval, že "diskusia o 76-ke tak nemá zmysel, pokiaľ je OĽANO v rozklade a Sme rodina ju podporiť nechce. Venujme radšej energiu tam, kde ju skutočne treba- a to do likvidačných zálohových faktúr".

Podľa SaS vláda absolútne zlyhala pri pomoci pre podnikateľov. "Eduard Heger by mal prestať fantazírovať a začať konať. Napriek avizovanej pomoci s cenami energiami, nám tu kolabujú malí a strední podnikatelia. Deje sa to napriek tomu, že sme súhlasili s navýšením minuloročného rozpočtu a schválili ten tohtoročný. Na pomoc je tak vyčlenených takmer 5 miliard eur."

Podpredseda SaS a expert strany na energetiku Karol Galek doplnil, že "schémy štátnej pomoci sú pripravené, avšak vláda sa len nečinne prizerá. Riešenie je pritom jednoduché- ministerstvo hospodárstva musí vydať výzvu, v rámci ktorej zastropuje ceny na 199 €/MWh a dodávateľom energií dorovná rozdiel medzi zastropovanou cenou a regulovanou cenou. Podnikatelia tak na faktúre dostanú nižšiu zastropovanú cenu a zvyšok dodávateľom uhradí štát. Podľa hrubých odhadov by takéto opatrenie štát stálo zhruba 300 miliónov eur za celý rok".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok