Cena bitcoinu je na mesačnom maxime, pomohol vývoj okolo skrachovanej burzy FTX

TA3 ČTK
12.1.2023 12:03

Cena bitcoinu sa prvýkrát po mesiaci dostala nad 18-tisíc USD (vyše 16-tisíc eur), a je tak najviac za posledný mesiac. Podľa serveru CNBC tejto najznámejšej kryptomene pomohlo, že sa právnikom podarilo zaistiť päť miliárd dolárov, ktoré patrili skrachovanej kryptomenovej burze FTX.

bitcoin_pokles_3.jpg
TA3

Krátko po 11:00 SEČ sa bitcoin predával zhruba za 18.200 USD, a za uplynulý deň tak pridával cez štyri percentá. Jeho cena je teraz najvyššia od vlaňajšieho 14. decembra. Zaistenie päť miliárd USD podľa právnikov dáva nádej na výplatu vkladov klientov FTX. Novembrový bankrot druhej najväčšej kryptomenovej burzy zasadil ďalšiu ranu celému trhu s kryptomenami.

Právnici FTX v stredu uviedli, že našli približne päť miliárd dolárov v likvidných prostriedkoch, vrátane hotovosti a digitálnych aktív. Varovali ale, že predaj aktív by mohol viesť k výraznému tlaku na trh, čo by zrazilo ich hodnotu.

"Bitcoin je už viac ako rok v klesajúcom trende, čo je na kryptomenovom trhu štandardné obdobie medvedieho trhu," povedal zástupca kryptomenovej burzy Luno Vijay Ayyar. Za medvedí sa označuje trh, kde ceny zostúpia z maxima o 20 percent a ďalej sa znižujú.

"Za posledný rok sme zaznamenali mnoho negatívnych udalostí, a keď sa pozrieme na reakciu ceny na ne, všeobecne klesala čoraz menej - čo naznačuje, že trh prijíma tieto správy celkom dobre," pokračoval. Trh môže podľa neho predpokladať, že to najhoršie v terajšom cykle majú kryptomeny už za sebou.

Témy: Bitcoin CNBC Burza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok