Šéf Vagnerovej skupiny Prigožin tvrdí, že jeho bojovníci majú plnú kontrolu nad Soledarom

ta3 čtk
10.1.2023 23:31

Ruské sily a žoldnieri z Vagnerovej skupiny pravdepodobne ovládajú väčšinu obývaných častí mesta Soledar v Doneckej oblasti, o ktoré obe strany zvádzajú prudké boje. Vo svojej pravidelnej správe to v utorok uviedlo britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie spravodajských služieb.

Šéf Vagnerovej skupiny Prigožin tvrdí, že jeho bojovníci majú plnú kontrolu nad Soledarom
Profimedia

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády Rusko vykonáva veľké ofenzívy v troch častiach východnej Ukrajiny - pri Bachmute, Avdijivke a Lymane - a sústredí svoje úsilie na obsadenie celej Doneckej oblasti.

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v utorok večer podľa ruskej agentúry TASS vyhlásil, že jeho bojovníci majú nad Soledarom plnú kontrolu. V centre mesta podľa skupiny ešte bojuje obkľúčená skupina ukrajinských vojakov, ktorá dostala do polnoci ultimátum, aby sa vzdala. Ukrajina Prigožinove vyjadrenie zatiaľ nekomentovala. V priebehu utorka uvádzala, že ukrajinskí vojaci mohutnej ruskej ofenzíve stále odolávajú.

"Podľa informácií, ktoré mám, je centrum Soledaru už pod kontrolou Vagnerovej skupiny," oznámil v utorok podľa agentúry TASS aj vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti Denis Pušilin.

Britské ministerstvo obrany označilo dobytie Soledaru ležiaceho približne desať kilometrov severne od Bachmutu za pravdepodobne hlavný bezprostredný operačný cieľ Ruska, ktoré sa tak pravdepodobne snaží obkľúčiť Bachmut zo severu, a tým narušiť ukrajinské komunikačné línie.

Niektoré boje sa zamerali na vstupy do už nepoužívaných štôlní soľných baní s celkovou dĺžkou 200 kilometrov pod soledarským okresom. Obe strany sa pravdepodobne obávajú, že by mohli byť využité na prieniky za ich obranné línie, uviedlo britské ministerstvo. Napriek silnejúcemu tlaku na Bachmut je však podľa neho nepravdepodobné, že by Rusko čoskoro mesto obkľúčilo, pretože ukrajinské sily držia stabilné obranné línie a ovládajú zásobovacie trasy.

Podľa agentúry Reuters by získanie Soledaru poskytlo ruským inváznym silám výhodu v boji o Bachmut, o ktorého dobytie sa Rusko usiluje mesiace. Ovládnutie Bachmutu, ktoré leží na zásobovacej trase medzi Doneckou a Luhanskou oblasťou, by potom Rusom mohlo poskytnúť platformu pre postup na dve väčšie mestá - Kramatorsk a Slovjansk, píše Reuters. Pre Moskvu by to bolo aj prvé víťazstvo na bojisku po mnohých neúspechoch v poslednej dobe.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj uviedol, že Rusi nasadzujú pri Soledari najlepších bojovníkov Vagnerovej skupiny a za uplynulý deň ho 86-krát zasiahli delostrelecky. Rusko používa taktiku v štýle prvej svetovej vojny, vrhá do boja veľké množstvo mužov a absorbuje ťažké straty, povedal Čerevatyj v ukrajinskej televízii. "V podstate to nie je vojna 21. storočia," dodal.

Vojnový novinár Jurij Butusov podľa Reuters napísal, že Rusi získali palebnú kontrolu nad hlavnou ukrajinskou zásobovacou trasou do mesta. "Nie je to úplne obkľúčenie ale normálne zásobovanie po trase nie je možné a to je pre obranu kritické" dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pondelkovom večernom posolstve spomenul boje o Soledar, kde podľa neho už nestoja žiadne múry. Zároveň povedal, že Ukrajina vďaka vytrvalosti svojich vojakov v Soledare získala dodatočný čas a silu, zatiaľ čo Rusko len stratilo tisíce vojakov kvôli kúsku zničeného územia.

Podľa ukrajinského generálneho štábu sa Rusko zjavne snaží dostať až na administratívnu hranicu Doneckej oblasti, avšak tieto snahy sú neúspešné.

Generálny štáb tiež uviedol, že Rusko počas uplynulého dňa vykonalo osem raketových a ďalších 31 vzdušných útokov. Šesťdesiattri útokov s pomocou raketometov potom bolo namierených aj na civilnú infraštruktúru v rôznych častiach Ukrajiny, napríklad v Charkove, Chersone, Kramatorsku aj v Doneckej oblasti. V Očakíve v Mykolajivskej oblasti jeden útok raketou v pondelok zranil 15 ľudí vrátane dvojročného dieťaťa.

Gubernátor Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny dnes na telegrame napísal, že len obce v tomto regióne v pondelok čelili 94 útokom delostrelectva, z raketometov a dronov bez toho, aby si údery vyžiadali obete. Naopak obec Nevske v Luhanskej oblasti, oslobodená vlani v októbri, hlási po mohutnom pondelkovom ostreľovaní ruskými silami dvoch mŕtvych a dvoch zranených.

Generálny štáb tvrdí, že ukrajinská armáda dokázala odraziť ruské útoky blízko 13 obcí v Luhanskej a Doneckej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok