Jedlá sóda je skvelý čistiaci prostriedok, ale nie na toto: Pozor, na čo ju v domácnosti používate

TA3/zm
4.1.2023 08:00

Podobne ako ocot alebo citrón, aj jedlá sóda sa používa ako prírodný čistič v domácnosti. Nie je však vhodná na všetky povrchy.

Jedlá sóda je skvelý čistiaci prostriedok, ale nie na toto: Pozor, na čo ju v domácnosti používate
Pexels

Ak si nechcete niektoré predmety v domácnosti zničiť, nemali by ste ich čistiť jedlou sódou. Hoci jej skvelé účinky vám neberieme, na všetko by ste ju používať nemali.

Poháre

Jedlá sóda je abrazívna, čo znamená, že výborne ničí fľaky. To by vás mohlo viesť k tomu, že ňou budete chcieť vydrhnúť zájdené poháre či iné sklo. Lenže o sóde zároveň platí, že obsahuje drobné čiastočky, ktoré by mohli sklo poškriabať. Výsledkom dlhodobého používania by boli poháre mliečnej farby, takže v tomto prípade použite radšej iný prostriedok na čistenie.

Drevený nábytok

Sóda sa nekamaráti ani s drevenými povrchmi, takže pri čistení nábytku alebo kuchynskej pracovnej dosky z tohto materiálu radšej na ňu zabudnite. Aj v prípade, že máte lakované drevo, mohla by jedlá sóda poškodiť povrch a vo výsledku by ho nevyčistila, ale znehodnotila.

Striebro

Najmä pri čistení starého striebra alebo príborov sa zvyknú používať prírodné alternatívy. Pokojne ich vyskúšajte, ale jedlú sódu pri pokusoch obíďte. Na striebre by zanechala zmatnený povrch, podobne ako je to pri pohároch.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok