ROZHOVOR: Vláda sa povalila sama, hovorí Gašparovič. Takto si to pri zakladaní republiky nepredstavoval

ta3/am
23.12.2022 15:07

Takýto stav štátu som si pri zakladaní Slovenskej republiky pred 30 rokmi nepredstavoval. V relácii Téma dňa to v reakcii na udalosti okolo pádu vlády premiéra Eduarda Hegera vo štvrtok večer uviedol bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič.

gasparovic_tema_dna_2.jpg
TA3

Ivan Gašparovič stál pred 30 rokmi pri zakladaní Slovenskej republiky. Od roku 2004 do roku 2014 (dve volebné obdobia) pôsobil ako tretí prezident SR. V minulosti pôsobil ako generálny prokurátor ČSFR a predseda NR SR. Bol členom Komunistickej strany a neskôr poslancom za HZDS. Stál aj pri páde vlády Ivety Radičovej.

Exprezident Ivan Gašparovič v Téme dňa hovoril:

  • v čom sa líši pád vlády Ivety Radičovej od pádu vlády Eduarda Hegera,
  • kde podľa Ivana Gašparoviča spravila Hegerova vláda chyby,
  • akú vinu nesie Igor Matovič,
  • ako Gašparovič spomína na zakladanie republiky.

Padla vláda Eduarda Hegera. V čom sa dnešná situácia líši od roku 2011-2012, keď padala vláda Ivety Radičovej?

Ja si myslím, že je tu veľký rozdiel. Ten rozdiel začal už od vzniku tejto vlády. Za Radičovej vlády došlo k situácii, kedy si neporozumeli dve strany v jednej otázke, ktorú mala vláda riešiť vo vzťahu k eurovalu. Tu ide o dlhodobý problém, kedy sa táto vláda dopracovala k tomu, že občania jej vôbec nedôverujú. To je podstatný rozdiel pri rozhodovaní o tom či túto vládu chceme, alebo nechceme. Radičovej vláda padla na základe nedohody s jednou politickou stranou, no tu už nie je zhoda s touto vládou aj pri občanoch.

V tomto parlamente máte poslancov, ktorí sú tam tretíkrát a vždy za inú stranu. Už v tomto vidíte, že táto vláda nemohla dobre pôsobiť na občanov ani prostredníctvom parlamentu. A preto tie dohady, ktoré vznikali u ľudí, boli podľa mňa oprávnené. A že niektoré opozičné politické strany sa to snažili dotiahnuť k tomu, aby táto vláda skončila skôr, je celkom normálne.

Zaujímavé je na tom aj to, že táto vláda sa vlastne povalila sama. Politické strany si prestali dôverovať a začali sa dokonca obviňovať. Vláda, ktorá mala bojovať za spravodlivosť, za vyriešenie problémov trestných činov, sa dokonca dostáva do problémov sama. Aj z tohto pohľadu občan u nej vidí, že zodpovednosť nie je taká, akú predstavovala pred voľbami.

Pani Radičová mala problém v tom, že si nerozumela s jednou politickou stranou, a v tom, že ju nevedela podržať vlastná politická strana. Bol tam paradox, kde pani premiérka bola členkou politickej strany a jej predseda bol členom jej vlády. Z tejto pozície mala sťažené postavenie.

Radičová TASR/Jakub Kotian

Keď padla vláda pána Dzurindu, tam opäť išlo o problém viac-menej medzi dvomi koaličnými politickými stranami. Išlo tam o Vatikánsku zmluvu. Pamätám si z tohto obdobia jednu príhodu. Keď bola táto roztržka, a vyzeralo tak, že sa nastolí možnosť odvolania vlády. Ráno som išiel do práce a počul som v rozhlase, že došlo k dohode vo vláde. Povedal som si, že budem mať menej problémov.

Keď som však prišiel do práce, čakal ma predseda parlamentu a povedal mi, že za mnou prišiel pretože nesúhlasí s tým, čo povedal pán Figeľ, že sa dohodol. Dohodol sa za jeho chrbtom, on o ničom nevedel. Takže to vôbec neplatilo a opäť nastali tieto problémy.

Vždy sú problémy aj individuálne, teda medzi vzťahmi ľudí, aj spoločenské problémy. Táto vláda a parlament zhrnuli všetky tieto problémy dohromady. Politické strany mali problémy vo vnútri, navzájom sa odvolávali, prestupovali z jednej strany do druhej. Dnes v parlamente neviete, kto za čo hlasoval. Neviem si ani predstaviť, ako to bude vyzerať ďalej.

Aj keď jedni súhlasia a iní nesúhlasia s rozpočtom, je šťastie, že bol schválený. Aj keď sa všetci nezhodujú v tom, či je dobrý. Je veľký rozdiel, ak má však nová vláda v novom roku nastupovať s rozpočtovým provizóriom alebo s rozpočtom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok