Čína zápasí s rýchlym šírením covidu. Chýbajú lieky, vláda je nepripravená

ta3 čtk
18.12.2022 15:06

Čína zápasí s rýchlym šírením koronavírusovej nákazy, ktoré vedie k širokému nedostatku liekov a ukazuje na nepripravenosť režimu, ktorý nedávno zásadne zmenil svoju proticovidovú stratégiu. Napísal to web denníka Financial Times (FT).

Čína zápasí s rýchlym šírením covidu. Chýbajú lieky, vláda je nepripravená
TASR/AP

Problémy v lekárňach, ktoré vypredali lieky proti prechladnutiu a testy na Covid-19, hlásia obyvatelia Šanghaja, Šen-čenu aj ďalších miest. Na sociálnych sieťach je možné vidieť fotografie, ktoré dávajú do kontrastu dlhé rady pred lekárňami a inak prázdne ulice.

Šírenie nákazy podľa FT zastavilo normálny život menej ako dva týždne po tom, čo Peking opustil politiku takzvanej nulovej tolerancie a s ňou súvisiace prísne opatrenia. Tá vyvolala na čínske pomery rozsiahle protesty v uliciach, pri ktorých niektorí dokonca požadovali odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga.

V rade miest ľudia radšej zostávajú doma, než aby sa nakazili. Šanghaj aj niektoré ďalšie mestá oznámili, že od pondelka bude výučba v školách znova on-line.

Napríklad Lindsay Feng povedala, že v jej šanghajskom nájomnom dome sa za posledných desať dní covidom-19 nakazilo osem z 21 susedov. "Vysokú teplotu už nemám, ale prehĺtam žiletky," poznamenala.

Majiteľ lekárne v juhočínskom Šen-čene priznal, že mu došli lieky na vysokú teplotu a prechladnutie. "Žiadam o ďalšie dodávky už dva týždne, ale výrobcovia moje objednávky stále odkladajú," posťažoval sa. Až to bude možné, vyzdvihne si lieky sám, pretože všetci vodiči zásobovania podľa neho mali pozitívny test.

Presné a spoľahlivé čísla o rýchlosti šírenia Covidu-19 v Číne sa podľa FT hľadajú ťažko. Oficiálne krajina v sobotu hlásila len 2028 nových lokálne nakazených. Neoficiálne odhady sú ale dramaticky vyššie. Amatérsky štatistik Čchen-čchin, ktorého číslam sa v krajine dostalo veľkého ohlasu, vychádza z toho, že len v piatok sa v Číne objavilo 40 miliónov nových prípadov. Krajina má asi 1,4 miliardy obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok