Politológ Mesežnikov: Slovensku po páde vlády hrozí odklon od Západu. Z Fica sa stal proruský troll

TA3 ČTK
16.12.2022 12:06

Slovensku po páde prozápadnej a proukrajinskej vlády premiéra Eduarda Hegera hrozí zmena zahraničnej politiky, ak sa k moci dostanú strany s inou orientáciou, medzi nimi sociálni demokrati zo strany Smer-SD expremiéra Roberta Fica. Pre ČTK to v piatok povedal prezident bratislavského Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Politológ Mesežnikov: Slovensku po páde vlády hrozí odklon od Západu. Z Fica sa stal proruský troll
TASR/Jakub Kotian

Menšinovej Hegerovej vláde vo štvrtok parlament vyslovil nedôveru, najmä opoziční politici sa potom vyslovili za vypísanie nových volieb. Smer-SD je podľa prieskumov verejnej mienky druhou najpopulárnejšou stranou.

"Hegerova vláda bola prozápadná, proeurópska a proukrajinská, v dobrom zmysle slova. Existuje riziko, že v prípade zmeny mocenských pomerov dôjde ku korekcii kurzu. Podmienkou pre to je, že vznikne vláda s odlišnou orientáciou," uviedol Mesežnikov.

Podľa analytika takýto vývoj by mohol nastať, ak by sa môcť dostal Smer-SD či hnutie Republika. Do hnutia Republika predtým prestúpili z krajne pravicovej strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS) jeho terajší predseda a europoslanec Milan Uhrík, ako aj niekoľko poslancov parlamentu. Hnutie napríklad kritizuje EÚ, Uhrík zase tvrdil, že protiruské sankcie viac poškodzujú Európu ako samotné Rusko.

"Fico sa v poslednom období, najmä čo odišiel z pozície premiéra, stal proruským trollom. Spochybňuje všetko, čo súvisí s našou zahraničnou politikou voči Ukrajine," myslí si Mesežnikov. Dodal, že šéf Smeru-SD sa napríklad vyslovil proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, ktorá čelí vojenskej agresii Ruska. Hegerova vláda naopak pomáha Kyjevu nielen humanitárne, ale aj vojensky.

Fico pred štyrmi rokmi rezignoval na funkciu premiéra v záujme riešenia politickej krízy po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Jeho strana potom po porážke v posledných voľbách z konca februára 2020 odišla do opozície. 

Následne čelila rozkolu, kedy zo Smeru vystúpil bývalý premiér Peter Pellegrini a ďalší poslanci, ktorí založili novú stranu Hlas-SD. Tá je na Slovensku už dlhšiu dobu najpopulárnejšou politickou stranou. Na druhé miesto v rebríčku preferencií sa postupne dostal Smer-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok