Ruská armáda pokračuje v útokoch na východe Ukrajiny, okupanti hlásia ostreľovanie Donecku

ta3 čtk
15.12.2022 11:27

Ruské jednotky na Ukrajine sa naďalej usilujú o dobytie dedín v okolí Lymanu a mesta Bachmut v Doneckej oblasti, kde Rusi za posledný deň vykonali desiatky leteckých a raketových útokov. Pod paľbou sú stále aj ukrajinské pozície v Chersone a okolí.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom rannom hlásení informoval, že okupačné úrady pokračujú v práci na pripojení Záporožskej jadrovej elektrárne k ruskému energetickému systému. Ruskom dosadený starosta východoukrajinského Donecku Alexej Kulemzin na telegrame uviedol, že ukrajinské sily ráno ostreľovali centrum mesta a podľa miestnych úradov bolo zranených deväť ľudí a jeden prišiel o život.

Server Ukrajinska pravda napísal, že pod ruskú paľbu sa za posledný deň dostalo 19 obcí v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Rusi sa tam 9. novembra stiahli na východný breh Dnepra a odvtedy pravidelne ostreľujú Cherson. Podľa Kyryla Tymošenka z ukrajinskej prezidentskej kancelárie si ostreľovanie nedávno oslobodeného Chersonu vyžiadalo dve obete na životoch v centre mesta. Obaja ľudia boli zabití zhruba 100 metrov od budovy regionálnej správy, ktorú zasiahlo ostreľovanie v stredu.

Ukrajinský generálny štáb tiež upozornil, že ruská armáda, hoci sa stiahla na ľavý breh rieky, má stále pod kontrolou trojicu väčších ostrovov v ústí Dnepra. Z jedného z nich ruské jednotky násilne evakuovali Ukrajincov, ktorí tam žili.

Proruské úrady na anektovanom východe Ukrajiny uviedli, že Doneck bol vo štvrtok ráno terčom "najmasívnejších" úderov zo strany Ukrajiny od roku 2014. "Presne o 7:00 vystavili centrum Donecku najmasívnejšiemu útoku od roku 2014," uviedol proruský starosta. "Štyridsať rakiet bolo odpálených zo salvových raketometov BM-21 Grad na civilistov v našom meste," dodal. Povedal, že ide o vojnový zločin. Tvrdenie o ostreľovaní však zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť.

Kulemzin ďalej uviedol, že útokom boli zničené škôlka, škola, univerzita, nemocnica a katedrála. Ruské médiá tiež zverejnili zábery zachytávajúce dym stúpajúce z poškodených budov, črepy v uliciach či obhorený automobil. Veliteľstvo územnej obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) na telegrame uviedlo, že bolo zranených deväť ľudí, vrátane dieťaťa narodeného v roku 2012, a jeden človek zomrel.

Ukrajinské zdroje naďalej upozorňujú na hrozbu ruských úderov na civilnú infraštruktúru po celej Ukrajine, ktoré v minulých týždňoch zapríčinili rozsiahle výpadky prúdu a zmenili aj formu medzinárodnej materiálnej pomoci Ukrajine, ktorá teraz zahŕňa aj komponenty potrebné na obnovenie a ochranu energetickej infraštruktúry.

Ukrajinský generál Oleksij Hromov vo štvrtok podľa agentúry Reuters povedal, že Rusko chce z vojny na Ukrajine urobiť "dlhú konfrontáciu". Rusko podľa neho tiež využíva územie Bieloruska na výcvik nových divízií. Pravdepodobnosť spustenia vojenskej operácie z bieloruského územia však podľa neho zostáva nízka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok