USA odkúpia pozemky v centre Bratislavy. Využijú ich pre svoje misie na Slovensku

ta3 TASR
14.12.2022 15:27

Spojené štáty americké odkúpia od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) pre potreby svojej misie na Slovensku 1555 metrov štvorcových pozemkov v centre Bratislavy. Vyplýva to z návrhu na povolenie výnimky zo zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby pre ŽSR, ktorý v stredu schválila vláda.

Slovenské národné divadlo Nové SND budova 1140 px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

"Generálny riaditeľ ŽSR rozhodol o nepotrebnosti majetku uvedeného v tabuľke č. 1 pre ďalšiu činnosť ŽSR a súhlasil s prevodom tohto majetku formou priameho predaja v prospech Spojených štátov amerických ako suverénneho štátu prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí USA," uviedlo ministerstvo hospodárstva v predkladacej správe k materiálu. Hodnota pozemkov v blízkosti nového Slovenského národného divadla je podľa znaleckého posudku 442.072 eur bez dane z pridanej hodnoty. Kúpna cena má byť 1,206 milióna eur bez DPH.

Prevod majetku sa uskutoční priamym prevodom, nakoľko podľa materiálu ide o "prípad hodný osobitného zreteľa s prínosom pre štát z hľadiska efektívnosti, hospodárnosti a účelnosti". Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR udelilo Veľvyslanectvu Spojených štátov amerických súhlas s nadobudnutím vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam, ktoré majú slúžiť na účely diplomatickej misie Spojených štátov amerických v dotknutej lokalite verbálnou nótou z 3. septembra 2020. Majetkovoprávne vyrovnanie voči Dopravnému podniku Bratislava, ktorý má na pozemkoch stavby, zabezpečí Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok