Český minister vnútra Rakušan požiada o predĺženie kontrol na hraniciach so Slovenskom o 30 dní

ta3 ČTK
6.12.2022 13:39

Minister vnútra ČR Vít Rakušan požiada kvôli migrantom prichádzajúcim do EÚ takzvanou západobalkánskou cestou v stredu vládu o predĺženie kontrol na hraniciach so Slovenskom o ďalších 30 dní. Inak by sa skončili 12. decembra. O režime na hraniciach počas vianočných sviatkov bude rokovať s policajným prezidentom Martinom Vondráškom. ČTK a Českej televízii Rakušan povedal, že zavedenie kontrol vo vnútri Schengenského priestoru považuje za výnimočný, nie nekonečný inštrument, v tejto chvíli však predĺženie o ďalší mesiac považuje ešte za nutné.

Režim, ktorý medzi Českou republikou a Slovenskom platí od konca septembra, môže fungovať podľa schengenských pravidiel najdlhšie pol roka, teda do konca marca. "Ale my nechceme čakať až do tej doby, chceme so slovenskou stranou rokovať a postupne nejako nasadzovať napríklad spoločné náhodné hliadky už na slovenskej strane hranice a podobne," uviedol Rakušan. Opatrenie podľa neho zafungovalo, darí sa aj diplomatickým rokovaniam, ktoré majú migráciu obmedziť, napríklad tlak na Srbsko, aby harmonizovalo vízovú politiku s krajinami EÚ.

Naposledy vláda rozhodovala o predĺžení kontrol 27. októbra. O vyhlásení kontrol treba po počiatočnej fázy informovať Európsku komisiu vopred. Vo výnimočných prípadoch môžu trvať maximálne dva roky. Cudzinci prichádzajúci najmä zo Sýrie využívajú Česko ako tranzitnú krajinu, chcú cez neho pokračovať do ďalších štátov EÚ. Cesta vedie cez Maďarsko a Srbsko.

Počet migrantov, ktorí od januára do septembra vstúpili nelegálnym spôsobom do krajín Európskej únie po takzvanej balkánskej trase, sa podľa pohraničnej agentúry Frontex medziročne zvýšil o 170 percent. V prvých deviatich mesiacoch tohto roka bolo na vonkajšej hranici EÚ zadržaných 228.000 utečencov bez povolenia, čo bolo najviac za toto obdobie od roku 2016.

Počet utečencov, ktorí vstúpili do EÚ nelegálne, sa od januára do konca septembra zvýšil medziročne o 70 percent. Najvyšší nárast vykazuje práve balkánska trasa a potom štáty východného Stredomoria, kde sa počty zvýšili o 118 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok