Masívny úhyn tuleňov v Kaspickom mori zrejme spôsobil výron zemného plynu

ta3 ČTK
5.12.2022 12:50

Masívny úhyn tuleňov v Kaspickom mori pravdepodobne spôsobil nedostatok kyslíka vyvolaný výronom zemného plynu. Podľa agentúry TASS to uviedla šéfka ruského úradu na ochranu prírody Rosprirodnadzor Svetlana Radionovová.

Masívny úhyn tuleňov v Kaspickom mori zrejme spôsobil výron zemného plynu
RU-RTR Russian Television via AP

Kaspické more na ruské brehy doteraz vyplavilo už okolo 2500 tiel kriticky ohrozených tuleňov kaspických. Podľa úradov sa počet uhynutých plutvonožcov môže ešte zvýšiť. Výron zemného plynu, ktorý viedol k uduseniu tuleňov, je zatiaľ podľa odborníkov hlavnou skúmanou príčinou nešťastia, uviedla Radionovová. Znečistenie vody úrady nezaregistrovali.

"Vedci teraz zvieratá pitvajú. Podľa predbežných dát máme známky hypoxie, teda zmeny v telách zvierat spôsobené nedostatkom kyslíka," povedala šéfka Rosprirodnadzoru. Experti podľa nej nezaznamenali žiadne známky mechanických zranení, ktoré by vodným cicavcom spôsobilo napríklad rybárske náčinie.

Tulene žijúce v oblasti Kaspického mora už roky trpia a vymierajú kvôli nadmernému lovu a dopadom znečisteného životného prostredia. Kaspické more, ktoré sa nachádza medzi Ruskom, Kazachstanom, Azerbajdžanom, Iránom a Turkménskom, znečisťuje ťažba ropy a plynu, a zároveň sa na kvalite životného prostredia neblaho podpisuje úbytok vody kvôli klimatickým zmenám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok