BBC neodvysielala otvárací ceremoniál z Kataru, ale príspevky kritizujúce usporiadateľskú krajinu

ta3 čtk
20.11.2022 20:53

Britská verejnoprávna televízia BBC v nedeľu neodvysielala otvárací ceremoniál majstrovstiev sveta vo futbale v Katare. Namiesto toho zaradila do programu vysielanie, ktoré bolo k usporiadateľskej krajine tvrdo kritické, píše web denníka The Guardian, podľa ktorého bolo priamy prenos ceremoniálu možné sledovať len na webe BBC.

BBC neodvysielala otvárací ceremoniál z Kataru, ale príspevky kritizujúce usporiadateľskú krajinu
TASR/AP

"Sú to najkontroverznejšie majstrovstvá sveta v histórii a to sa ešte ani nekoplo do lopty," udal tón moderátor programu a bývalý slávny futbalista Gary Lineker, keď takto uvítal divákov na začiatku programu prvého kanálu BBC. V ňom potom zaznela kritika spôsobu, akým sa v blízkovýchodnej krajine zaobchádza s robotníkmi z tretieho sveta, alebo nedostatočných práv žien a homosexuálov. Hovorilo sa aj korupcii v medzinárodnej futbalovej federácii FIFA.

Zatiaľ čo na otváracom ceremoniáli vystupovali hviezdy svetovej hudobnej či filmovej scény, ponúkla BBC rozhovor so zástupcom organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International. V deň, keď skončila klimatická konferencia COP27 v Egypte, zaznela aj poznámka o tom, že ešte žiadny svetový šampionát vo futbale nemal takú veľkú uhlíkovú stopu.

Tvrdá kritika bola adresovaná aj šéfovi FIFA Giannimu Infantinovi, ktorý v sobotu označil kritikov majstrovstiev sveta v Katare za pokrytcov a okrem iného vyhlásil, že sa cíti byť prisťahovaleckým robotníkom. "Ak má také silné pocity týkajúce sa robotníkov prisťahovalcov a ich rodín, Amnesty (International) žiadala FIFA o niečo cez 400 miliónov dolárov do kompenzačného fondu. Nesúhlasili s tým. Prečo?" pýtal sa bývalý kapitán anglickej reprezentácie Alan Shearer.

Asi po pol hodine sa potom debata posunula k futbalu ako takému – taktike, zostavám, favoritom turnaja. "Diváci BBC však boli svedkami niečoho neobvyklého: televízna stanica, ktorá má právo vysielať najväčšiu športovú udalosť na svete, sa rozhodla sabotovať produkt, ktorý sa im chystá ponúknuť," myslí si The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok