Dražia nahého Putina. Výťažok za predaj sochy na zlatej toalete zaplatí bojový dron pre Ukrajinu

ta3 čtk
17.11.2022 14:08

Do dražby mieri socha predstavujúca ruského prezidenta Vladimira Putina na zlatom záchode. Už niekoľkokrát ju skupina Kaputin inštalovala vo verejnom priestore, okrem iného pred ruským veľvyslanectvom v Prahe. Putina doplnili ešte bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom a súsošie dostalo názov Naked Killers.

Dražia nahého Putina. Výťažok za predaj sochy na zlatej toalete zaplatí bojový dron pre Ukrajinu
ČTK/Roman Vondrouš

Dražba začala on-line na Twitterovom účte skupiny Kaputin, potrvá do 20. decembra a vyvolávacia cena je na 10 000 eur. Výťažok bude venovaný na nákup bojového dronu pre Ukrajinu.

"Zmyslom figuríny je ukázať zlo súčasného kremeľského režimu v plnej nahote. Odkazuje na záľubu v až úchylnom luxuse a obnažuje tak buranstvo a hodnotovú prázdnotu ruského diktátora a jeho zločineckého režimu. Je symbolom perverznosti ruského režimu, jeho mafiánskej estetiky a totalitnej zvôle," povedal na tlačovej konferencii autor konceptu Otakar van Gemund z aktivistickej skupiny Kaputin. Vo štvrtok so sochou budú od 15.00 h putovať centrom Prahy.

Socha podľa neho ukazuje, že Putin svoju silu len predstiera. "Je to narážka na cisárove nové šaty, ktorá ilustruje, že sa Putina nesmieme báť, že jeho moc živí jedine náš strach. Je zraniteľnejší ako sa zdá," doplnil.

Dražba figuríny je podľa neho príležitosť pre zberateľov akčného umenia, ktorí nemajú v láske Putina a chcú podporiť Ukrajinu. Akcia môže podľa van Gemunda zasiahnuť Putina priamo na bojovom poli: papierový Putin pomôže financovať vojenskú porážku skutočného Putina.

Symboly vojny

Figurína Putina v chúlostivej situácii vznikla ešte pred začatím ruskej agresie voči Ukrajine. Svoju premiéru si odbila na happeningu v apríli 2021, kedy ju aktivisti zo skupiny Kaputin vystavili pred ruskou ambasádou v Prahe, ktorej plot zároveň ozdobili zlatými záchodovými kefami.

Tvorcu figuríny inšpiroval ruský opozičník Alexej Navalnyj, keď koncom roka 2020 zverejnil informácie o Putinovom paláci pri Čiernom mori, kde len záchodové kefy údajne stáli 15 000 eur. Motív záchodových kief, ktorý sa potom stal symbolom odporu pri protirežimových demonštráciách v Rusku, zvečnili českí aktivisti práve figurínou Putina tróniaceho na zlatom záchode. Figurína, na ktorú sa zložili desiatky ľudí, vznikla v dielni výtvarníčky Barbory Zichovej.

Putin na zlatom záchode prešiel niekoľkými premenami. Najprv trónil so stiahnutými červenými trenírkami symbolizujúcimi podľa autorov českú dezinformačnú scénu okolo Miloša Zemana. Vtedy inštaláciu so zlatou misou dopĺňala fľaštička s čistiacim prípravkom Novičok. Po potlačení protirežimových demonštrácií v Bielorusku pribudla na Putinovom kolenách menšia figurína predstavujúca Lukašenka.

Po ruskej agresii proti Ukrajine 24. februára potom zlatú úlohu toaletného papiera v Putinovej ruke nahradila skrvavená zmenšenina práčky ako symbol rabovania ruských okupantov na Ukrajine. Po náleze masových hrobov v Buči potom pod Putinovým podstavcom pribudla figurína tela civilnej obete v igelitovom vreci. Na diktátorovu hruď bolo pridané zlaté písmeno Z zavesené na zlatej retiazke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok