Nicholsonová sa vracia do slovenskej politiky. Novou stranou chce prebrať voličov SaS

ta3
14.11.2022 10:28

Lucia Ďuriš Nicholsonová sa vracia do slovenskej politiky. Chce sa pokúsiť o založenie stredopravej strany, ktorá by mohla mať potenciál zásadne prekresliť politickú mapu. Podobné pokusy tu však už v minulosti boli, a to bez výsledkov.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
TASR/Jaroslav Novák

Pred parlamentnými voľbami majú nezaradení poslanci a odídenci zo strán tendenciu zakladať nové strany, ktoré majú potenciál zamiešať politickou situáciou. Málokedy sa im to však podarí. Medzi takéto strany v minulosti patrila Sieť, Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí. Do parlamentu sa dostala iba jedna z nich. 

Už dlhšie sa hovorí o novej strane Mikuláša Dzurindu. Lucia Ďuriš Nicholsonová sa po novom v rozhovore pre Hospodárske noviny vyjadrila, že sa do slovenskej politiky vracia s ambíciou vytvoriť novú stranu a dostať sa do parlamentu. 

Do februára 2021 pôsobila v strane SaS, z ktorej po konfliktoch s Veronikou Remišovou ohľadom eurofondov odišla. Pôsobí v Európskom parlamente v Bruseli a o jej plánoch do budúcnosti doteraz mlčala. Ešte predtým, než sa definitívne rozhodne pre návrat na Slovensko, chce spraviť veľký výskum, ktorý by ukázal, čo presne Slováci chcú a či má jej idea zmysel.

"Chceme položiť na stôl dáta a potom si povedať, čo ďalej. Zakladať ďalší politický planktón nemá zmysel. Ak do toho pôjdeme, tak nie ako strana, ktorá má ambície prekročiť päťpercentné kvórum. Ak do toho pôjdeme, máme záujem byť stranou, ktorá pôjde do vlády a bude mať exekutívnu silu, aby skutočne odštartovala reformy, ktoré má na papieri," dodala.

Mihál a Klus?

V rozhovore prezradila, že by sa chcela spojiť s Jozefom Mihálom, ktorý je taktiež odídencom z SaS. Taktiež vylúčila spoluprácu s Dzurindom aj Kristiánom Čekovským. Jedným z dvoch ľudí, s ktorými Nicholsonová rokuje, je podľa informácií webu aktuality.sk generál Pavel Macko. "Áno, som jeden z tých dvoch. Ona oslovila nás a ja som ju dal do kontaktu aj s tou treťou skupinou. Moja idea je dať to všetko dokopy," povedal redaktorom.

Nicholsonová priznáva, že je v kontakte aj s Martinom Klusom, ktorý len pred pár dňami odišiel z klubu SaS a teraz pôsobí ako nezaradený poslanec. Klus otvorene hovorí, že ešte nevie, čo urobí, no nevylučuje ani možnosť, že sa pridá k svojej bývalej kolegyni zo strany. "Pokiaľ neodídem zo Slovenska v súvislosti s perspektívou diplomatickej kariéry či kariéry v európskych inštitúciách, resp. nezostanem v SaS, tak je pravdepodobné, že sa na nejakej inej kandidátke objavím," povedal webu aktuality.sk.

O strane SaS Nicholsonový hovorí, že "pôjde pravdepodobne až pod päť percent". Z jej vyjadrení vyplýva, že by mala záujem práve o voličov, ktorí už nebudú ochotní dať svoj hlas Sulíkovi. Svojmu bývalému šéfovi vyčíta, že strana pod jeho vedením bola "elitárska" a že zabudla na "rurálneho" voliča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok