Parlament sa počas schôdze zaoberal témou referenda. Bude možné hlasovať v izolácii?

ta3/TASR
9.11.2022 09:34

Voliči, ktorí budú v izolácii alebo karanténe pre ochorenie COVID-19, by mohli v januárovom referende voliť špeciálne. Predpokladá to vládny návrh zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania v referende, ktorým poslanci Národnej rady SR odštartovali stredajšie rokovanie 75. schôdze. V stredu zvolili poslanci za verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského. Zo 138 prítomných ho podporilo 81 poslancov. Niektoré zásadné body tejto schôdze ešte predtým presunuli až na koniec novembra.

Možnosť špeciálneho spôsobu hlasovania v súvislosti s ochorením COVID-19 aj v referende týkajúcom sa predčasných volieb prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament to v stredu odsúhlasil.

Legislatívna zmena umožňuje v prípade pretrvávajúcej pandémie ochorenia COVID-19 špeciálnym spôsobom hlasovania voliť aj tým, na ktorých sa budú v čase referenda vzťahovať karanténne opatrenia. "Postup podľa tohto zákona sa uplatní, ak sa k 30. novembru 2022 vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR nariadi izolácia osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 alebo karanténa osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19," vysvetlilo Ministerstvo vnútra SR.

Zákon upravuje spôsob uplatnenia i priebeh špeciálneho spôsobu hlasovania, kreovanie špeciálnych volebných komisií a vytváranie príslušných voličských zoznamov, taktiež materiálne a personálne zabezpečenie.

Oprávnený volič, ktorý požiadal o špeciálny spôsob hlasovania v referende, hlasuje do prenosnej volebnej schránky, s ňou i s hlasovacími lístkami a obálkou za ním prídu dvaja členovia špeciálnej volebnej komisie. "Špeciálny spôsob hlasovania v referende sa nevykonáva v zdravotníckom zariadení, v ktorom sa poskytuje ústavná zdravotná starostlivosť na lôžku," upozornil rezort vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok