Twitter spustil predplatné, vďaka ktorému používatelia získajú modrú ikonu

TA3 ČTK
5.11.2022 22:13

Americká internetová spoločnosť Twitter v sobotu spustila nový systém predplatného, ​​v rámci ktorého užívatelia okrem iného získajú pri svojom účte modrú ikonu, ktorá teraz slúži na označovanie overených profilov. Informovala o tom agentúra AP. Predplatné, ktoré bude stáť osem dolárov mesačne, už predtým avizoval nový majiteľ podniku Elon Musk.

Twitter spustil predplatné, vďaka ktorému používatelia získajú modrú ikonu
TASR/AP

Twitter v aktualizácii svojej aplikácie pre zariadenia s operačným systémom Apple iOS uviedol, že ľudia využívajúci novú službu budú môcť mať vedľa svojho mena modrú ikonu "rovnako ako celebrity, podniky a politici". Nová služba znamená koniec súčasného systému overovania profilov, ktorý Twitter spustil v roku 2009, aby zabránil ľuďom vydávať sa za známe osobnosti, píše AP.

Odborníci podľa AP vyjadrili zo zmeny systému obavy. Doterajší systém síce nebol dokonalý, pomáhal však používateľom určiť, či sú účty, z ktorých čerpajú informácie, autentické. Firma v aktualizácii nehovorí o tom, že by overovanie profilov malo byť súčasťou nového systému používania modrých ikon, upozorňuje AP.

Spustenie novej platenej služby prichádza deň potom, čo firma začala rozsiahle prepúšťanie zamestnancov s cieľom znížiť náklady. Musk minulý týždeň dokončil prevzatie spoločnosti Twitter za 44 miliárd dolárov. Následne rozpustil deväťčlennú správnu radu a stal sa jediným riaditeľom podniku. V piatok Musk uviedol, že rušenie pracovných miest je nevyhnutné, pretože Twitter prekonáva štyri milióny dolárov denne. Podnik podľa neho zápasí s "masívnym poklesom príjmov" v dôsledku tlaku aktivistov na inzerentov, aby na túto platformu neumiestňovali reklamu.

Reklama tvorí veľkú časť príjmov spoločnosti Twitter. Musk sa minulý týždeň v otvorenom liste obrátil na reklamných zákazníkov podniku, v ktorom sa snaží vysvetliť, prečo sa rozhodol firmu kúpiť, a vyvracia obavy o jej budúci vývoj pod jeho vedením. Twitter by sa podľa neho nemal stať "miestom hrôzy", kde sa dá povedať čokoľvek bez následkov. Kritici sa však obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu, čo podporí nenávistné prejavy na sieti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok