České ministerstvo vnútra vyvesilo na svoju budovu vlajku s podobizňou Putina vo vaku na mŕtvoly

ta3 čtk
28.10.2022 20:55

Na budove ministerstva vnútra v Prahe visí česká a ukrajinská vlajka, uprostred sa nachádza podobizeň ruského prezidenta Vladimíra Putina vo vaku na mŕtvoly. Má to označovať výročie spojenia vzniku samostatného Československa s poukazom na odhodlanosť brániť demokratické hodnoty zvrchovaného štátu, ktoré vzniklo na základe iniciatívy ministra Víta Rakúšana (STAN) a spolku Dekomunizácia.

České ministerstvo vnútra vyvesilo na svoju budovu vlajku s podobizňou Putina vo vaku na mŕtvoly
ČTK / Zdeněk Fučík

Inštalácia na budove na Letnej visí od noci na piatok v rámci pripomienky vzniku Československa. "Prial by som nám, aby sme aj v tomto ťažkom období naďalej preukazovali odvahu a odolnosť, ako zakladatelia Československa v roku 1918," uviedol Rakúšan. "Nezávislosť a sloboda, ktorú sme vtedy získali, sa stala samozrejmosťou. Táto éra skončila a tvárou v tvár agresorovi zase a znova ukážeme, že ju budeme brániť a bojovať za ňu hrdo pod českou vlajkou," doplnil.

Vicepremiér v piatok fotografiu s inštaláciou zdieľal aj na svojom Twitteri. "Vieme, kto je náš priateľ, ktorý krváca aj za našu slobodu. A tiež vieme, kto je náš nepriateľ, a nenecháme ho ukradnúť pojem vlastenectva ani našu vlajku," uviedol. Výroba vlajky stála 50 000 českých korún (asi 2 000 eur), na budove bude vyvesená minimálne týždeň. "Forma pripomienky je skonzultovaná s bezpečnostnými zložkami," dodal Veinlich.

Česko od začiatku ruskej invázie patrí medzi najvýraznejších podporovateľov Ukrajiny. Export vojenského materiálu z ČR na Ukrajinu tento rok dosiahol podľa ministerky obrany Jany Černochovej (ODS) 47 miliárd českých korún (1,9 miliardy eur) a štát zatiaľ Ukrajine poskytol pomoc za 4,2 miliardy českých korún (vyše 170 miliónov eur).

Budova českého ministerstva vnútra ČTK / Zdeněk Fučík

Od februárového začiatku ruskej invázie na Ukrajinu český štát udelil 450 090 dočasných víz, ktoré držiteľom umožňujú prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, vzdelaniu či na trh práce. 

Podporu Ukrajine chce časť českej vlády vyjadriť aj na spoločnom rokovaní s tamojším kabinetom v pondelok v Kyjeve. Podľa denníka Blesk by v delegácii okrem premiéra Petra Fialu (ODS) mali byť Rakúšan, minister financií Zbyněk Stanjura (ODS), minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti) a Černochová.

"Veľmi intenzívne podporujeme spravodlivý obranný boj ukrajinského ľudu proti ruskej agresii," povedal novinárom Fiala. Riešiť s ukrajinskými náprotivkami nechce len pomoc, ale aj zvládanie utečeneckej vlny, ktorej Európa čelí, alebo zapojenie českých firiem do povojnovej obnovy Ukrajiny.

Nepriateľstvo voči Rusku prekonalo v Česku všetky medze, české ministerstvo vnútra sa vyhráža (ruskému prezidentovi Vladimírovi) Putinovi, napísala v piatok moskovská tlačová agentúra Eurasia Daily. Reagovala tak na inštaláciu zobrazujúcu ruského prezidenta v čiernom vaku na mŕtvoly, ktorá sa objavila na sídle českého ministerstva vnútra. O tomto počine osobne informoval minister vnútra Vít Rakúšan, upozornila ruská agentúra. Ukrajinské médiá, naopak, nápad ocenili.

"Česko oficiálne odsudzuje Rusko za počínanie na Ukrajine a plne podporuje Kyjev. Okrem toho sa úroveň rusofóbie (nepriateľstva k Rusku) v krajine zvyšuje každým dňom a všetci, ktorí nesúhlasia s oficiálnou politikou Prahy, sú vyhlasovaní za 'ruskú piatu kolónu'," uviedla moskovská agentúra Eurasia Daily. 

Zobrazenie vaku na mŕtvoly, z ktorého vytŕča Putinova hlava, ocenil denník Ukrajinska pravda ako skrášlenie ministerskej budovy v Prahe na Letnej. Dodal, že to nie je prvý prípad, keď českí predstavitelia tvrdo kritizujú ruského prezidenta. Konkrétne pripomenul, že ministerka obrany Jana Černochová sa na Putinove sedemdesiatiny nechala vyfotografovať v tričku s "posolstvom" oslávencovi, pričom tričko darovala česká iniciatíva zbierajúca peniaze na zbrane pre Ukrajinu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok