ONLINE z volebnej soboty: Väčšina županov zostáva, prichádzajú i nové tváre

ta3 TASR minv
29.10.2022 06:09

Komunálne voľby a voľby do vyšších územných celkov sa v sobotu 29. októbra konali historicky po prvýkrát v jeden deň. Voliči si od 7.00 do 20.00 h. vyberali nových primátorov, starostov, županov a poslancov obecných, mestských a krajských zastupiteľstiev. Kto obhájil svoj post a kto sa stane primátorom po prvýkrát? Udalosti sme s vami sledovali online.

6:55 ONLINE z volebného dňa a z povolebnej noci sme ukončili. Aktuálne informácie z povolebnej nedele nájdete tu:

Výsledky Spojených regionálnych volieb 2022 nájdete na webe ta3.com v sekcii Voľby 2022.

5:05 Samosprávne kraje už poznajú svojich nových predsedov.

4:58 Primátorom Trnavy bude naďalej Peter Bročka. V sobotňajších voľbách získal 44,7 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

4:42 Ďalšie mestské časti Košíc majú svojich starostov. V Kavečanoch bude ďalšie štyri roky starostom Martin Balčík (66,45 %), v mestskej časti Sever František Ténai (46,16 %). Košičania si v Starom Meste zvolili Igora Petrovčika (59,35 %) a v Lorinčíku so 70,30 % Damiána Exnera.

Košická mestská časť Myslava bude mať za starostu Františka Beera (54,20 %), v Poľove to bude Roland Lacko (42,53 %) a na Sídlisku KVP Ladislav Lörinc (92 %). Daniel Petrík s 34,98 % bude starostom v mestskej časti Šaca. V košickej časti Západ vyhral Marcel Vrchota (46,6 %) a starostom Dargovských hrdinov bude Dominik Babušík so 62,47 %. Košice-juh povedie Anna Súkeníková (30,87 %) a Krásnu Peter Tomko (79,59 %).

So ziskom 66,49 % vyhrala v mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. Časť Vyšné Opátske bude mať na čele Viktora Mikluša (27,43 %).

4:39 Starostom bratislavskej mestskej časti Staré Mesto sa stal Matej Vagač. Získal 50,30 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

4:22 Novým prešovským primátorom bude František Oľha. V sobotňajších voľbách získal 37,26 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

4:21 Nitriansky primátor Marek Hattas obhájil svoju pozíciu. Za staronového primátora ho v sobotňajších voľbách zvolilo 30,8 % voličov. Neoficiálne výsledky zverejnil Štatistický úrad SR.

4:15 Starostom bratislavskej mestskej časti Rača sa opäť stal Michal Drotován. Získal 68,56 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

3:50 Post primátora Bratislavy obhájil Matúš Vallo. Po sčítaní takmer všetkých okrskov získal vyše 60 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

3:48
Primátorom Trenčína bude naďalej Richard Rybníček. V sobotňajších voľbách získal 72,94 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

3:45 Primátorom Košíc ostal Jaroslav Polaček. Po sčítaní takmer všetkých okrskov získal v sobotňajších voľbách 36,69 %.  Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

3:41 Primátorom Žiliny ostáva Peter Fiabáne. V sobotňajších voľbách získal 45,53 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

3:27 Takto sa po voľbách radoval z úspechu trnavský župan Jozef Viskupič.

3:12 Starostom bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves sa opäť stal Dárius Krajčír. Získal 79,93 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

3:05 Starostkou bratislavskej mestskej časti Devín sa stala Jana Jakubkovič. Získala 43,48 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

2:53 Matúš Vallo (Team Bratislava, SaS, PS) oslavuje obhajobu mandátu primátora hlavného mesta SR Bratislavy. Po sčítaní vyše 71 percent hlasov a vyše 30-percentnom náskoku pred protikandidátom Rudolfom Kusým (Sme rodina, KDH, Za ľudí, Dobrá voľba a Umiernení, Aliancia) ohlásil volebné víťazstvo v sobotňajších (29. 10.) komunálnych voľbách.

Matúš Vallo TASR/Jaroslav Novák

2:51 Starostom bratislavskej mestskej časti Dúbravka sa opäť stal Martin Zaťovič. Získal 81,04 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

2:50 Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko oslavuje opätovné víťazstvo v komunálnych voľbách. Po gratuláciách vyhlásil, že ďakuje svojmu tímu, ktorý s ním v posledných rokoch pracoval. 

2:42 Niektoré košické mestské časti už poznajú svojich starostov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. V Košiciach-Barci bol zvolený Gabriel Krištof, získal 33,02 %. V košickej Džungli získala stopercentnú podporu starostka Adriana Šebeščáková Balogová. Michala Krcha s 89,19 % zvolili za starostu košickej mestskej časti Košická Nová Ves. Na Luníku IX vyhral Marcel Šaňa (87,36 %) a v mestskej časti Pereš Peter Kavuľa (64,36 %). Moniku Puzderovú s 55,26 % hlasov zvolili na čelo košických Šebastoviec. Stopercentne zvolený bol za starostu Ťahanoviec Ján Nigut. 

2:40 Banskobystričania si zvolili za primátora Jána Noska. Získal 66,16 %. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Volebná účasť v meste bola na úrovni 39,79 %. 

2:35 Post starostu bratislavskej mestskej časti Vrakuňa obhájil Martin Kuruc. Získal 100 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

2:30 Starostom bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica sa opäť stal Jozef Krúpa. Získal 84,88 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

2:22 Súčasný prešovský mestský poslanec František Oľha sa považuje za víťaza volieb na post primátora mesta v komunálnych voľbách. Kandidoval za mimoparlamentnú stranu Šanca, ktorej je podpredsedom. Podporili ho tiež strany SaS, Progresívne Slovensko, SPOLU - občianska demokracia, Demokratická strana, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Dobrá voľba a Umiernení.

2:21 Novým starostom bratislavského Starého Mesta sa má stať Matej Vagač. V bratislavskom Novom Meste mal v boji o starostovské kreslo uspieť Matúš Čupka a v bratislavskom Lamači Igor Polakovič. Úspešných kandidátov predstavil primátor Bratislavy Matúš Vallo vo svojej volebnej centrále.

2:20 Banskobystričania si zvolili za primátora Jána Noska. Získal 66,16 %. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

2:17 Neoficiálnemu víťazovi volieb na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrejovi Lunterovi prišiel počas volebnej noci zablahoželať aj Peter Pellegrini, predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD, ktorá ho ako nezávislého kandidáta vo voľbách podporovala. Podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR Lunter získal po sčítaní všetkých okrskov 47,53 % hlasov.

"Bolo to rozumné rozhodnutie nadviazať na kontinuitu v BBSK a podporiť ho. Stal sa jasným víťazom volieb a dúfam, že bude pokračovať v rozvoji kraja tak, ako to ukazovali so svojím otcom päť rokov. Tu nebolo treba výraznú zmenu, ale tam, kde sa žiadala, sme prišli s novým kandidátom," reagoval Pellegrini.

2:16 Volebné víťazstvo oznámil primátor Nitry Marek Hattas.

2:15 Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini zagratuloval Branislavovi Becíkovi k úspechu.

2:13 Súčasný primátor Košíc Jaroslav Polaček sa považuje za víťaza sobotňajších volieb. Ako uviedol počas brífingu vo svojej volebnej centrále, aj ďalšie štyri roky chce mesto viesť "čestne a transparentne". Funkciu obhajoval ako kandidát politických subjektov KDH, SaS, Sme rodina, NOVA, Aliancia, Strana rómskej koalície, Dobrá voľba a Umiernení, OĽANO.

1:53 Starostkou bratislavskej mestskej časti Čunovo sa opäť stala Gabriela Ferenčáková. Získala 71,09 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

1:47 Vo voľbe primátora Bratislavy vedie Matúš Vallo (59,4 %) pred Rudolfom Kusým (28,82 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

1:45 V Košiciach zatiaľ vedie Jaroslav Polaček so ziskom 36,84 %. Za ním nasleduje Milan Lesňák s 21,07 %. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

1:31 Väčšina hlasujúcich v sobotňajšom (29. 10.) referende v meste Sliač bola proti zriadeniu americkej vojenskej základne na jeho území. Z 1513 voličov, ktorí sa na referende zúčastnili, takto hlasovalo 1127 občanov, čo je takmer 75 percent všetkých zúčastnených voličov. TASR o tom informovala primátorka mesta Ľubica Balgová.

1:19 Rozhodli konkrétne výsledky nášho päťročného snaženia. Vyhlásil to predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájil svoj post. Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovanej práci pri modernizácii kraja.

1:13 Milan Belica priznal porážku v boji o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Uviedol to po sčítaní viac ako 90 percent hlasov.

Podľa jeho slov spravil všetko pre to, aby bol vo voľbách úspešný. "Výsledky naznačujú, že sa volilo viac národnostne a politicky. Taký je život. Chcem sa poďakovať obyvateľom nášho kraja za tú 21-ročnú podporu, ktorú som od nich dostával. Záleží mi na tomto kraji a želám mu, aby sa pokračovalo v pozitívnych trendoch, ktoré sme nastolili. Kraj sme zanechali vo výbornej kondícii. Myslím si, že môžem s čistým svedomím odísť," uviedol Belica.

1:06 Polícia neeviduje ani v jednom z okresov Trnavského kraja počas spojených volieb vážne incidenty ani narušenia verejného poriadku. V okrese Skalica boli policajti privolaní k volebnej miestnosti pre podozrenie, že člen volebnej komisie by mohol byť pod vplyvom alkoholu. Hliadka muža podrobila dychovej skúške, pri ktorej nafúkal viac ako 2 promile. V okrese Galanta prijali trestné oznámenie z obce Váhovce, ktoré preverujú s podozrením na trestný čin volebnej korupcie.

00:59 Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne v okrese Žilina je neplatné. V sobotu (29. 10.) sa do hlasovania zapojilo 47,13 percenta oprávnených voličov. Samospráva informuje o výsledku referenda na svojej webovej stránke.

00:52 Milan Majerský bude najbližšie štyri roky viesť Prešovský samosprávny kraj. Po sčítaní 93,02 % okrskov v kraji získal 41,62 %. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Za Majerským nasleduje Michal Kaliňák so ziskom 30,97 %. Volebná účasť v kraji sa zatiaľ pohybuje na úrovni 47,64 %.

00:51 Igor Choma priznal porážku v boji o post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Uviedol to v krajskej centrále strany Smer-SD v Žiline po sčítaní takmer 90 percent okrskov.

00:50 Bratislavský kraj povedie naďalej Juraj Droba. Po sčítaní 92,58 % okrskov získal doterajší predseda zatiaľ 63,47 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. V tohtoročných voľbách predstihol Jána Mažgúta, ktorý predbežne získal 13,26 % hlasov. Volebná účasť v Bratislavskom kraji zatiaľ dosahuje necelých 39 %.

00:49 V komunálnych voľbách je zatiaľ sčítaných 49,05 percenta okrskov. Účasť dosahuje 51,1 percenta. Viac ako 1000 samospráv už pozná svojich starostov. Najviac postov (583) zatiaľ získali nezávislí kandidáti. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

00:44 Michal Kaliňák (Hlas-SD, Smer-SD, SNS, Aliancia) priznal porážku v boji o post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Potvrdil, že už telefonoval so znovuzvoleným predsedom kraja Milanom Majerským (KDH, Sme rodina, SaS a Za ľudí) a pogratuloval mu k víťazstvu.

00:43 Nitriansky samosprávny kraj by mal viesť Branislav Becík. Po sčítaní 95,75 % okrskov získal 27,65 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

00:41 Bratislavský samosprávny kraj povedie naďalej Juraj Droba. Po sčítaní 92,58 % okrskov má doterajší predseda zatiaľ 63,47 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

00:40 Milan Majerský bude najbližšie štyri roky viesť Prešovský samosprávny kraj. Po sčítaní všetkých okrskov v kraji získal 41,62 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

00:38 Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka ohlásil svoje volebné víťazstvo pri obhajobe postu na ďalšie obdobie. "Chcel by som sa poďakovať všetkým východniarom za dôveru, ktorí prejavili dnešnou voľbou svoju vôľu a ukázali, akým smerom chcú, aby sa Košický kraj aj ďalej uberal," povedal novinárom. Reagoval tak na priebežné neoficiálne výsledky volieb zverejnené Štatistickým úradom SR.

00:36 Trnavský samosprávny kraj by mal aj naďalej viesť Jozef Viskupič. Po sčítaní 90,7 % okrskov získal 37,79 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Za Viskupičom nasleduje József Berényi so ziskom 21,08 % hlasov. Volebná účasť v kraji sa zatiaľ pohybuje na úrovni 42,26 %.

00:35 Na čele Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) by mala zostať Erika Jurinová. Po sčítaní 94,27 % okrskov získala 32,65 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Nasleduje za ňou Igor Choma so ziskom 22,35 %. Volebná účasť v kraji sa zatiaľ pohybuje na úrovni 48,18 %. 

00:29 Tromi prioritami do ďalšieho volebného obdobia by mali byť podľa aktuálneho predsedu Trnavského kraja Jozefa Viskupiča zdravotníctvo, školstvo a sociálna oblasť. Uviedol to počas volebnej noci po sčítaní približne 80 percent hlasov vo voľbách na post predsedu TTSK.

"Školstvo by malo byť vyhlásené za županskú tému a čo sa týka sociálnej oblasti, mali by sme pokračovať v deinštitucionalizácii a poľudšťovaniu sociálnych zariadení. Okrem týchto troch tém nemôžeme zabudnúť ani na infraštruktúru, ako sú cesty a cyklodoprava," doplnil Viskupič.

00:12 V Bratislave spočítali viac ako 11 percent a v Košiciach už viac ako 40 percent okrskov. Primátorov ešte nepoznáme.

00:09 Z volebnej centrály z Nitry sa nám prihlásil Patrik Jager:

00:05 Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a Nezávislí kandidáti, Šanca, DS) ohlásil svoje volebné víťazstvo pri obhajobe postu na ďalšie obdobie. Dôvera vyjadrená voličmi na ďalšie štyri roky je podľa neho zaväzujúca. Uviedol to v reakcii na priebežné neoficiálne výsledky. 

23:56 Na čele Trenčianskeho samosprávneho kraja má byť ďalšie štyri roky Jaroslav Baška. Získal 67,53 % po sčítaní 93,09 %. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.   

23:55 Po spočítaní viac ako 79 percent okrskov vedie v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) podľa predbežných výsledkov súčasný predseda TTSK Jozef Viskupič (OĽANO, Nova, Kresťanská únia, Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Maďarské fórum) s viac ako 39 percentami. "Ďakujem za prejavenú dôveru občanom kraja, ale na definitívu si ešte musíme počkať," uviedol Viskupič. 

23:48 V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) po spočítaní 87,26 % okrskov naďalej výrazne vedie Jaroslav Baška (67,93 %) pred Petrom Máťošom (16,07 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. 

23:47 Erika Jurinová (32,43 %) naďalej vedie po spočítaní 84,49 % okrskov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) pred Igorom Chomom (21,75 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

23:46 Vyhrala pozitívna kampaň, vyhral program spolupráce a jej princípy. Vyhlásil to neoficiálny víťaz volieb na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter po zverejnení priebežných výsledkov Štatistickým úradom SR. Po sčítaní 93,46 % okrskov získal 46,75 % hlasov, za ním skončil Adrian Polóny so ziskom 15 %.

23:45 Rastislav Trnka (51,58 %) potvrdzuje svoje vedenie v Košickom kraji po spočítaní 81,88 % okrskov pred Viliamom Zahorčákom (16,08 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

23:44 Súčasného primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska prišiel do jeho volebnej centrály v sobotu pred polnocou podporiť aj Banskobystričan a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

23:42 Branislav Becík (27,73 %) naďalej vedie po spočítaní 87,11 % okrskov v Nitrianskom samosprávnom kraji pred Milanom Belicom (21,68 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

23:39 Milan Majerský (KDH) sa poďakoval voličom za účasť vo voľbách do Prešovského samosprávneho kraja a po sčítaní vyše 80 percent hlasov začali v jeho volebnom štábe v Prešove s oslavami. Potvrdil, že aj podľa údajov, ktoré majú k dispozícii z jednotlivých okrskov, jeho náskok pred ďalším z kandidátov stále rastie. 

23:25 Ján Mažgút priznal porážku v boji o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Uviedol to po sčítaní viac ako polovice okrskov v centrále strany Smer-SD. 

23:24 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní 75,41 % okrskov vedie Erika Jurinová (32,79 %) pred Igorom Chomom (21,61 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. 

23:23 Banskobystrický samosprávny kraj by mal viesť Ondrej Lunter. Po sčítaní 93,46 % okrskov získal 46,75 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

23:23 Nezávislý kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) uznal porážku vo voľbách. Uviedol to pre TASR po sčítaní vyše 88 % okrskov. Podľa priebežných výsledkov získal 14,88 % hlasov, súčasný podpredseda BBSK Ondrej Lunter vedie s 46,33 %.

23:06 Trnavskom samosprávnom kraji po spočítaní 58,06 % okrskov vedie Jozef Viskupič (36,8 %) pred Józsefom Berényim (20,6 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

23:05 V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) aj po spočítaní 67,33 % okrskov naďalej výrazne vedie Jaroslav Baška (68,41 %) pred Petrom Máťošom (15,42 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

23:04 Redaktor ta3 Martin Dušička poskytol aktuálne informácie z volebnej centrály jedného z favoritov na post predsedu Banskobystrického kraja Ondreja Luntera. Volebná účasť bola podľa jeho slov veľmi pekná.

23:01 Po spočítaní 58,76 % okrskov vedie v Košickom kraji Rastislav Trnka (51,54 %) pred Viliamom Zahorčákom (16,25 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

23:00 V Nitrianskom samosprávnom kraji po spočítaní takmer 68 % okrskov vedie Branislav Becík (27,82 %) pred Milanom Belicom (22,19 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:59 V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní 68,69 % okrskov vedie zatiaľ Milan Majerský (39,68 %) pred Michalom Kaliňákom (32,76 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:58 V Bratislavskom samosprávnom kraji po spočítaní 53,79 % okrskov vzrástol náskok Juraja Drobu (62,18 %) pred Jánom Mažgútom (13,81 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:57 Ondrej Lunter (46,33 %) naďalej vedie po spočítaní 88,23 % okrskov v Banskobystrickom kraji pred Adrianom Polónym (14,88 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

22:56 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 60 % okrskov vedie Erika Jurinová (32,12 %) pred Igorom Janckulíkom (23,18 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

22:43 Ondrej Lunter (46,22 %) naďalej vedie po spočítaní 75,16 % okrskov v Banskobystrickom kraji pred Adrianom Polónym (14,81 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

22:42 V Trenčianskom samosprávnom kraji aj po spočítaní 54,9 % okrskov naďalej výrazne vedie Jaroslav Baška (69,18 %) pred Petrom Máťošom (14,76 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

22:39 V Nitrianskom samosprávnom kraji po spočítaní 54,71 % okrskov vedie zatiaľ Branislav Becík (27,23 %) pred Milanom Belicom (22,22 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

22:38 V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní 57,42 % okrskov vedie zatiaľ Milan Majerský (38,45 %) pred Michalom Kaliňákom (34,36 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

22:31 V Trnavskom samosprávnom kraji po spočítaní 30,74 % okrskov vedie Jozef Viskupič (34,57 %) pred Józsefom Berényim (24,87 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:29 Pozrite si vyhlásenie úradujúceho šéfa Bratislavského kraja Juraja Drobu, primátora Bratislavy Matúša Valla a europoslanca Michala Šimečku po skončení volieb.

22:23 Rastislav Trnka (51,37 %) vedie v Košickom kraji po spočítaní vyše 30 % okrskov pred Viliamom Zahorčákom (16,52 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:22 V Nitrianskom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 40 % okrskov vedie zatiaľ Branislav Becík (27,17 %) pred Milanom Belicom (21,89 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:21 V Bratislavskom samosprávnom kraji po spočítaní 25,34 % okrskov vedie naďalej Juraj Droba (61,22 %) pred Jánom Mažgútom (14,03 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:20 V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní 45,46 % okrskov vedie zatiaľ Milan Majerský (37,69 %) pred Michalom Kaliňákom (34,66 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:19 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 30 % okrskov vedie Erika Jurinová (31,97 %) pred Igorom Janckulíkom (22,37 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

22:18 V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní 61,22 % okrskov vedie naďalej Ondrej Lunter (45,18 %) pred Adrianom Polónym (14,55 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:17 V Trenčianskom samosprávnom kraji aj po spočítaní viac ako 40 % okrskov výrazne vedie Jaroslav Baška (70,11 %) pred Petrom Máťošom (13,83 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

22:17 Redaktor Jozef Slivenský priniesol aktuálne informácie z volebnej centrály úradujúceho župana Rastislava Trnku v Košiciach. Župana sa pýtal aj na to, aké má pocity.

22:08 Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a Nezávislí kandidáti, Šanca, DS) verí, že z volebného súboja vyjde víťazne. Kampaň na obhajobu postu bola pritom podľa neho omnoho náročnejšia ako v minulých voľbách, do ktorej vstupoval z opozície. 

22:08 V Nitrianskom samosprávnom kraji po spočítaní 22,7 % okrskov vedie zatiaľ Branislav Becík (28,65 %) pred Tiborom Csengerom (22,45 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. 

22:03 Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba skonštatoval, že výsledky spojených komunálnych volieb zatiaľ vyzerajú byť na dobrej ceste. Čo sa týka jeho víťazstva, nechce byť prehnane naradostený a radšej počká, kým to bude oficiálne. Na predbežné čísla čaká s ďalšími kandidátmi na poslancov v centrále strany v Liberálnom dome.

22:02 V Trnavskom samosprávnom kraji po spočítaní 18,97 % okrskov vedie Jozef Viskupič (34,31  %) pred Józsefom Berényim (21,18 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. 

22:01 V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 40 % okrskov vedie naďalej Ondrej Lunter (44,37 %) pred Adrianom Polónym (14,47 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:59 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní takmer 20 % okrskov vedie Erika Jurinová (33,34 %) pred Igorom Janckulíkom (20,64 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:58 V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní vyše 32 % okrskov vedie zatiaľ Michal Kaliňák (37,85 %) pred Milanom Majerským (35,32 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. 

22:00 Na pocity z volieb sme sa pýtali aj dosluhujúcej predsedníčky Žilinského kraja Eriky Jurinovej, ktorá na tento post opäť kandidovala. Povedala, že pred výsledkami má rešpekt.

21:57 V Bratislavskom samosprávnom kraji po spočítaní necelých 13 % okrskov vedie Juraj Droba (59,57 %) pred Jánom Mažgútom (14,17 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:56 V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) s 13 volebnými obvodmi už odhlasovali všetci voliči, ktorí využili svoje právo rozhodnúť o tom, kto sa stane novým šéfom kraja a poslancom Zastupiteľstva BBSK. Kandidát na predsedu BBSK Ondrej Lunter musel preto v sobotu počas volebnej noci v Banskej Bystrici čakať so svojim vyhlásením, kým neodvolia aj tí poslední, ktorí prišli do volebných miestností do 20.00 h. Večer niekde zaznamenali veľký nápor hlasujúcich. 

21:49 Súčasný primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko je optimista a verí, že v sobotňajších komunálnych voľbách uspel. Povedal vo svojej volebnej centrále v Banskej Bystrici po zatvorení volebných miestností. 

21:48 Priebeh volieb bol v Prešovskom kraji pokojný, hoci jednotlivé volebné komisie museli riešiť niekoľko podnetov. Predseda volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Richard Jánoš TASR potvrdil, že nešlo o nič vážne. 

21:47 Redaktor Patrik Jager priniesol informácie z volebnej centrály Mareka Hattasa. Kampaň bola podľa neho veľmi vyčerpávajúca a dlhá. Volebný deň strávil s rodinou.

21:46 Výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov ukážu, či ľudia chcú zmenu vo vedení Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Pre TASR to uviedol nezávislý kandidát na predsedu BBSK Adrian Polóny. 

21:43 V Nitrianskom samosprávnom kraji po spočítaní 9,16 % okrskov vedie zatiaľ Tibor Csenger (27,05 %) pred Branislavom Becíkom (26,72 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. 

21:42 V Košickom samosprávnom kraji po spočítaní takmer 10 % okrskov vedie Rastislav Trnka (54,92 %) pred Viliamom Zahorčákom (14,24 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:41 V Trenčianskom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 15 % okrskov vedie Jaroslav Baška (73,64 %) pred Petrom Máťošom (11,37 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:40  V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní 10,47 % okrskov vedie Erika Jurinová (33,14 %) pred Igorom Chomom (20,36 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. 

21:38 Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ján Mažgút očakáva, že ľudia si v spojených voľbách zvolia v prvom rade rozumom a v neposlednom srdcom. Uviedol to pre TASR v sídle strany Smer-SD, kde počas sobotného večera očakáva výsledky volieb. 

21:33 Pozrite si tlačovú besedu Matúša Valla po zatvorení volebných miestností:

21:32 Jeden z kandidátov na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Dušan Velič začal svoju volebnú noc v Bratislave, v kruhu najbližšej rodiny, priateľov a kandidátov na poslancov za Bratislavský kraj. Jeho pocity po spojených voľbách sú dobré, zhodnotil to vo svojej centrále, kde vládne rodinná atmosféra. 

21:28 Napriek už medializovaným prognózam výsledkov sa opätovne kandidujúci súčasný šéf bratislavskej samosprávy Matúš Vallo (Team Bratislava, PS, SaS) predbežne neteší. "Pokorne čakáme na výsledky," uviedol za seba a svoj tím v úvodnom príhovore k novinárom počas volebnej noci po skončení hlasovania v sobotňajších spojených samosprávnych voľbách. 

21:24 V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako desiatich percent okrskov vedie Ondrej Lunter (40,59 %) pred Adrianom Polónym (13,37 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:22 Vo vysielaní ta3 sme sa pozreli na prvé predbežné výsledky volieb:

21:21 V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní 10,16 % okrskov vedie zatiaľ Michal Kaliňák (42,64 %) pred Milanom Majerským (30,57 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. 

21:19 V obci Žehra budú volebné miestnosti otvorené dlhšie. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Viac nám povedal reportér Jozef Slivenský.

21:15 Súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH) verí, že v sobotňajších voľbách uspel so svojím tímom a získal viac hlasov ako jeho protikandidáti. Uviedol to v centrále KDH v Prešove po zatvorení volebných miestností. 

21:14 Zapisovateľka jednej z bratislavských volebných miestností zhodnotila ich priebeh a opísala, čo sa deje po zatvorení volebných miestností:

21:11 V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese sa volí aj po 20.00 h. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. 

21:06 Priebeh volieb v regióne Trnavy a v južných okresoch Trnavského kraja bol pokojný. Okrem dvoch obcí v okrese Dunajská Streda, ktoré posunuli zatvorenie volebných miestností, sa hlasovanie o budúcich poslancoch, primátoroch, starostoch a krajských predsedoch skončilo 20.00 h. Voľby vyhodnotili jednotlivé okresné volebné komisie (OVK) ako bezproblémové. 

20:59 V Bratislavskom kraji uzavreli väčšinu volebných miestností, niektoré sa budú zatvárať postupne. Dôvodom je záujem voličov o sobotné samosprávne voľby, ktorí niekde čakali v radoch aj krátko pred plánovaným oficiálnym uzatvorením o 20.00 h. 

20:57 V niektorých okrskoch sa ešte stále volí. V ústredí štátnej komisie je naša redaktorka Barbara Štefanovičová, ktorá situáciu vysvetlila.

20:53 Menej starostí, viac času pre rodinu, ale aj ďalšia práca v samospráve. To sú východiská do najbližšej budúcnosti pre dlhoročných starostov obcí Závod a Vysoká pri Morave, Petra Vrableca a Dušana Dvorana, ktorí sa rozhodli po troch, respektíve štyroch volebných obdobiach už nekandidovať.

20:42 Pozreli sme sa do centrál viacerých kandidátov na županov. 

20:33 Spojené voľby v Nitre mali pokojný priebeh, vážnejšie problémy jednotlivé volebné komisie nehlásili. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek. V priebehu dňa sa miestami tvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Napriek očakávaniam však volebná účasť nebude rekordná, domnieva sa na základe informácií z jednotlivých volebných okrskov Holúbek. "V podvečerných hodinách dosahovala účasť okolo 30 až 35 percent, určite sme mali vyššie očakávania," povedal. 


20:26 Spojené voľby na hornej Nitre boli pokojné, bez vážnejších podnetov a incidentov. Okresné volebné komisie (OVK) z Prievidze a Bánoviec nad Bebravou počas soboty skontrolovali i viaceré okrsky. Svoje právo voliť využili i obyvatelia v karanténe. 


20:23 Podľa odhadov, ktoré zverejnil Denník N, volilo v Bratislave súčasného primátora Matúša Valla okolo 65 percent voličov, jeho protikandidáta Rudolfa Kusého necelých 30 percent.

20:22 Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Volebné miestnosti zostávajú otvorené v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Preto sa volebné moratórium v Trnavskom kraji predĺži nateraz o 1,5 hodiny a v Bratislavskom kraji o 45 minút. Z dôvodu vysokého záujmu voličov sa bude voliť dlhšie v obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese. 

20:13 V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese budú volebné miestnosti otvorené dlhšie. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Pre TASR to potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová s tým, že aj teraz ešte stoja voliči v rade v jednom z volebných okrskov. 

20:12 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov štátnej volebnej komisie, na ktorej informovali o priebehu volieb.

19:58 V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné spojené samosprávne voľby naďalej pokojné. Pred niektorými volebnými miestnosťami si však voliči môžu niekoľko desiatok minút počkať. Pre TASR to potvrdili hovorcovia jednotlivých mestských častí. Niektoré volebné okrsky hlásia zvýšený záujem voličov aj krátko pred 20.00 h. 

19:48 Volebné moratórium v Bratislavskom a Trnavskom kraji sa predĺži. Potvrdili to predstavitelia štátnej volebnej komisie s tým, že v Trnavskom kraji sa predĺži nateraz o 1,5 hodiny a v Bratislavskom kraji o 45 minút. Dôvodom je predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda).

19:47 Ľudia čakajúci pred volebnou miestnosťou, ktorí chcú odvoliť, musia mať podľa zákona vytvorený priestor na voľbu. Povedali to predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová. 


19:41 Policajti vyšetrujú prípad marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Na linku 158 ho v popoludňajších hodinách oznámil zapisovateľ okresnej volebnej komisie Michal Mráz. Podľa jeho vyjadrenia na prípad upozornili dve členky volebnej komisie v Dolných Semerovciach v okrese Levice.

19:33 Voľby v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) majú aj krátko pred zatvorením volebných miestností pokojný priebeh. Pre TASR to povedal predseda volebnej komisie NSK Tibor Ujlacký. 

19:32 Národná kriminálna agentúra aktuálne preveruje v rámci Slovenska viacero prípadov podozrenia z volebnej korupcie. Spolu ich do týchto chvíľ eviduje desiatky. Z hľadiska bezpečnosti však voľby prebiehajú do týchto chvíľ bezproblémovo, bez incidentov a výtržností.

19:28 V dôsledku zmeny času z letného na zimný príde v nedeľu (30. 10.) na 70 minút k pozastaveniu prijímania zápisníc z volebných okrskov do Integrovaného volebného informačného systému (IVIS). Má to zabrániť pochybnostiam o regulárnosti spracovania výsledkov. V sobotu podvečer to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz. 

19:26 Za úplne bezproblémový označila zhruba hodinu pred uzatvorením volebných miestností priebeh spojených volieb v obvodoch Zvolen, Detva a Krupina Alena Filová z organizačnej skupiny pre voľby na Okresnom úrade vo Zvolene. 

19:01 Ľudia, ktorí ešte nevolili majú posledné chvíle na odovzdanie hlasu v prvých spojených voľbách. Hlasy, ktoré odovzdali ľudia, po prvýkrát sčítajú elektronicky. Bližšie informácie už má Barbara Štefanovičová, ktorá sa nachádza v ústredí štátnej volebnej komisie.

18:52 Volebný deň v Nitrianskom kraji monitoroval po celý deň Patrik Jager, ktorý pripravil aktuálne informácie. V susednom Trnavskom kraji strávil volebný deň reportér Ladislav Žigo, ktorý ho zhrnul so svojím hosťom.

18:47 Na východe Slovenska mali spojené voľby relatívne pokojný priebeh. To však neznamená, že sa nevyskytli problémy. Naživo sme sa spojili s našim štábom, ktorý voľby mapoval od Levoče, cez Vysoké Tatry, obec Žehra a momentálne sa nachádza v Košiciach. Tretie najväčšie mesto na Slovensku bude mať po dnešku nového primátora alebo primátorku. Čo to bude pre Prešov znamenať, sa pýtala redaktorka Katarína Cimborová svojho hosťa.

18:34 Voľby sú dôležitou súčasťou demokracie s možnosťou istým spôsobom ovplyvniť to, čo sa deje v spoločnosti. Komunálne a krajské voľby sú ešte dôležitejšie v zmysle priameho ovplyvňovania bezprostredného okolia. Zhodujú sa Bratislavčania, ktorí sa v sobotných spojených voľbách vybrali do volebných miestností. 

18:26 Polícia v Trnave preveruje prípad zasielania podozrivých SMS správ na mobilné telefóny niekoľkých predsedov volebných komisií. Ako uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová, neznámy odosielateľ ich mal navádzať, aby pri sčítaní hlasov používali červené pero.

18:23 O bezpečný priebeh volieb sa stará vyše 4300 policajtov. V službe ich je počas soboty viac ako 6500. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Zdôraznil, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry skúmajú podnety, ktoré sa týkajú volebnej korupcie. 

18:17 Spojené voľby sa v sobotu konajú aj v obci Ruskov v okrese Košice-okolie. V komunálnych voľbách v nej za starostu kandiduje jediný uchádzač a na deväť obecných poslancov pripadá deväť kandidátov. Každému tak stačí na zvolenie jeden hlas. 

18:16 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov štátnej volebnej komisie, na ktorej informovali o doterajšom priebehu volieb:

18:07 Najstaršou členkou okrskovej volebnej komisie v Prešove je 83-ročná Genovéva Turčinová. Naopak, najmladšou členkou je 18-ročná Ema Tuptová. 

17:59 Priebeh sobotňajších volieb v okrese Piešťany bol zatiaľ pokojný a bezproblémový. Obyvatelia využívajú možnosť odovzdať svoj hlas zástupcom v mestskej i krajskej samospráve počas celého dňa. V Piešťanoch sa vytvárali pred volebnými miestnosťami v niektorých hodinách rady. 

17:47 Volebné moratórium by sa malo v Bratislavskom a Trnavskom kraji predĺžiť. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Vyplýva to z vyjadrenia predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza.

17:31 V súvislosti s chýbajúcimi hlasovacími lístkami v sobotňajších voľbách prijala polícia trestné oznámenie pre podozrenie trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

17:11 Priebeh volieb v Nitrianskom kraji je pokojný a bezproblémový. Ako pre TASR uviedli zástupcovia okresných volebných komisií, podnety a otázky, ktoré k nim prichádzajú z jednotlivých okrskov, sú iba administratívneho charakteru. 

17:04 V obci Potok v okrese Rimavská Sobota, ktorá je podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 najmenšou obcou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), prišla k volebným urnám do 16.00 h viac ako polovica voličov. Uviedla zapisovateľka miestnej volebnej komisie Adriana Brťková. 

17:03 Mestská volebná komisia (MVK) v Prešove sa v sobotu zaoberala viacerými podnetmi týkajúcimi sa možného porušenia volebného moratória. Išlo o zaparkované vozidlá blízko volebných miestností s reklamným polepom jednotlivých kandidátov. 

16:52 Do Bratislavy prišiel Ján Jakobej odovzdať svoj hlas v spojených samosprávnych voľbách z Nemecka, kde dlhodobo pracuje. Povedal, že mu nie je jedno, komu dá dôveru zastupovať jeho záujmy ako občana.

16:29 Chcel krúžkovať inde. Volič v Nitrianskom kraji si vzal hlasovací lístok von z miestnosti.

16:22 Volebný deň v Banskobystrickom kraji sleduje Martin Dušička.

16:16 Volebnú situáciu sleduje aj naša kolegyňa Barbara Štefanovičová, ktorá sa nachádza v Ústredí Štátnej volebnej komisie.

16:12 Situácia vo volebnej miestnosti v Poltári:

16:08 Pacienti hospitalizovaní v senior centre a v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici už odovzdali svoj hlas v sobotňajších spojených voľbách do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov. S prenosnou urnou prišli za nimi členovia volebného okrsku číslo jeden na Univerzite Mateja Bela, ktorý patrí medzi väčšie s počtom okolo 1300 oprávnených voličov. 

16:02 Do Bratislavy prišiel Ján Jakobej odovzdať svoj hlas v spojených samosprávnych voľbách z Nemecka, kde dlhodobo pracuje. Uviedol, že mu nie je jedno, komu dá dôveru zastupovať jeho záujmy ako občana. 

15:51 Niekde tretina, inde zase takmer polovica zapísaných voličov si bola do 14. hodiny uplatniť svoje voličské právo v spojených voľbách v okrskoch mesta Sliač, umiestnených v triedach tamojšej základnej školy. 

15:50 Odvolené už majú aj trnavskí hasiči.

Trnavský hasič prichádza do volebnej miestnosti TASR/Lukáš Grinaj

15:46 Voľby sledujú aj ruskí pozorovatelia, sú tu legálne. V Bratislave v Karlovej Vsi sa predstavili ako pozorovatelia z Golosu, čo je najväčšia ruská nezávislá organizácia, ktorá monitoruje voľby. Informoval Denník N.

15:41 S piesňou na perách a v pestrofarebných krojoch sa k volebným urnám v Dolnom Kubíne vydali členovia speváckej folklórnej skupiny (SFS) Orava. Ako uviedla vedúca SFS Anna Bakošová, aj oni chcú svojím hlasom ovplyvniť kvalitu života v Dolnom Kubíne. 

15:38 V jednom z košických volebných okrskov evidujú potrebu vysvetliť, ako voliť v spojených voľbách najmä u starších voličov. Povedal Miroslav Perháč, predseda jednej z okrskových volebných komisií v priestoroch základnej školy na Trebišovskej ulici v mestskej časti Západ. 

15:23 Obyvatelia Ciglianskej cesty a okolitých ulíc s individuálnou výstavbou v Prievidzi môžu po prvý raz v sobotných spojených voľbách využiť nový okrsok, ktorý mesto zriadilo v priestoroch jedného z bytov na Ciglianskej ceste. Volebná miestnosť v lokalite so sociálne slabšími obyvateľmi pravdepodobne prispeje podľa odhadu okrskovej komisie i k vyššej volebnej účasti. 

15:02 V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese sa bude zrejme termín sobotňajších volieb predlžovať. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová s tým, že problém majú len v jednom z dvoch volebných okrskov, v ktorom je zapísaných 1100 oprávnených voličov.

15:01 Obyvatelia dolnokubínskej mestskej časti Malý Bysterec môžu v sobotu odvoliť v tamojšej železničnej zastávke. Volebnú miestnosť tam presunuli z bytového družstva, kde bola po minulé roky. Jedným z dôvodov je bezbariérový prístup. Uviedol predseda okrskovej volebnej komisie v Malom Bysterci Rastislav Zahradník. 

14:59 Účasť na referende o americkej základni v Sliači je vysoká. Zhruba v polovici času, ktorý je určený na konanie referenda, prišli k hlasovacej urne v tamojšej základnej škole vyjadriť svoj postoj už stovky obyvateľov tohto kúpeľného mestečka.

14:48 Kandidát vo voľbách má právo byť prítomný ako pozorovateľ pri sčítavaní hlasov. Informoval o tom zastupujúci predseda štátnej volebnej komisie Marián Giba. 

14:47 Sobotňajšie spojené voľby sú v Rohožníku na Záhorí spestrené tým, že časť obyvateľov tu môžu voliť aj kandidátov do Zastupiteľstva mladých. Obec sa rozhodla vytvoriť päťčlenný poradný orgán so štvorročným mandátom, tvorený obyvateľmi vo veku od 15 do 25 rokov. Pomôcť má k tomu, aby mohla samospráva pri rozhodovaní adresnejšie a efektívnejšie zohľadniť názor i potreby mladých v obci. 

14:46 Obec Čierny Balog v okrese Brezno s vyše 5000 obyvateľmi bude mať po 16 rokoch nového starostu. V najväčšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja si obyvatelia nové vedenie vyberajú spomedzi pätice kandidátov. 

14:41 Sobotnými samosprávnymi voľbami i blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých ľudia žijú a hovoria aj pred kvetinárstvom v obci Kriváň v Detvianskom okrese. Parkovisko bolo v sobotu napoludnie zaplnené autami s rôznymi evidenčnými značkami. Okrem kupovania živých kvetov a sviečok na hroby sa však návštevníci rozprávali aj o voľbách. 

14:38 Hlasovať prišli aj nevesta so ženíchom v Komárne.

Nevesta so ženíchom hlasujú TASR - Milan Drozd

14:35 Sobotňajšie spojené voľby prebiehajú v Košiciach zatiaľ bez problémov. Pre TASR to uviedol zapisovateľ mestskej volebnej komisie Stanislav Takáč s tým, že v niektorých volebných miestnostiach v najväčšej mestskej časti Západ pridávali volebné zásteny. 

14:33 V najväčších bratislavských mestských častiach je priebeh sobotných spojených volieb zatiaľ pokojný. Pred niektorými volebnými miestnosťami sa však môžu tvoriť dlhšie rady, a to najmä pre nedostatok volebných zásten, ktoré samosprávam doručil štát. Potvrdili hovorcovia jednotlivých mestských častí. 

14:27 Národná kriminálna agentúra aktuálne preveruje v rámci Slovenska viacero prípadov podozrenia z volebnej korupcie. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Dodala, že podrobnejšie informácie poskytnú, keď to situácia dovolí. 

14:25 Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra. Volebné miestnosti sú otvorené do 20.00 h.

14:23 K volebným urnám prišli aj naši traja najvyšší ústavní činitelia. Prezidentka, predseda parlamentu aj predseda vlády vyzvali občanov, aby dnes využili svoje volebné právo. Pozrite si reportáž nižšie.

14:21 Polícia v Trenčianskom samosprávnom kraji zatiaľ neeviduje žiadne narušenie priebehu volieb ani žiadne incidenty. Informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová. 

14:15 Spojené voľby v Nitre majú zatiaľ pokojný priebeh, jediným problémom sú dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Na niektorých miestach a v určitom období čakajú ľudia aj hodinu, volebné miestnosti sa rýchlo plnia. "Na miestach s výnimočným náporom voličov priebežne pridávame plenty a pri radoch pred volebnými miestnosťami umiestňujeme stoličky," skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek. 

14:14 O hlasovanie špeciálnym spôsobom v sobotných spojených voľbách požiadalo 1867 voličov. Najviac žiadateľov zaznamenali v obci Michalovce, kde o hlasovanie do špeciálnej volebnej schránky požiadalo 180 ľudí. Informovala o tom šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. 

14:06 Bratislavská mestská časť Rača odporúča voličom, aby za paraván vchádzali pripravení. Jarmila Ďuríková z miestneho úradu pripomína, že zoznam kandidátov si môžu naštudovať na nástenke pred vstupom alebo na webovej stránke mestskej časti. 

14:05 Spojené voľby do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov v jednom z volebných okrskov v Detve sú pokojné a bez incidentov. V sobotu to uviedol predseda volebnej komisie Igor Závodný.   

14:01 V Bratislavskom kraji sú sobotné samosprávne voľby zatiaľ pokojné, bez incidentov. Potvrdili to jednotlivé okresné volebné komisie. "Problémom" je len dlhšie čakanie pred niektorými volebnými miestnosťami v Bratislave. 

13:55 Značná účasť sprevádza spojené voľby v rómskej osade v Trebišove. "Je veľký záujem voličov. Nie sú žiadne problémy, zatiaľ všetko prebieha pokojne, voliči sú disciplinovaní," uviedol predseda okrskovej volebnej komisie Róbert Mergeš. 

13:53 Priebeh volieb je v meste Senica od otvorenia volebných miestností pokojný. Informáciu potvrdila hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. 

13:49 O hlasovanie špeciálnym spôsobom v sobotných spojených voľbách požiadalo 1867 voličov. Najviac žiadateľov zaznamenali v obci Michalovce, kde o hlasovanie do špeciálnej volebnej schránky požiadalo 180 ľudí. Informovala o tom šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. 

13:45 Levická polícia prešetruje údajné zvýhodňovanie jedného z kandidátov na starostu v obci Hontianske Trsťany v okrese Levice. Prípad ohlásila jeho protikandidátka. 

13:44 Spojené voľby boli na hornej Nitre v sobotu dopoludnia pokojné, komisie nezaznamenali podnety. Potvrdili to zapisovateľky okresných volebných komisií v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou. 

13:43 Situácia vo volebnej miestnosti v nitrianskej mestskej časti Janíkovce.

Nitra Mestská časť Janíkovce ta3 Patrik Jager

13:40 Takto vyzerá veľký rad pred volebnou miestnosťou v Žehre.

Žehra ta3 Jozef Slivenský

13:24 V najmenšej obci na Slovensku Príkra v okrese Svidník majú 11 voličov. "V dedine je 11 obyvateľov a v komisii sme desiati, takže je to takmer jedna k jednej," povedal jeden z členov volebnej komisie Dušan Harčár.

13:22 Priebeh spojených samosprávnych volieb je zatiaľ pokojný, celkovo bezproblémový. V sobotu napoludnie o tom informoval zastupujúci predseda štátnej volebnej komisie Marián Giba. 

13:21 Štátna volebná komisia bude popoludní rozhodovať o prípadnom predĺžení volebného moratória. Dôvodom sú problémy, ktoré sa vyskytli vo volebných miestnostiach v obciach Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. 

13:07 Slovenské televízie ponúkajú v sobotu a nedeľu špeciálne volebné spravodajstvo. Mapujú priebeh volebného dňa a po uzatvorení volebných miestností prinesú aj priebežne zverejňované výsledky. 

13:05 Voliť prišli aj tí najstarší.

Volič dôchodca TASR – Milan Kapusta

12:53 V Ratkove v okrese Martin si v sobotu vyberajú obyvatelia iba krajských poslancov a predsedu Žilinského samosprávneho kraja. O post starostu a piatich poslancov obecného zastupiteľstva sa nikto neuchádza. 

12:52 V meste Myjava je do zoznamov voličov zapísaných v desiatich okrskoch viac ako 9500 voličov. "V niektorých okrskoch vznikajú dosť veľké rady, pretože ľudia za zástenou si ešte len čítajú kandidátov a vyberajú až na mieste," informovala zapisovateľka mestskej volebnej komisie Jarmila Sluková. 

12:50 Voľby v krajskom meste Trnava sú od otvorenia volebných miestností pokojné. Účasť voličov na hlasovaní ovplyvňovali dopoludňajšie nákupy, plánovaný odchod mimo mesta či iné potreby. Zhodli sa na tom oslovení predsedovia okrskových komisií. Dopoludňajší počet voličov by podľa nich mohol indikovať dobrú celkovú účasť vo voľbách. 

12:45 Na území mesta Brezno otvorili o 7.00 h bez problémov volebné miestnosti vo všetkých 22 okrskoch. Obyvatelia mesta volia v priestoroch základných či materských škôl i na stredných školách, volebné okrsky sú zriadené aj na zimnom štadióne, v pohostinstve či v hoteli. 

12:42 V obci Veľký Slavkov neďaleko Popradu je o sobotňajšie voľby veľký záujem. Potvrdila to predsedníčka tamojšej volebnej komisie Viera Zumriková s tým, že ľudia chodia priebežne už od rána a viac menej-stále čakajú v rade. 

12:29 V bratislavskej Petržalke sa pred niektorými volebnými miestnosťami počas sobotných spojených volieb môžu vytvárať dlhšie rady, voliči si v nich postoja aj niekoľko desiatok minút. Dôvodom je nedostatok volebných zásten, ale aj to, že niektorí študujú kandidátov až na mieste. Mestská časť ubezpečuje, že problém rieši. Zároveň odporúča prísť so zoznamom kandidátov 

12:22 Na účasť vo volbách vyzval aj predseda parlement Boris Kollár.

12:20 V Doľanoch na hranici Bratislavského a Trnavského kraja evidujú od rána štandardný záujem o účasť v sobotňajších spojených voľbách. "Voliči prichádzajú priebežne, voľby sú bez komplikácií," uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie Andrea Tarabová. Zaznamenali však i prípad voliča, ktorý chcel voliť bez trvalého bydliska v obci. 

12:15 Nová starostka podhorskej prihraničnej obce Krivoklát v Ilavskom okrese, ako aj všetci poslanci obecného zastupiteľstva, ktorí budú zvolení, budú v samospráve nováčikmi. Informovala o tom dosluhujúca starostka obce Mária Prekopová, ktorá robila starostku 12 rokov a v komunálnych voľbách už nekandiduje. 

12:06 Voľby na košickom rómskom sídlisku Luník IX sprevádza zvýšený záujem občanov. Pred miestnym komunitným centrom, kde sú dve volebné miestnosti, sa od rána tvorí rad voličov. 

12:05 Obyvatelia Moškovca (okres Turčianske Teplice) si v sobotných spojených voľbách vyberajú len obecných a krajských poslancov a predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Nenašiel sa tam totiž nikto, kto by chcel zastávať funkciu starostu. Rovnakú situáciu v obci na hornom Turci neriešia po prvý raz. 

12:02 Premiér Eduard Heger vyzval na účast vo voľbách. 

12:00 "Využila som svoje občianske právo a odvolila som v komunálnych a regionálnych voľbách," napísala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. "To, v akom prostredí žijeme, má zásadný vplyv na kvalitu nášho života a všetci chceme, aby sme žili spokojný život vo fungujúcej obci, meste a kraji," dodala prezidentka.

11:57 Polícia vyšetruje podozrenie z volebnej korupcie v obci Šalov v okrese Levice. Oznámila ju kandidátka na starostku, podľa vyjadrenia ktorej dve osoby zo Šalova mali spolupracovať s terajšou starostkou a sľubovať finančnú odmenu občanom za odovzdané hlasy vybranému kandidátovi. Vyšetrovanie prípadu prevzala NAKA, potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.   

11:46 V obci Macov sa objavili chyby v hlasovacích lístkoch. Obec Tomášov mala technické problémy. Znamená to, že pravdepodobne sa o hodinu predĺži aj moratórium.

11:44 Troch voličov zaregistrovala zatiaľ od otvorenia volebnej miestnosti do 10.30 h okrsková komisia v obci Michalková v okrese Zvolen. Je to jedna z mála obcí na Slovensku, kde sa pre nezáujem kandidovať na starostu a poslancov konajú iba voľby do vyššieho územného celku. 

11:43 V Nitre sa tvoria dlhé rady, ľudia sa často rozhodujú až za provizórnou stenou. Aj tých je málo, čo znamená, že další voliči musia čakať na chodbe. Väčšinou sú dve alebo tri plenty, ľudia by privítali, keby ich bolo viac, aby nemuseli čakať.

Nitra ta3 Patrik Jager

11:37 V troch obciach Nitrianskeho kraja sa o priazeň voličov uchádza menej kandidátov, než je stanovený počet členov obecného zastupiteľstva. Zaregistrovaní kandidáti si tak môžu byť istí svojím zvolením. 

11:28 Sobotné spojené voľby sú rovnako dôležité ako národné voľby. Vyhlásil to predseda vlády Eduard Heger po tom, ako odvolil na bratislavskom gymnáziu na Bilíkovej ulici spoločne s manželkou. 

Eduard Heger TASR - Martin Baumann

11:24 Nie je jedno, kto stojí na čele mesta či kraja, zhodujú sa voliči v bratislavskej Petržalke. Mnohí svoje volebné právo berú aj ako povinnosť i možnosť ovplyvniť dianie v mestskej časti, meste či kraji. 

11:17 Voľby v Nitrianskom samosprávnom kraji prebiehajú pokojne a bez problémov. Povedal to predseda volebnej komisie NSK Tibor Ujlacký. 

11:08 Peter Pellegrini volil vo volebnej miestnosti v Banskej Bystrici. Nižšie nájdete fotku z hlasovania a aj video po vhodení lístku do volebnej schránky.

Peter Pellegrini ta3 Martin Dušička

10:59 Pozrite si aj príchod prezidentky Zuzany Čaputovej do volebnej miestnosti v Pezinku.

10:53 Pri sobotňajších spojených voľbách v obci Drienovec v okrese Košice-okolie ráno zaevidovali aj rady voličov. Ako povedal predseda miestnej volebnej komisie Peter Lukács, zvládajú to bez problémov. V tejto obci sa po komunálnych voľbách v roku 2018 konali ešte ďalšie dve doplňujúce voľby. Starostu si tu tak od roku 2020 volia tretíkrát. 

10:51 Pozrite si fotogalériu z volebnej miestnosti v Mestskom kultúrnom stredisku Kežmarok.

10:46 Volebný deň sa začal bez incidentov, polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. 

10:45 Prezidentka SR Zuzana Čaputová povzbudila ľudí k účasti na sobotňajších spojených voľbách. Poukázala pritom na význam samospráv, ktorý sa prejavil aj počas pandemickej či migračnej krízy. Myslí si, že samosprávy sú občanom najbližšie. Prezidentka to uviedla po tom, ako odovzdala svoj hlas v materskej škole v Pezinku. 

10:44 Takto to vyzerá pred volebnou miestnosťou v Trnave.

10:42 Vo Vysokých Tatrách v sobotu volia obyvatelia napríklad aj v historickej budove Vily Flóra v Starom Smokovci. Dôvodom je rekonštrukcia priestorov mestského úradu, kde v minulosti okrsok číslo 3. sídlil. Predseda volebného okrsku v Starom Smokovci Jozef Pavlík uviedol, že sa museli prispôsobiť menším priestorom, ktoré vo výstavnej sieni Tatranskej galérie aktuálne majú.   

10:27 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár vyzval všetkých občanov, aby využili svoje právo a išli voliť. Vyhlásil to po tom, ako v sobotu ráno odovzdal svoj hlas v spojených voľbách. Kollár spolu s rodinou odvolil na Základnej škole Milana Hodžu na Škarniclovej ulici v Bratislave. 

Boris Kollár vo volebnej miestnosti ta3 Andrej Horváth

10:22 V prípade podozrenia z volebnej korupcie sa treba obrátiť na najbližšieho príslušníka Policajného zboru. Uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. 

10:20 Rady pred volebnými miestnosťami na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici.

Volebná miestnosť na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici ta3 Martin Dušička

10:16 Aktuálna situácia pred obecným úradom v obci Chminianske Jakubovany.

Chminianske Jakubovany Obecný úrad ta3 Katka Cimborová

10:14 Takto vyzerá účasť voličov vo volebnej miestnosti v Nitre.

Nitra ta3 Patrik Jager

10:08 Voličom, ktorí si nemôžu sami upraviť hlasovací lístok, napríklad pre zdravotné postihnutie, môže s hlasovaním pomôcť iná spôsobilá osoba. Pripomína to na svojom webe Ministerstvo vnútra SR. Za voliča to však nesmie robiť člen okrskovej volebnej komisie. Volebné miestnosti sú otvorené do 20.00 h. 

10:00 Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

9:57 O siedmej hodine sa v Nitre otvorili všetky volebné miestnosti a priebeh volieb je doteraz bezproblémový. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek. Spojené voľby sa v Nitre konajú celkovo v 71 okrskoch. 

9:56 Pozrite si fotogalériu z volebnej miestnosti v Kláštore Vincentiek v Belušských Slatinách.

9:51 V regióne Gemer otvorili všetky volebné miestnosti včas a bez problémov. Spojené komunálne voľby sa konajú vo všetkých obciach a mestách okresov Rožňava, Rimavská Sobota i Revúca. 

9:46 Členovia štátnej volebnej komisie pôjdu počas soboty kontrolovať aj situáciu vo volebných miestnostiach "Ak to bude potrebné, tak budú prijímať opatrenia," uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. 

9:39 Priebeh sobotňajších spojených volieb je v Rovinke pri Bratislave pokojný, voliči do volebných miestností prichádzajú od rána priebežne, rady sa netvoria. "Zatiaľ je to úplne štandardný priebeh volieb, bez komplikácií," uviedol podpredseda miestnej volebnej komisie Slavomír Sabanoš. 

9:34 V regióne Trnavy i v okresoch na juhu Trnavského kraja otvorili volebné miestnosti načas a bez problémov. Potvrdili to zapisovatelia okresných volebných komisií (OVK). 

9:31 Pozrite si plnú volebnú miestnosť v radnici v Trnave.

9:29 Takto to vyzerá, keď idete voliť s ochorením Covid-19. Na snímke členovia špeciálnej volebnej komisie vybavení osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami idú so špeciálnymi volebnými schránkami za voličom v izolácii do domácností v Košiciach.

Pod fotkou nájdete aj článok s presnými pravidlami a obmedzeniami pre voličov s ochorením Covid-19.

Volenie s Covid-19 TASR – František Iván

9:23 Bezproblémový začiatok spojených samosprávnych volieb hlásia aj štyri najväčšie bratislavské mestské časti. Všetky volebné miestnosti boli otvorené včas. Potvrdili to hovorcovia miestnych samospráv. 

9:19 Nového župana si vyberajú aj obyvatelia najväčšieho kraja na Slovensku. V Prešovskom kraji sa o post predsedu VÚC uchádza až 8 kandidátov. Viac sa dozviete v reportáži nižšie.

9:11 V obci Varín v okrese Žilina spojili v sobotu komunálne a krajské voľby s miestnym referendom o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva. Samospráva o referende informuje na svojej webovej stránke.

9:05 V obci Chminianske Jakubovany v okrese Prešov pristúpila prešovská okresná volebná komisia k označeniu hlasovacích lístkov nad rámec zákona. Rovnako tam riešila vzdanie sa členstva v okrskovej volebnej komisii jedného z členov. Zvyšné okresné volebné komisie ani polícia nezaznamenali v Prešovskom kraji problémy v súvislosti so spojenými samosprávnymi voľbami. Potvrdili to polícia a jednotlivé okresné volebné komisie. 

9:03 Spojené samosprávne voľby sa v sobotu ráno začali v okresoch Lučenec a Poltár bez problémov. Volebné miestnosti boli otvorené vo všetkých 57 obciach okresu Lučenec a 22 obciach okresu Poltár. Uviedla to predsedníčka okresnej volebnej komisie v Lučenci Zuzana Lengyelová, ktorá má na starosti aj voľby v okrese Poltár. 

8:57 Takto volil predseda strany SaS Richard Sulík na Základnej škole Dr. Ivana Dérera  v Bratislave.

Richard Sulík ta3 Andrej Horváth

8:51 Voľby do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov sa začali zväčša bez problémov. Výnimkou je volebná miestnosť v obci Macov (okres Dunajská Streda), kde zistili nesprávne vytlačený hlasovací lístok. Hlasovanie sa v tejto miestnosti obnoví po jeho výmene. "Predpokladá sa, že to nebude dlhšie ako hodinu. O túto hodinu bude potrebné v tejto volebnej miestnosti predĺžiť hlasovanie," informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. 

8:43 Ihneď po otvorení volebných miestností sa na sobotňajších spojených voľbách zúčastnili prví voliči v bratislavskom Čunove. Aj ich hlasy rozhodnú nielen o starostovi a poslancoch mestskej časti, ale aj primátorovi  a poslancoch hlavného mesta a šéfovi i zložení zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. 

8:42 Takto to vyzeralo vo volebnej miestnosti v jedálni internátu Prešovskej univerzity.

Volebná miestnosť v Prešove ta3 Katka Cimborová

8:39 V Košiciach a ich okolí pri otváraní volebných miestností nezaznamenali žiadne problémy. Potvrdili to obe okresné volebné komisie. Pokojný začiatok sobotňajších spojených volieb potvrdila aj polícia.

8:34 Viete kto môže v Spojených regionálnych voľbách 2022 voliť? Podmienky a pravidlá nájdete v článku nižšie. 

8:27 Spojené voľby do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov sa začali o 7.00 h vo všetkých obvodoch spadajúcich pod okres Veľký Krtíš. V sobotu ráno to uviedol predseda okresnej volebnej komisie vo Veľkom Krtíši Jaroslav Filip. 

8:18 Spojené samosprávne voľby v Bratislavskom kraji sa začali bez problémov, technické problémy zaznamenali len v obci Tomášov (okres Senec). Potvrdili to jednotlivé okresné volebné komisie. "V jednej obci, v Tomášove, sa nemohli začať voľby načas pre technické problémy. Na ich odstránení pracujú," uviedli z okresnej volebnej komisie. 

8:15 Spojené voľby do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov sa začali o 7.00 h vo všetkých 169 okrskoch obvodov Zvolen, Detva a Krupina, spadajúcich pod okres Zvolen. Uviedla to vedúca organizačnej skupiny pre voľby Okresného úradu vo Zvolene Alena Filová.   

8:09 Pozrite sa aj do volebnej miestnosti na Sliači.

Volebná miestnosť Sliač ta3 Martin Dušička

8:02 Prvovoliči sa zhodli, že informácie o kandidátoch na primátorov a predsedov krajov i na poslancov oboch zastupiteľstiev čerpali najmä z internetu, sociálnych sietí, alebo sa o tom rozprávali v kruhu svojej rodiny. Viacerí uviedli, že volebné diskusie nesledovali a kandidátov si budú vyberať podľa sympatií či podľa ich volebného plánu, ktorý si naštudovali. 

7:59 Takto to skoro ráno vyzeralo vo volebnej miestnosti v obci Papradno.

Volebná miestnosť v obci Papradno, Horné Považie. ta3 Anna Mazreku

7:54 Takto to vyzeralo vo volebnej miestnosti, ktorá je prvýkrát v jedálni. Nachádza sa na Paneurópskej VŠ v Petržalke.

Paneurópska VŠ ta3 Zuzana Galisová

7:48 Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas spojených volieb podľa informácií zo Štatistického úradu SR asi 140.000 mladých ľudí. Viacerí uviedli, že voliť pôjdu, pretože im záleží na tom, kto bude viesť ich mesto alebo samosprávny kraj. Nájdu sa aj takí, ktorí voľné dni využijú na cestovanie a v deň volieb nebudú v mieste svojho trvalého bydliska. 

7:44 Prvá miestnosť, ktorú sme počas volebného vysielania navštívili, je umiestnená v horárni. Z miesta vám prinášame aj foto. Ako to na mieste vyzeralo nájdete aj v reportáži nižšie.

Volebná miestnosť v horárni ta3 Jozef Slivenský

7:40 Mesto Myjava pripravilo pre obyvateľov z odľahlých kopaníc bezplatnú dopravu do volebnej miestnosti z lokalít Malejov a Junasovia. Informoval hovorca mesta Marek Hrin. 

7:33 Viete či krížik alebo krúžok? Odpoveď a iné užitočné informácie nájdete v príspevku nižšie.

7:25 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa podľa oficiálneho programu zúčastní na voľbách o 10:30 h.

7:18 Voliť budú obyvatelia v 2926 obciach, mestách a mestských častiach. V piatich z nich sa konajú len krajské voľby, pretože v nich neevidujú žiadnych kandidátov na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva. Zriadených je 6010 volebných okrskov. Voliť môže prísť takmer 4,41 milióna ľudí. 

7:13 Premiér Eduard Heger sa podľa oficiálneho programu zúčastní na voľbách o 10.00 h.

7:08 Čo si treba priniesť do volebnej miestnosti? Odpoveď nájdete v článku nižšie.

7:07 Ak potrebujete pomoc, pre voličov je spustená aj infolinka: 02/48592317 a 02/485923. 

7:05 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár sa podľa oficiálneho programu zúčastní na voľbách o 9:30.

7:00 Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa začali, volebné miestnosti sú otvorené do 20.00 h.

6:49 "Prvýkrát v histórii nás čakajú v jeden deň komunálne aj regionálne voľby," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. "V sobotu od siedmej rána do ôsmej večera budeme môcť voliť starostov, primátorov, županov, ako aj miestnych a krajských poslancov," pokračovala prezidentka.

"Využime preto svoje volebné právo a ovplyvnime budúcnosť obcí, miest a krajov, ktoré dôverne poznáme, ktoré máme v srdci a kde je náš domov," dodala a vyzvala tak občanov SR na účasť na voľbách.

6:42 Voliť do samosprávnych krajov môže každý občan Slovenskej republiky a cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia samosprávneho kraja. Výnimkou je možnosť, mať trvalý pobyt vo vojenskom obvode, ktorý patrí na účely volieb do orgánov samosprávneho kraja do jeho územia. Občan môže voliť, iba ak najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov.

6:28 Prečítajte si 10 rád, ako správne voliť, aby váš hlas neprepadol. Všetky užitočné informácie nájdete na jednom mieste v článku nižšie.

6:21 Voliť do samosprávy obce môže každý občan Slovenskej republiky a cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov.

6:12 Voliť v jesenných komunálnych voľbách sa v sobotu chystajú aj obyvatelia domovov sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja 

6:00 Slováci a obyvatelia s trvalým bydliskom na Slovensku budú po štyroch rokoch voliť v sobotu v komunálnych voľbách. Nových zástupcov do vyšších územných celkov (VÚC) budú zase voliť po päťročnom období. Volebné miestnosti sa otvoria o 7.00 h. a zatvoria o 20.00 h. Komunálne voľby a voľby do VÚC budeme počas celého víkendu sledovať online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok