Radka, ktorá prežila tragédiu na Zámockej: Nikto z nás nečakal, že nás prišiel zavraždiť

ta3/Nicolette Ftackova; hm; ap
21.10.2022 14:15

Radka (28) zažila hrôzu, ktorú si mnohí z nás ani nevedia predstaviť. Sedela s priateľmi vo svojom obľúbenom podniku Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave, bavila sa, keď sa v sekunde všetko zmenilo. Pred očami jej zavraždili dvoch blízkych priateľov a ju postrelili do nohy. V exkluzívnom rozhovore pre ta3 odpovedala aj na to, ako si spomína na osudný večer a priateľov Juraja a Matúša.

Radka, ktorá prežila tragédiu na Zámockej: Nikto z nás nečakal, že nás prišiel zavraždiť
Archív Radky

Spomínate si, že by mali v minulosti problémy pre svoju identitu?

Sú to väčšinou veci, ktoré vám povedia, ale vy ich následne vytesníte z hlavy. Pamätám si však jednu vec, ktorá sa stala Jurajovi a jeho kamarátovi. Boli raz obeťami slovného útoku v MHD od nejakých chalanov a nikto sa ich v tom autobuse nezastal.

Nepovedal ani slovo

Ako si s odstupom niekoľkých dní spomínate na udalosť na Zámockej ulici? Útočník sa pohyboval neďaleko baru niekoľko minút. Kedy sa podľa vás začal správať podozrivo? 

Problémom je, že on sa ani nesprával podozrivo, v tom výklenku stál približne 30-40 minút podľa dostupných informácií. Veľakrát tam ľudia postávali alebo si tam sadli na schody, čakali na niekoho. My sme tam často sedávali, keď boli plné lavičky. Vyzeral, ako keby čakal na niekoho, obzeral sa okolo seba, ešte aj ťukal do mobilu, tuším. Nikto z nás nečakal, že nás prišiel zavraždiť. Nepovedal ani slovo, nemal žiadne narážky.

Po tragédii prišla veľká vlna solidarity, organizujú sa podporné zhromaždenia, viacerí ľudia sa prihlásili k LGBTI+ komunite, vrátane moderátora ta3 Rastislava Ilieva. Prispeje tragédia k väčšiemu prijatiu LGBTI+ komunity v spoločnosti? 

To je ťažké povedať. V prvom rade ma hrozne mrzí, že sa musela nejaká tragédia stať, aby sa toľko ľudí zomklo a začali bojovať. Aby pochopili, že nie sme nejaké cvičené opice či omyl prírody, ale normálni ľudia, ktorí majú svoje životy. Mrzí ma, že sa to stalo a že som to videla na vlastné oči.

Zároveň veľmi dúfam, že sa niečo zmení. Videli sme však, že zákon, ktorý mal uľahčiť život LGBTI+ ľuďom, neprešiel. Aj napriek tragédii, neodsúhlasili ani základné veci, pretože ten zákon obsahoval úplné minimum.

Ako vnímate komentáre a odozvu ľudí na sociálnych sieťach v súvislosti s tragédiou?

Mrzí ma, že aj napriek tragédii, ktorá sa stala, ľudia dokážu živiť v sebe toľko nenávisti. To je asi všetko, čo viem k tomu povedať. Naozaj nerozumiem, kde sa v ľuďoch berie také zlo, keď zomreli dvaja mladí nevinní ľudia. Len preto, že sedeli niekde v bare a nikomu neubližovali. Aj mňa postrelili a ja som tiež nič nerobila, len som sedela a pozerala na Matúša ako objednáva jedlo.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok