V Mariupole odstránili pamätník obetiam hladomoru. Ide o symbol dezinformácií, uviedla proruská organizácia

ta3 TASR
19.10.2022 22:11

Moskvou dosadení predstavitelia juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré sa v máji po niekoľkotýždňovom ostreľovaní dostalo pod ruskú kontrolu, odstránili v stredu pamätník venovaný ukrajinským obetiam stalinského hladomoru. Informovala agentúra AFP.

V Mariupole odstránili pamätník obetiam hladomoru. Ide o symbol dezinformácií, uviedla proruská organizácia
Twitter/Olena Halushka

V rokoch 1932 – 1933 počas nútenej kolektivizácie úrody zo strany sovietskeho vodcu Josifa Vissarionoviča Stalina zahynulo niekoľko miliónov Ukrajincov. Kyjev hovorí v tejto súvislosti o úmyselnej genocíde, Moskva však dané udalosti bagatelizuje a dáva ich do kontextu hladomorov, ktoré zasiahli aj oblasti strednej Ázie a Ruska.

Pamätník obetiam hladomoru a politických represií počas sovietskej éry bol umiestnený v roku 2004 na menšom námestí neďaleko mariupolského divadla, ktoré v marci zničili ruské okupačné sily. Monument tvorili dva žulové bloky, na ktorých boli zobrazené pšeničné klasy a ostnatý drôt.

Hovorkyňa miestnej proruskej mládežníckej organizácie Jevgenija Krotovová pre ruskú štátnu agentúru Ria Novosti povedala, že sa neodstraňuje pamätník, ale "symbol politických dezinformácií"

Učiteľka z miestnej Pryazovskej štátnej technickej univerzity Oľga Šmačkovová zase uviedla, že je lepšie "nepripomínať ľuďom stále dookola tie najstrašnejšie časy". Proruskí separatisti v Doneckej oblasti na platforme Telegram oznámili, že kameň z pamätníka bude zrecyklovaný na stavebný materiál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok