Vodafone chce v Nemecku sprístupniť rýchly internet, vybuduje sieť za sedem miliárd eur

TA3 ČTK
17.10.2022 10:48

Britský telekomunikačný koncern Vodafone chce v Nemecku vybudovať širokopásmovú optickú sieť za sedem miliárd eur, ktorá sprístupní rýchly internet siedmim miliónom nemeckých domácností. Spojí sa kvôli tomu s luxemburským finančným holdingom Altice a budú konkurovať Deutsche Telekom. Vodafone to v pondelok uviedol v Düsseldorfe.

Vodafone chce v Nemecku sprístupniť rýchly internet, vybuduje sieť za sedem miliárd eur
TASR

Nemecko je pre britskú spoločnosť najväčším trhom. Spoločný podnik s Altice spustí v roku 2023, plánovaný je na šesť rokov a zo 70 percent bude financovaný dlhom.

Ide o takzvané FTTH pripojenie (Fibre to the Home), kedy optický kábel dosahuje až do bytu alebo tesne za jeho dvere a je teda k užívateľovi bližšie. Vodafone má zatiaľ len niekoľko takých pripojení, namiesto toho sa spoločnosť na prenos dát spolieha na televízne káble. Čistý optický internet je považovaný za stabilnejší a rýchlejší, ale je pre zákazníkov aj drahší, uviedla agentúra DPA.

Výstavbu vykoná dcérska spoločnosť Altice Geodesia. Vodafone Germany bude zodpovedný za propagáciu rýchlejšieho širokopásmového pripojenia u nových zákazníkov.

Obe firmy budú v novom podniku FibreCo vlastniť 50 percent. Ich spojenie ešte musia schváliť regulačné orgány a očakáva sa, že bude dokončené v prvej polovici roku 2023.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok