Neandertálci a ľudia spolunažívali vyše tisíc rokov. Kopírovali od seba nástroje aj šperky

ta3 ČTK
15.10.2022 06:00

Moderní ľudia žili v Európe po boku neandertálcov najmenej cez tisíc rokov a počas tejto doby od seba navzájom kopírovali kamenné nástroje alebo šperky. Ďalšie dôkazy o spolužití ľudí a ich najbližších vyhynutých príbuzných priniesla štúdia vedeckého tímu z britských a holandských univerzít.

neandertálec kostra lebka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

O kontakte medzi neandertálcami a našimi priamymi predkami vedci vedia už dlhšiu dobu. Témou sa zaoberal aj tohtoročný laureát Nobelovej ceny za fyziológiu a lekárstvo Svante Pääbo, ktorý porovnával genómy moderného človeka a jeho najbližších vyhynutých príbuzných, neandertálcov a denisovanov. Ukázal, že medzi druhmi dochádzalo k miešaniu.

Vo štvrtok zverejnená štúdia uvádza, že Homo sapiens a neandertálci žili na území dnešného Francúzska a severného Španielska po dobu zhruba 1400 až 2900 rokov, než dávny príbuzný človeka ako samostatný druh vymizol. Vedci analyzovali súbor dát 56 neandertálskych a ľudských artefaktov, 28 pre každú skupinu, zo 17 archeologických nálezísk vo Francúzsku a severnom Španielsku, a ďalších desať vzoriek neandertálskeho pôvodu z rovnakého regiónu.

"V tejto oblasti je mnoho podobností v spôsobe, akým oba druhy vytvárali predmety hmotnej kultúry a ako sa správali," povedal vedúci autor štúdie Igor Djakovic z holandskej univerzity v Leidene. To podľa neho pomáha doložiť, že medzi oboma druhmi dochádzalo k interakcii.

Analýza okrem iného ukázala, že sa niektoré podobné predmety vyskytovali u oboch druhov zároveň. Išlo napríklad o dierované zuby cicavcov, ktoré vedci dnes považujú za šperky. Moderní ľudia aj neandertálci sa tiež v rovnakom čase presunuli k viacerým štandardizovaným kamenným nástrojom podobným čepeliam. "To môže potenciálne naznačovať výmenu názorov alebo vedomostí," dodal Djakovic.

Moderní ľudia ich pohltili

Autori na odhad veku predmetov použili uhlíkovú metódu datovania. V štúdii zverejnenej v odbornom časopise Scientific Reports potom odhadli, že sa neandertálske predmety vo Francúzsku a severnom Španielsku objavili pred zhruba 45 343 až 44 248 rokmi a vymizli medzi 39 894 až 39 798 rokmi. Krátko potom neandertálci ako druh vyhynuli úplne.

Odhaduje sa, že moderní ľudia sa prvýkrát objavili pred 42 653 až 42 829 rokmi. Nielen v Európe potom zostali až dodnes, čo naznačuje spolužitie s neandertálcami počas spomínaných 1400 až 2900 rokov.

"Objavuje sa zhoda, že neandertálci v Európe žili v menších populáciách," povedal Djakovic. "Prichádzali sem väčšie populácie moderných ľudí a neandertálcov tieto populácie pohltili. Dalo by sa tvrdiť, že v skutočnosti nikdy nezmizli," dodal odborník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok